-4.5 C
Chișinău

Nu sunt vinovată! Consiliul Suprem de Securitate sub conducerea lui Sandu nu a găsit soluții pentru criză, dar a găsit vinovați | VIDEO

Revenim la subiectul anunțat. Așadar, la două săptămâni de la începutul crizei umanitare din regiunea transnistreană, Maia Sandu a convocat Consiliu Suprem pentru Securitate. Printre deciziile care au fost luate să numără intensificarea comunicării dintre Guvern și societate și oferirea voucherilor energetice.

Nimic altceva despre rezolvarea crizei energetice pe ambele maluri ale Nistrului nu am auzit. Totodată, Maia Sandu și Guvernul Recean nu își asumă nicio vină pentru criza energetică din Republica Moldova.

Cel puțin, asta reiese din răspunsurile la întrebările reporterului Canal 5. Ca de obicei, președintele a precizat că, în opinia sa, responsabilitatea pentru această criză revine Rusiei și Kremlinului, pe care îi consideră principalii factori care au agravat situația energetică din Moldova.

Membrii Consiliului Suprem pentru Securitate, în ședința de marți, 14 ianuarie, au adoptat, printre alte hotărâri, și decizia de ca Guvernul să depună mai mult efort pentru a mediatiza criza umanitară din regiunea transistreană, dar și oferirea voucherelor energetice.

Cel puțin asta a declarat șefa statului după întrunire, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, președinta nu a ezitat să amintească despre mai multe proiecte de eficientizare energetică, impementate, potrivit ei, pe parcursul ultimilor ani.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

– Am discutat despre faptul că Guvernul trebuie să facă mai multe eforturi pentru mediatizare și inclusiv pentru creșterea sprijinului sub formă de vouchere energetice care vor ajuta gospodăriile vulnerabile să-și optimizeze cheltuielile pentru energia electrică. Am discutat și despre eficiența energetică. În ultimii ani, am aprobat mai multe proiecte de creștere a eficienței energetice.

Maia Sandu a mai declarat că fostul ministru Victor Parlicov a informat Gazprom încă din toamnă că Moldova nu împiedică tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său. Atunci, autoritățile de la

Chișinău erau deja îngrijorate de o posibilă criză energetică, a mai spus președinta, fapt care sugerează că guvernarea știa despre această problemă încă din toamnă. Anterior, Dorin Recean a recunoscut că Guvernulîncă din vară era conștient de riscul unei crize și totuși, măsuri pentru a o preveni nu s-au luat. Reporterii Canal 5 au întrebat-o pe șefa statului

– De ce, însă așa și nu au obținut un răspuns, în afară de aceeași pasare a responsabilității pe seama Gazpromului.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

– Dar de ce Moldova nu a prevenit această criză?

– Pentru că Gazprom nu își îndeplinește obligațiile.

– Gazprom trebuie tras la răspundere pentru că nu își îndeplinește obligațiile contractuale.

Există un contract semnat în 2021, care își încheie perioada de valabilitate abia în anul 2026, și în acel contract este stipulat foarte clar cine ce responsabilitate are. Republica Moldova s-a obligat să plătească și noi am plătit pentru gaze.

Gazprom a încetat unilateral livrarea gazelor, iar, din câte înțeleg, Guvernul examinează posibilitățile pentru ca să ceară socoteală Gazpromului.

Întrebată de reporterul Canal 5 dacă se consideră vinovată pentru nerespectarea securității energetice a țării, șefa statului a răspuns că nu și a arătat din nou cu degetul spre Gazprom și Rusia. Mai mult, Maia Sandu a declarat că Moldova a făcut tot ce a putut pentru a rezolva criza, asigurând gaz și electricitate pe malul drept al Nistrului.

Cunoaștem însă cu toții că acestea sunt la prețuri exagerate. În ceea ce privește localitățile din regiunea transnistreană, pentru care Chișinăul s-a angajat să livreze gaz, mulți locuitori nu doresc acest lucru din cauza prețurilor mari.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

– Dar care este partea dumneavoastră de vină, având în vedere că nu ați asigurat securitatea energetică a țării? – Eu nu am semnat acordul cu Gazprom, nu m-am obligat să furnizez gaze naturale. Gazprom s-a obligat să furnizeze gaze naturale.

În rest, eu și colegii mei am întreprins destul de multe acțiuni în ultimii ani pentru a oferi alternative, iar datorită acestor politici pe care le-am implementat în ultimii ani, astăzi malul drept nu trece prin aceeași criză umanitară majoră prin care trece malul stâng.

Despre faptul că acordul a fost semnat de Andrei Spînu, pe care Sandu îl numea un profesionist și despre care el însuși și întregul PAS considerau că este un contract bun, Sandu nu a menționat nimic. La fel cum nu a menționat nici faptul că acest acord recunoștea suma datoriei și termenele de rambursare.

Ulterior, Republica Moldova s-a răzgândit și a decis să nu recunoască datoria. Nici despre faptul că, pentru livrări printr-un alt coridor, era necesară semnarea unui nou acord suplimentar la contract și, respectic, noi negocieri, Sandu, la fel nu a spus nimic. Amintim că, de la 1 ianuarie 2025, Transnistria a intrat într-o criză energetică severă, după ce Gazprom a întrerupt livrările de gaz către regiune.

Iar pe malul drept au crescut brusc tarifele la gaz, electricitate, încălzire și multe alte mărfiri și servicii. Iar pe malul drept au crescut brusc tarifele la gaz, electricitate, încălzire și multe alte mărfiri și servicii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE