-2.3 C
Chișinău

Cojoace, clopoței și urături: Artiștii Casei de Cultură Andrei Suruceanu din Orhei a mers cu uratul la primărie și gospodari din raionul Orhei

Îmbrăcați în cojoace, cu căciuli din blană de oaie pe cap, cu un bici adevărat, exacta așa ca pe vremuri, cu clopoței care mai de care, acordeon, tobă și alte instrumente muzicale, în ajunul Zilei Sfântului Vasile, artiștii Casei de Cultură Andrei Suruceanu din Orhei au pornit chiar de dimineaţă cu uratul. Ceata de urători a mers mai întâi la primăria municipiului Orhei.

În seara lui Vasile Sfântul, Mi-a luat căciula vântul și mi-a dus-o sus pe casă, tocmai aici la dumneavoastră. Și-am venit să-mi iau căciula, să vă spun și urătura! Roată măi, Hăăăăiii…

Primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, a mulțumit urătorilor pentru faptul că păstrează tradițiile și datinele strămoșești, oferindu-le colaci și dulciuri.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei

Vă mulțumim foarte mult pentru că sunteți alături de noi și în ajun de sfântul Vaesile, vă dorim la toți sănătate, fericire.

Să fie în noul an pace, să fie bucurie, liniște în Orhei și în toată țara.

Mai apoi, urătorii au mers și la celelalte primării din raion. Au poposit și în satul Pohorniceni, unde echipa primăriei, în frunte cu edilul i-au întâmpinat cu pâine și sare.

Iar mai apoi, urătorii au fost cinstiți, așa cum e tardiția la moldoveni, cu câte un pahar cu vin.

MIHAELA DUBNIUC, primarul satului Pohorniceni

Mulțumim frumos pentru urare. Anul care vine să vă aducă numai bine, mari succese, realizărp, sănătate, fericire și oameni dragi alături.

Urări de sănătate au răsunat și în comuna Jora de Mijloc.

Și aici, urătorii au fost întâmpinați cum se cuvine. Cu vin, plăcinte și dulciuri.

OXANA VOICO, primarul comunei Jora de Mijloc

Vă așteptăm și la anul. Foarte frumoși oameni, tineri, veseli sunteți.

Urătorii susţin că s-au pregătit din timp pentru ajunul Sfântului Vasile şi că astfel, cinstind an de an tradițiile și datinele strămoșești, vom rămâne un popor puternic și cu verticalitate.

AVELIN TABARCEA, directorul Centrului de Cultură din Orhei „A. Suruceanu ”

Să aibă un an bun și pacea, liniștea să predomine în casele lor. Acesta este scopul acestui eveniment și încercăm cât mai multe primării, dar și case ală gospodarilor din oraș, dar și din raionul Orhei să cuprindem în acest an. Bineînțeles, vom merge și pe la biserici.

Potrivit tradiției, dacă în noaptea de Sfântul Vasile va ninge, anul va fi îmbelșugat, iar dacă este senin, oamenii vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. De dimineață, în ziua de Sf. Vasile, tinerii sunt așteptați pe la casele gospodarilor cu Sorcova. Tradiția spune că oamenii care primesc cetele de urători, sunt binecuvântați și feriți de cele rele.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE