-2.8 C
Chișinău

Omagiu adus lui Mihai Eminescu de Ziua Națională a Culturii în Orhei și Bălți de către reprezentanții Blocului „Victorie” | VIDEO

Depuneri de flori și recitaluri de poezie au avut loc de Ziua Națională a Culturii și data la care s-au împlinit 175 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. A adus un omagiu omului de geniu al literaturii noastre și blocul ”Victorie”, care a depus jerbe de flori la busturile din Orhei și Bălți, ridicate în onoarea ilustrei personalități.

Versurile marelui poet, prozator și jurnalist au fost cântate la Orhei, în preajma bustului lui Mihai Eminescu, ridicat în cinstea lui și în fața căruia a depus flori conducerea primăriei, dar și cea a raionului.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei

Mihai Eminescu este poetul care a scris doar adevărul și este unul dintre primii care a deconspirat despre corupția și trădarea politică, ceea ce este un exemplu și pentru guvernarea de astăzi, pe care o îndemnăm să citească mai multă operă eminesciană și să fie politicieni onești și să lucreze pentru binele și voința cetățenilor țării.

VALERIAN CRISTEA, viceprimar al muncipiului Orhei

Eminescu, noi ne mândrim cu această personalitate care ne îmblânzește, care ne încălzește inimile în viața aceasta zbuciumată.

Președintele Partidului ”Șansă” susține că opera politică a lui Mihai Eminescu trebuie să fie una din cărțile de căpătâi a politicienilor din Republica Moldova.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”

Tot ce a scris Eminescu în timpul vieții se adeverește și este actual și astăzi pentru țara noastră mică pe care toți încearcă să o distrugă. (musca)17.01 Fiecare dintre noi are astăzi obligația să transmită învățătura lui Eminescu generațiilor următoare, astfel încât să creștem o adevărată clasă de patrioți ai țării, care să lupte pentru ca RM să devină o țară frumoasă.

La bustul lui Eminescu de la Orhei au depus flori și oameni de cultură, elevi și profesori. Unii au participat și la un recital poetic de creații eminesciene. Și la Bălți, reprezentanți ai blocului „Victorie” au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor.

Într-o postare pe Facebook, deputatul Alexandr Nesterovschi a scris că ”Eminescu va rămâne pentru totdeauna în inimile moldovenilor ca voce a libertății, dreptății și dragostei pentru patria-mamă”.

Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850, la Botoșani. După o viață marcată de efervescența creației, dar și de multă suferință, poetul s-a stins din viață la vârsta de 39 de ani. Manuscrisele, 46 de volume, de aproape 14 mii de file, au fost dăruite Academiei Române.

Post-mortem, opera celebră „Luceafărul” a fost desemnată cel mai lung poem de dragoste din lume. În fiecare an, pe 15 ianuarie, când este comemorată ziua în care s-a născut Mihai Eminescu este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE