-0 C
Chișinău

AUR propune suspendarea lui Klaus Iohannis și solicită convocarea Parlamentului

AUR a anunțat într-un comunicat că, marți, a depus o cerere la Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru convocarea Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie, cu scopul de a începe procedura de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul menționează că toți cei 91 de parlamentari ai săi susțin această acțiune și au semnat pentru demararea procedurii de suspendare.

„Considerăm că este responsabilitatea tuturor parlamentarilor, indiferent de apartenența politică, să pună interesele naționale înaintea celor personale sau de partid”, se arată în comunicat. AUR adaugă că această decizie vine „ca răspuns direct la strigătul de disperare al românilor care au ieșit în stradă pentru a-și apăra democrația”. „Într-o țară normală, președintele ar fi trebuit să își asume responsabilitatea și să demisioneze, alături de guvernul pe care l-a desemnat. Regimul Iohannis, în complicitate cu PSD, PNL și UDMR, a dus România într-o criză politică fără precedent, cu efecte economice devastatoare asupra cetățenilor. AUR este hotărât să pună capăt acestui coșmar politic”, se adaugă în comunicat.

Procedura de suspendare din funcție a președintelui este reglementată de Articolul 95 din Constituție. Astfel, dacă președintele săvârșește fapte grave care încalcă prevederile constituționale, acesta poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, cu votul majorității parlamentarilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele are dreptul să se apere în fața Parlamentului, oferind explicații pentru faptele imputate. Propunerea de suspendare poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și trebuie adusă imediat la cunoștința Președintelui. În plus, pentru ca procedura să fie demarată, este necesar un aviz al Curții Constituționale, care trebuie să specifice ce prevederi constituționale au fost încălcate de șeful statului. Deși Curtea Constituțională a stabilit că președintele trebuie să rămână în funcție până la organizarea alegerilor prezidențiale din 4 și 18 mai, dacă propunerea de suspendare este aprobată, un referendum pentru demiterea președintelui trebuie organizat în termen de 30 de zile.

Pe durata suspendării, interimatul funcției de președinte este asigurat de președintele Senatului, conform Articolului 98 din Constituție. Având în vedere că Parlamentul numără 466 de parlamentari, pentru inițierea procedurii de suspendare sunt necesare cel puțin 117 semnături, iar pentru organizarea unui referendum pentru demiterea președintelui sunt necesare 234 de voturi. AUR, SOS și POT dețin împreună 162 de parlamentari, ceea ce le permite să inițieze suspendarea, dar nu au majoritatea necesară pentru a o adopta.

Legea 3/2000 privind organizarea referendumului prevede că orice cetățean român cu vârsta de 18 ani sau mai mult are dreptul de a participa la referendum, cu excepția celor care sunt priviți prin lege. Referendumul este valabil dacă participă cel puțin 30% dintre cetățenii înscriși pe listele electorale permanente și rezultatul este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% dintre aceștia. Referendumul pentru demiterea președintelui este obligatoriu, iar cetățenii vor răspunde prin „DA” sau „NU” la întrebarea „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României?”. Demiterea este aprobată dacă majoritatea celor care votează se exprimă în favoarea acesteia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE