Rusia va relua în curând livrările de gaz în regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, într-o conferință de presă, după o vizită de patru zile la Moscova.
Krasnoselski a precizat că gazul va fi livrat în regiunea transnistreană sub formă de ajutor umanitar, și va fi suficient pentru necesitățile populației și întreprinderilor din regiune, inclusiv pentru încălzire și producția de energie electrică.
De asemenea, Krasnoselski a declarat că 12 sate din Moldova, după restabilirea furnizării cu energie, vor primi electricitate și gaz, la fel ca înainte, din sistemul energetic transnistrean.
”Gazul din Rusia va ajunge în Transnistria în curând”, a declarat liderul din Tiraspol, Vadim Krasnoselski, într-un briefing de presă la finalul vizitei sale la Moscova.
El a explicat că inițiativa a fost una transnistreano-rusă, iar negocierile au avut loc la nivelul Ministerului Energiei din Federația Rusă. La întrebările privind ruta de livrare a gazului și cine va plăti pentru tranzit, Krasnoselski a promis că va răspunde mai târziu.
În ceea ce privește plata și costul gazului rusesc, el a subliniat că aprovizionarea cu gaz pentru nevoile locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului și pentru funcționarea economiei Transnistriei va fi restabilită sub formă de ajutor umanitar-tehnic pentru regiune.
El a adăugat că volumul de gaz care va ajunge în Transnistria din Rusia va fi suficient pentru a asigura toate necesitățile regiunii.
VADIM KRASNOKELSKI, liderul de la Tiraspol
„Volumul de gaz care va ajunge în Transnistria din Rusia va fi suficient pentru a asigura toate necesitățile regiunii”.
Liderul de la Tiraspol a mai spus că, serviciile comunale sunt pregătite să primească gazul și vor trece la întreținerea corespunzătoare în cel mai scurt timp, iar activitatea școlilor va fi reluată. „Mai trebuie să așteptăm puțin.” El a mai declarat că 12 sate din Moldova, aflate în zona de securitate, vor primi, după restabilirea aprovizionării cu energie, electricitate și gaz, la fel ca înainte, din sistemul energetic transnistrean.
Potrivit lui Krasnoselski, criza energetică a apărut din cauza lipsei de dialog între Tiraspol și Chișinău. El a menționat că „a propus de mai multe ori Președintelui Moldovei să se întâlnească, a trimis scrisori la care nu a primit răspuns.
Sunt sigur că dacă doamna Sandu ar fi aflat personal de la mine situația, nu ar fi existat nici jumătate din acele declarații pe care le face. De fapt, aceste declarații sunt rezultatul lipsei de cunoaștere a informațiilor, a situației și a circumstanțelor”, a declarat el.
VADIM KRASNOKELSKI, liderul de la Tiraspol
”Am propus de mai multe ori Președintelui Moldovei să ne întâlnim, am trimis scrisori la care nu am primit răspuns. Sunt sigur că dacă doamna Sandu ar fi aflat personal de la mine situația, nu ar fi existat jumătate din acele declarații pe care le face. De fapt, aceste declarații sunt rezultatul lipsei de cunoaștere a informațiilor, a situației și a circumstanțelor.”
Potrivit lui Krasnoselski, contactele cu Transnistria au fost reduse la nivelul vicepremierului Oleg Serebrian, iar „el nu face față” și nu este capabil să poarte o discuție completă.
Mai mult, liderul transnistrean a declarat că își dorește sincer ca Moldova să nu aibă aceleași probleme cu care se confruntă regiunea, dar, dacă acestea vor apărea, Tiraspolul este pregătit să ofere ajutor organizațional, așa cum are experiență vastă pentru asta. De asemenea, el a amintit că Sandu a promis în declarațiile sale că nu va împiedica livrările de gaz rusesc pe malul stâng al Nistrului, dacă acestea vor fi reluate.
Răspunzând jurnaliștilor, Vadim Krasnoselski a menționat că problema posibilei revizuiri a tarifelor pentru electricitatea consumată de populație în cantități mari în perioada crizei energetice va fi discutată de autoritățile locale în curând. Autoritățile moldovenești nu au comentat încă declarațiile lui Krasnoselski.
Amintim că regiunea a rămas fără gaz după ce „Gazprom” a oprit livrările către Moldova în 1 ianuarie. Transnistria trăiește într-o criză umanitară de 15 zile. Casele au rămas fără încălzire, multe întreprinderi, care au rămas fără gaz, s-au închis, iar în regiune au fost implementate întreruperi de curent în evantai.