-2.8 C
Chișinău

De ce Recean a reacționat negativ la reluarea livrărilor de gaz în Transnistria și a numit o parte dintre moldoveni trădători? | VIDEO

„Gazele rusești care vor fi livrate în Transnistria nu vor ajunge pentru producerea energiei și pentru malul drept”. Declarația îi aparține premierului Dorin Recean, care a comentat vizita liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, la Moscova.

Totodată, Recean nu a ratat ocazia să acuze din nou Rusia pentru destabilizarea situației. Întrebat de reporterul Canal 5 dacă își asumă responsabilitatea pentru criza umanitară din regiunea transnistreană, Dorin Recean a evitat să răspundă clar la întrebare, însă i-a numit pe unii dintre moldoveni tradători.

Miercuri, după ședința Guvernului, întrebat dacă cunoaște rezultatele vizitei lui Vadim Krasnoselski la Moscova și despre înțelegerea conform căreia Rusia ar urma să ofere gaz sub formă de ajutor umanitar în cantitatea necesară atât pentru consumul de gaze al cetățenilor, cât și pentru întreprinderi, premierul Dorin Recean a declarat că volumul de gaz care ar urma să fie livrat de Moscova regiunii transnistrene va fi insuficient pentru ca malul drept al Nistrului să poată primi, din nou, energie electrică de la centrala Cuciurgan.

Dar, în loc să meargă și el, ca și Krasnoselski la Moscova să negocieze cu Gazprom, el a preferat să învinuiască din nou Rusia.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova

– Care este obiectivul lor? Este să ne pună pe noi cap în cap cu cetățenii din stânga Nistrului. Să creeze o criză, să ajungem într-un scenariu de escaladare a crizei, inclusiv pe malul drept.

Obiectivul final, fiind consolidarea capacității și creșterea capacității militare în stânga Nistrului pentru ca să reia o agresiune, inclusiv împotriva Ucrainei. Ceea ce va întreprinde Chișinăul este să apere interesele economice ale agenților economici de pe malul drept.

Întrebat de reporterul Canal 5 dacă se consideră vinovat de criza umanitară din regiunea transnistreană, Dorin Recean a evitat să răspundă clar la întrebare, recurgând, în mod tradițional, la tactica învinuirilor.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova

– Domnule Recean, să ne spuneți în ce măsură vă considerați vinovat pentru faptul că în regiunea Transnistreană, peste 300 de mii de cetățeni, îngheață și stau prin întuneric.

– Eu am zis întotdeauna că există o serie de moldoveni care învânuiesc alți moldoveni și în general Moldova, toți cetățenii Republicii Moldova pentru agresiunea Rusiei.

– Dar vă considerați vinovat de criza din regiunea Transnistreană?

– Eu despre asta și zic că există o mică parte a moldovenilor, care în esență sunt niște trădători de țară, care consideră că pentru orice agresiune împotriva țării lor, tot moldovenii sunt de vină.

Referitor la creșterea tarifelor la energia electrică, despre care unii experți estimează că ar putea avea loc din martie sau aprilie, Dorin Recean nu a repetat promisiunile pe care le-a dat acum o săptămână că tarifele se vor păstra, dar a îndemnat oamenii să economisească în continuare.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova

– Trebuie să urmărim evoluția pieții și nu speculăm. Trebuie să economisim mai multă energie. Pentru ziua de ieri se programa o achiziție în regim de avarie de aproximativ de 3% din consum.

– Noi, ne-am descurcat ieri fără acea achiziție de avarie, deci noi nu am procurat achiziție de avarie.

La ziua de azi, prețurile de pe OPCOM sunt la un preț foarte mare de aproximativ 296 euro per megawatt și aproximativ 26% din consumul pentru ziua de azi este planificat a fi achiziționat la acest preț.

Mai mult, Moldova continuă să insiste că nu are datorii față de Gazprom, iar Dorin Recean a declarat că Guvernul este în proces de identificare a unor avocați pentru a acționa în instanță concernul rus.

Amintim că, Transnistria a rămas fără gaz după ce la sfârșitul lunii decembrie, „Gazprom” a anunțat că, din 1 ianuarie, va opri livrările către Moldova din cauza datoriilor acumulate. Partea rusă estimează restanța la 709 milioane de dolari, în timp ce Chișinăul a propus să plătească doar 8,6 milioane de dolari determinați în rezultatul auditului organizat de autoritățole moldovenești, și pe care Gazprom nu îi recunoaște..

Regiunea se confruntă cu o criză umanitară deja de 14 zile. Blocurile locative au rămas fără căldură, multe întreprinderi au rămas fără gaz și s-au închis, iar lumina este deconectată în evantai. Autoritățile de la Tiraspol, Rusia și Chișinăul se acuză reciproc de provocarea acestei crize.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE