Rezervele de gaz natural din România se epuizează cu o viteză record, scrie presa din țara vecină. Stocurile din depozitele de gaze au scăzut sub 60%, chiar dacă încă nu s-a ajuns la mijlocul sezonului de încălzire.
Epuizarea rapidă a rezervelor de gaze se explică prin faptul că sezonul de încălzire a început devreme, ceea ce a dus la o creștere a consumului intern, precum și prin exportul zilnic de gaz către Republica Moldova, care a crescut semnificativ în această iarnă.
România a intrat în actualul sezon rece început cu un volum record de rezerve de gaz – 35 de terawați-oră, ceea ce depășește cu mai mult de 3% capacitatea totală tehnică de stocare a gazului disponibilă în țară. Totuși, așa cum scrie presa română, deja la 12 ianuari,e depozitele de gaze ale țării erau umplute în proporție de doar 59,5%.
„Din noiembrie până astăzi, am consumat mai mult de o treime din rezerva strânsă în toamnă. Și nici măcar nu a trecut jumătate din iarnă.
Astfel, în doar o lună și jumătate, România a pierdut mai mult de o treime din cantitățile de gaze înmagazinate. Această scădere rapidă este mult mai accentuată decât media europeană” – notează tvrinfo.ro.
„Din noiembrie până astăzi, am consumat mai mult de o treime din rezerva strânsă în toamnă. Și nici măcar nu a trecut jumătate din iarnă. Astfel, în doar o lună și jumătate, România a pierdut mai mult de o treime din cantitățile de gaze înmagazinate. Această scădere rapidă este mult mai accentuată decât media europeană”.
Epuizarea rapidă a rezervelor de gaz din România se explică prin începutul timpuriu al sezonului de încălzire, ceea ce a dus la creșterea consumului intern. Potrivit portalului cotidianul.ro, gazul a început să fie prelevat din depozite încă din octombrie, mult mai devreme decât în alți ani. Un alt factor important al acestei scăderi rapide este exportul constant către Republica Moldova.
Iarna trecută, exportul de gaze naturale către Moldova a fost practic nul din cauza rezervelor făcute din timp de Chișinău, care au fost stocate în Ucraina. Acum, România, după cum a declarat ministrul energiei din această țară, Sebastian Burduja, furnizează zilnic Moldovei aproximativ 5 milioane de metri cubi de gaz.
„Da, România exportă gaze în Republica Moldova, cam 5 milioane de normal metri cubi în ultimele zile, ceea ce îi ajută pe frații noștri de peste Prut, care au cumpărat acest gaz în condiții de piață și – repet – de la companii private.
Tot companii private importă via Bulgaria cantități similare de gaz, deci nu ne afectează capacitatea de a ne acoperi consumul național!”a scris Burduja pe pagina sa de Facebook.
SEBASTIAN BURDUJA, ministrul energiei, România
„Da, România exportă gaze în Republica Moldova, cam 5 milioane de normal metri cubi în ultimele zile, ceea ce îi ajută pe frații noștri de peste Prut, care au cumpărat acest gaz în condiții de piață și – repet – de la companii private.
Tot companii private importă via Bulgaria cantități similare de gaz, deci nu ne afectează capacitatea de a ne acoperi consumul național!”
În același timp, prețul la care compania de stat Energocom achiziționează gaz pe Bursa de Mărfuri din România nu este dezvăluit, invocându-se secretul comercial. Apropo, recent același Sebastian Burduja a declarat că Republica Moldova ar trebui să renunțe la dependența de gazul rusesc, precum și de electricitatea produsă pe malul stâng al Nistrului.
De asemenea, așa cum a scris la începutul lunii ianuarie portalul românesc economaca.net, referindu-se la un record istoric al exporturilor de gaz din România în Moldova, gazul care a ajuns în România din Bulgaria, în cantitate de 5,7 milioane de metri cubi, care a fost ulterior exportat în Ungaria și Moldova, cel mai probabil este 100% gaz rusesc.
Așadar, în timp ce ne îndeamnă să renunțăm la gazul rusesc, Bucureștiul profită destul de bine de pe urma revânzării și tranzitului aceluiași gaz rusesc către Moldova.