-4.5 C
Chișinău

Criza energetică din Moldova: Oficialii tradițional acuză Gazprom și guvernele anterioare, dar omit să răspundă la întrebările Canal 5

Maia Sandu a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate, la care s-a vorbit despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație. Echipa noastră de filmare a încercat să discute cu membrii consiliului pentru a ne spune dacă există soluții pentru scoaterea Moldovei din criză și care sunt acestea, dar puțini au acceptat să răspundă la întrebările reporterului Canal 5.

Chiar dacă regiunea transnistreană a rămas fără gaz și fără lumină, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian susține că țara este aprovizionată cu necesarul de combustibil și că vom avea energie acest an.

OLEG SEREBREAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare

Vom căuta resurse , lucrăm cu partenerii noștri externi. După cum vedeți în țară este lumină este gaz în pofida dificultăților cu care se confruntă toate țările din zonă, din regiune.  Vrem să asigurăm încă o dată cetățenii că vom avea gaz și lumină pe parcursul întregului an. Dar cine de la Guvern va fi tras la răspundere?

În loc să răspundă la toate întrebările Canal 5, Serebrian a încercat să atace reporterul.

OLEG SEREBREAN, viceprim-ministrul pentru

Reintegrare

-Nu aveți lumină?

– Da, dar e scumpă?

– E scumpă peste tot. E din cauza războiului.

– Dar oamenii cum vor achita această energie?

– S-a discutat și despre compensații și despre cum vor fi ajutați cetățenii.

– Dumneavoastră sunteți gata să achitați energia scumpă.

– Toți cetățenii plătesc această energie electrică.

Criminalii au bani, cei care au plecat din țară, care au furat țara, care au ruinat-o și au adus-o în această stare.

– Dar în afară de Putin , de Gazprom, care tot îi învinuiți, cine din Guvern e vinovat de această criză?

– Situația generală este de vină, guvernările anterioare care au creat aceste probleme în care am ajuns în momentul de față. Găsiți dumneavoastră țări în care este o situație bună acum?energetică, în afară de Rusia desigur. Pentru că asta vreți să ne spuneți că în Rusia este bine.

Atunci când nu are ce să spună și nu are argumente de ce regiunea transnistreană îngheață și de ce ne-am pomenit într-o asemenea criză umanitară fără precedent, Lilian Carp, cel care este președintele Comisiei parlamentare pe securitate națională, apărare și ordine publică, a găsit vinovatul.

LILIAN CARP, președintele Comisiei parlamentare pe securitate națională, apărare și ordine publică

-Domnule Carp, cine se face vinovat de inacțiunile Guvernului?

– Se face Șor vinovat că a furat un miliard.

– Dar în afară de ei?

– Tot ei, Marina Tauber.

După ședință, Lilian Carp a fugit de întrebările reporterului Canal 5 și a spus că Maia Sandu va ieși cu declarații la acest subiect.

LILIAN CARP, președintele Comisiei parlamentare pe securitate națională, apărare și ordine publică

– Declarațiile le face doamna președinte.

– Dar dumneavoastră ce ați discutat acolo?

– Vă duceți în colo, acuș doamna președinte va face declarații. Încă o dată vă spun vă duceți că doamna președinte va face declarații.

La ședință a fost prezent și ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, deși Maia Sandu a semnat decretul de excludere a acestuia din componența Consiliului Suprem de Securitate.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei

Domnule Alaiba cum va fi asigurată Moldova cu lumină și gaz?

– Mă grăbesc.

– Puteți să ne răspundeți.

Nici ministrul Muncii, Alexei Buzu, nu a răspuns la întrebările reporterului Canal 5. Acesta a ținut din nou să menționeze că Gazprom este vinovat de situația din țară.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii

– Cum autoritățile vor asigura cu lumină și gaz ieftin cetățenii?

– Guvernul lucrează și își face treaba în fiecare zi. Dar cum lucrează dacă în Transnistria nu este gaz?

– Gazprom trebuie să livreze conform contractului. Dar când va întoarce Chișinăul datoria de 700 de milioane de dolari?

Totuși, nimeni nu ne-a spus ce discuții au fost în cadrul ședinței și de decizii au fost luate. Cu mai multe detalii la acest subiect revenim în următorul jurnal. Pe teritoriul Republicii Moldova este instituită stare de urgență în energetică pe un termen de 60 de zile. Cea mai complicată situație este în regiune transnitreană acolo unde circa 300 000 de oameni stau în frig și întuneric. Chișinăul dă vina în exclusivitate pe Gazprom și Moscova, iar cei din urmă spun că de vină este Moldova care nu-și asumă responsabilitatea și nu recunosc datoria de 709 milioane de dolari față de Gazprom. Criza a izbucnit după ce Ucraina a decis să sisteze livrările de gaze pe teritoriul său, astfel a fost afectată Moldova și mai multe țări din Europa.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE