-2.3 C
Chișinău

Mitropolia Moldovei riscă să piardă 800 de biserici și mănăstiri cu statut de monumente istorice în urma unui proces de 14 ani | VIDEO

Mitropolia Moldovei riscă să piardă dreptul de a utiliza fără plată mai mult de 800 de lăcașuri de cult cu statut de monumente istorice. Curtea Supremă de Justiție a aprobat o solicitare de accelerare a procedurii, depusă de Mitropolia Basarabiei, care contestă această posibilitate.

Procesul, care se desfășoară de 14 ani, s-ar putea finaliza în această primăvară.

Curtea Supremă de Justiție a decis să accelereze examinarea cauzei Mitropoliei Basarabiei împotriva Ministerului Culturii și Mitropoliei Moldovei și s-a angajat să o examineze până la 7 martie 2025. Reclamantul a contestat acordurile încheiate în 2003 și 2008, în temeiul cărora Mitropolia Moldovei a primit în folosință gratuită mai mult de 800 de biserici și 30 de mănăstiri.

Protopopul de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca, Iulian Rață a declarat că situația este una delicată și se pune întrebarea, ce drept are Mitropolia Basarabiei, dar și statul asupra acestor edificii, care au fost construite de popor și domnitori ai țării noastre?

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca

Mitropolia Basarabiei, dacă s-o luăm, așa, ca entitate, chiar dacă pretinde că este moștenitoarea de drept, ea a fost în acești ani în perioada de timp din anii 20 până în anii 40, deci lăcașele de cult care au apărut între anii 20-40, ok, hai să discutăm asupra lor, dar celelalte nu au ce căuta ca să fie proprietate a

Mitropoliei Basarabiei. Ne temem noi sau nu ne temem? Nu cred că ar trebui să ne temem și vă explic și de ce.

Vă dau exemplu, Mănăstirea Curchi a fost edificată, ridicată și renăscută după perioada comunistă, în întregime, din nou, de către popor, de către oameni, dar sub conducerea, sub egida Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove și de unde apare acum cineva pe gata vine să ia ceea ce n-a făcut deloc?)â

Parohul, Iulian Rață a tras un semnal de alarmă, pentru că dacă se va merge pe acest concept s-ar putea repeta și la noi scenariul din Ucraina, unde au fost închise lăcașe de cult din lipsa de preoți pentru a sluji, deoacere, anterior Mitropolia Basarabiei se plângea că duce lipsă de preoți.

De asemenea, parohul a menționat că, acțiunile celor de la putere nu sunt altceva decât o dorință foarte mare de a atrage atenția oamenilor de la adevăratele probleme din țară.

IULIAN RAȚĂ, protopop de Orhei, parohul bisericii „Sf. Treime”, din s. Lucășeuca

Ca oamenii să nu se gândească cât plătesc factura de gaz, ca oamenii să nu se gândească cât plătesc pe lumină, ca oamenii să nu se gândească la ceea unde de bagă și creditele pe care le trăiește și le are țara noastră, ca să nu se gândească la adevăratele probleme, ei încearcă să inventeze niște probleme și totdeauna au încercat să folosească biserica ca o monedă de schimb.

Nu este chiar așa, preoții au avut, au și vor avea verticalitate și noi am știut a ne păstra credința în perioada ateistă, comunistă, când se închideau lăcașele pe un capăt, am știut a ne păstra credința în perioade de prigoane, o să știm a ne păstra credința și acum.

Mitropolia Basarabiei insistă că drepturile sale au fost încălcate și consideră că Ministerul Culturii ar fi trebuit să încheie acorduri similare cu reprezentanții tuturor cultelor religioase înregistrate în țară.

Înainte de a transfera în folosință monumente istorice și culturale de importanță națională, acesta ar fi trebuit să verifice dacă toate bisericile se află sub jurisdicția Mitropoliei Moldovei, insistă solicitantul.

De asemenea, se menționează că lista include mai multe edificii bisericești deținute de părțile constitutive ale Mitropoliei Basarabiei. Canal 5 a contactat serviciul de presă al Ministerului Culturii pentru un comentariu. Până în momentul editării acestui material, nu am primit niciun răspuns.

De notat că anterior Ministerul Culturii a comunicat în cadrul procesului de judecată că reprezentanții Mitropoliei Basarabiei nu și-au declarat intenția de a încheia astfel de acorduri de colaborare și de transmitere în folosință a clădirilor.

Postul nostru a solicitat o reacție și din partea Preasfințitului Ioan, Episcop de Soroca, responsabil pentru problemele bisericești și de stat în cadrul Mitropoliei Moldovei, însă acesta nu a răspuns la apelurile telefonice și mesaje. Procesul intentat de Mitropolia Basarabiei împotriva Ministerului Culturii și Mitropoliei Moldovei a început în iulie 2010.

În ultimele 15 luni, aceasta a fost supusă unei noi examinări de către Curtea Supremă de Justiție. Acest caz poate deveni un precedent important în problema conservării patrimoniului istoric și cultural al republicii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE