-2.8 C
Chișinău

Sergiu Tofilat avertizează: Moldova ar putea înfrunta majorarea tarifelor la energie electrică și deconectări în evantai din aprilie din cauza deficitului energetic | VIDEO

”Ne așteaptă o nouă majorare a tarifului la energia electrică, dar și deconectări în evantai”. Asta a prognozat expertul în energetică Sergiu Tofilat, în cadrul unei emisiuni de la RLive. El a explicat că acest lucru se va putea întâmpla din cauza faptului că, în următoarele luni, Republica Moldova se va confrunta cu un deficit serios de energie electrică.

Potrivit expertului în energetică, Sergiu Tofilat, situația ar putea deveni critică mai exact în luna aprilie, imediat după închiderea sezonului de încălzire, atunci când centralele termoelectrice nu vor mai fi în stare să producă energie electrică.

SERGIU TOFILAT, expert în domeniul energetic

Noi, la moment, producem în jur de 300-350 de MW de energie aici, pe teritoriul RM. În orele de vârf, dimineața și seara, consumăm 900 MW. De aceea, suntem nevoiți să importăm acest deficit 550-600 MW în fiecare oră. Cum ieșim din sezonul de încălzire și CET-urile nu mai pot lucra, n-au ce face cu căldura, acest deficit va crește și mai mult.

– Asta din luna martie?

– Cam din martie, mai degrabă din aprilie și în situația asta noi vom fi nevoiți să luăm ceea ce nu ne ajunge la prețuri de avarie, care sunt 250, 300-350 de euro, mult mai mare decât ceea ce-i pe bursă sau vom fi nevoiți să trecem la deconectări în evantai, la grafic de deconectări.

Tofilat s-a întrebat și de ce la Consiliul Suprem de Securitate, convocat marți de șefa statului Maia Sandu, nu s-a discutat identificarea și procurarea centralelor electrice modulare, mobile pe gaz, deoarece riscăm să avem tarife mai mari la energie sau recurgem la deconectări. Amintim că, premierul Dorin Recean a dat asigurări de mai multe ori că tarifele la gaze și energia electrică nu vor crește, dar s-a întâmplat contrariul.

După majorarea tarifului la gazele naturale, și tariful la lumină s-a dublat. Astfel, abonații Premier Energy, din sudul și centrul Republicii Moldova, achită 4 lei și 10 bani pentru un kWh, pe când consumatorii din raioanele de Nord, conectați la FEE-Nord, plătesc 4 lei și 68 de bani per kWh.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE