Peste 400 de fermieri din Moldova nu sunt eligibili pentru moratoriul la plata datoriilor către bănci. Asta chiar dacă se califică pentru acest suport, având în vedere că au fost prejudiciați de seceta din vara anului trecut. Motivul – nu au completat tot setul de acte necesare.
O spune ministrul Agriculturii. În reacție, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” consideră că acordarea acestui sprijin nici nu ar fi trebuit să fie selectivă, ci aplicat tuturor producătorilor agricoli.
Pentru a beneficia de moratoriul la plata datoriilor către bănci și suspendarea actelor de executare silită, fermierii, care au suferit pierderi semnificative din cauza secetei de anul trecut, trebuie să depună notificările către creditori până cel târziu pe 28 februarie curent. Însă, 455 dintre agenții economici care au trimis documentele necesare Ministerului Agriculturii nu sunt eligibili, a declarat Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii.
LUDMILA CATLABUGA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare
Din păcate, la mulți dintre ei lipsește Raportul statistic 4 agricol, care confirmă suprafața terenurilor însămânțate. Din lista agenților economici, 455 nu au depus aceste rapoarte și, prin urmare, nu sunt eligibili, deoarece nu au un act confirmativ pe baza căruia să poată solicita notificarea către creditori și să beneficieze de prevederile legii. Dintre actele depuse, 76% vor fi eligibili pentru aceste prevederi.
Directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău afirmă însă că toți fermierii trebuie să beneficieze de un răgaz la plata restanțelor, nu doar o categorie și explică de ce.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”
Noi de fiecare dată, chiar de la început când am solicitat Guvernului o intervenție cu o astfel de măsură precum este Legea 240, am spus că nu seceta este principala măsură sau cauză care a înrăutățit situația financiară a tuturor din RM.
Situația financiară are alte cauze, care au început odată cu războiul din Ucraina, urmat de criza energetică, scumpirea tuturor imputurilor, inclusiv a motorinei, a îngrășămintelor, produselor de uz fitosanitar și mai apoi cu acea concurență neloială a produselor din Ucraina în care Guvernul a intervenit foarte târziu prin măsuri de protejare a producătorilor locali, inclusiv și seceta, care are un aport de 30 la sută, cumulate toate aceste cauze, trebuiau să beneficieze toți agricultorii indiferent de suprafața pelucrată și indiferent de gradul de afectare a secetei din 2024.
Directorul Asociației „Forța Fermierilor” a anunțat că săptămâna viitoare va discuta cu ministrul Agriculturii pentru a propune măsuri anti-criză pentru fermierii afectați și îmbunătățiri pentru procesul agricol din acest an. La sfârșitul lunii decembrie, Parlamentul a introdus un moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii loviți de seceta din 2024, dacă cel puțin 40% din recolte au fost deteriorate.
Fermierii trebuie să depună notificările către creditori până pe 28 februarie 2025. Legea 240, cunoscută și ca „legea secetei”, amână temporar datoriile agricultorilor.