O nouă zi, noi creșteri de prețuri. De această dată, carnea de pasăre și mai multe produse lactate s-au scumpit. Potrivit președintelui Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte, Carolina Linte, scumpirile sunt generate de creșterea tarifelor la gazele naturale, energia electrică și cea termică, iar fiecare producător își gestionează costurile astfel încât să aibă cel puțin o rentabilitate minimă.
Mai multe tipuri de produse lactate și carnea de pasăre produsă în Republica Moldova s-au scumpit timp de o săptămână cu 2-5%, transmite mold-street.com.
Astfel, fileul de pasăre de la cel mai mare producător de carne de pasăre din Moldova a ajuns să coste 104 lei pentru un kilogram, cu peste 5% mai scump decât preţul vechi iar în cazul lactatelor, de exemplu, smântâna de 30% grăsime de la cel mai mare producător de lactate, JLC a ajuns să coste 30 de lei și 20 de bani, adică, cu 4,1% mai mult decât anterior.
Potrivit președintelui Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte, Carolina Linte, scumpirile au loc în contextul în care, de la 1 decembrie 2024, s-au majorat cu aproximativ 33% tarifele la gazele naturale, iar de la 10 ianuarie 2025 au crescut cu circa 50% tarifele la energia termică și cu peste 70% prețurile reglementate la energia electrică.
În consecință, au crescut costurile de producție ale producătorilor. Un alt factor este necesitatea de a majora salariile angajaților, în contextul creșterii cu 10% a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2025.
CAROLINA LINTE, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte
Prima majorare a avut loc în luna septembrie. Fiecare procesator își gestionează costurile în așa fel încât să aibă cel puțin o rentabilitate minimă.
Este o majorare în primul rând sezonieră, doi- costurile pentru producere.
Pot să vă dau cifra că de la 2,5 și până la 4, 5 % și cred că vor mai fi majorări, aceasta nu este ultima luând în considerație majorarea prețurilor la resursele energetice și majorarea salariilor.
Și, cu toate că Guvernul promite un program de compensații la energia electrică, menit să sprijine producătorii autohtoni, iar. compensarea ar trebui să fie aplicată din prima zi a creșterii tarifelor, regulamentul încă nu a fost anunțat și urmează să fie făcut public ulterior.
Nici firmele care vor beneficia de acest program nu se cunosc, se știe doar că potențial eligibile pentru aceste compensați vor fi întreprinderile care produc produse alimentare, lapte, carne, ouă și pâine.
CAROLINA LINTE, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte
Camera de comerț a organizat o întrevedere cu Viceprim- ministrul și ministrul economiei dl. Alaiba și dl. Garaz. Partea bună este că ministerul economiei a decis să ofere compensații pentru sectoarele care au un impact deosebit asupra coșului minim de consum, mai exact laptele, carnea și ouăle, dar și alte industrii vor beneficia de aceste compensații. Ele sunt în mărime de 50% din majorări, mai exact din 10 ianuarie.
Au fost discutate și măsuri pe termen lung cum ar fi trecerea la utilaje moderne care consumă mai puțină energie electrică.
Compensațiile vor fi acordate din data majorării, 10 ianuarie, dar încă nu avem o decizie a comisie Situații Excepționale.
Am încercat să luăm legătura cu agenții economici din domeniu, mai exact – cu reprezentanții celei mai mari fabrici de lactate JLC, dar și cu unul dintre producătorii de carne de pasăre, Floreni, însă la apelurile noastre nimeni nu ne-a răspuns.
Amintim că, pe parcursul anului 2024, Fabrica de lactate „JLC”, a majorat prețul unor produse cu aproximativ 3-5 procente în legătură cu scumpirea materiei prime de import pentru fabricarea produselor. Pe parcursul anului 2024, prețurile laptelui și produselor lactate pe teritoriul Republicii Moldova au crescut, în medie, cu 4-6%.
Precizăm că experții economici au atenționat despre declanșarea lanțului de scumpiri la produse și servicii, imediat după majorarea tarifelor la resursele energetice, întrucât producătorii sunt nevoiți să- și ajusteze prețurile la costurile de producție. Totodată, scumpirile vor reduce puterea de cumpărare a cetățenilor.