1.1 C
Chișinău

Transnistria în criză energetică: 13 zile fără gaz și electricitate, iar oamenii se adaptează cu cină la foc | VIDEO

De treisprezece zile, Transnistria trăiește în condițiile crizei energetice: multe întreprinderi sunt închise, altele, pentru a economisi resursele, au trecut să muncească în tura de noapte. Pe malul stâng al râului Nistru au fost deschise centre de încălzire și centre de cazare temporară pentru cetățeni, iar voluntarii oferă asistență locuitorilor din orașe și sate, care au nevoie de ajutor.

În același timp, programul de deconectări în evantai a fost redus de la 8 ore la 5 ore. În weekend, electricitatea a fost întreruptă timp de numai 3 ore. Detalii la acest subiect urmăriți în următorul reportaj.

La 13 ianuarie, a avut loc în Transnistria o nouă ședință a Statului Major Operațional al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene sub conducerea așa-zisului prim-ministru Alexandr Rozenberg.

La ședință s-a meționat că, pentru o serie de întreprinderi a fost introdus programul de lucru în ture de noapte.

Printre acestea se numără cei mai mari producători de pe malul stâng – Elektromaș, Intercentre Lux – o întreprindere cu peste 30 de ani de experiență care produce îmbrăcăminte, precum și o companie specializată în fabricarea de încălțăminte pentru femei- Softshoes.

Alte companii intenționează, de asemenea, să se reorienteze la activitatea în ture de noapte. În acest sens, în grădinițe ar putea fi deschise grupe de noapte, a declarat Alexandr Rozenberg.

El a mai subliniat că ”întreruperea aprovizionării cu gaze naturale a dus la închiderea majorității întreprinderilor, cu excepția celor din industria alimentară. În aceste condiții, distribuirea resurselor energetice a fost prioritară pentru a satisface nevoile vitale ale cetățenilor și ale statului.

ALEXANDR ROZENBERG, șeful Executivului al nerecunoscutei Republici Moldovenești Nistrene

”Întreruperea aprovizionării cu gaze naturale a dus la închiderea majorității întreprinderilor, cu excepția celor din industria alimentară. În aceste condiții, distribuirea resurselor energetice a fost prioritară pentru a satisface nevoile vitale ale cetățenilor și ale statului.”

După lansarea Tyrotex-Energo, săptămâna trecută, și economisirea energiei electrice, în ultimele zile a fost posibilă modificarea programului întreruperilor în evantai. Duminică, acestea au fost reduse de la 8 ore la 3 ore în fiecare sector. Luni, curentul a fost oprit timp de 5 ore conform programului. Numărul accidentelor la rețelele electrice a scăzut, precum și cel al avariilor la rețelele de încălzire, de asemenea, potrivit autorităților locale.

De asemenea, proprietarilor de magazine, cafenele și altor antreprenori li s-a cerut să renunțe la publicitatea luminiscentă. În același timp, comerțul, chiar și în cele mai mici magazine, nu se oprește, nici măcar în timpul deconectărilor de curent. În aceste situații, de ajutor sunt lanternele – fără de care acum lociutorii din Transnistria nu ies din casă.

Potrivit serviciului de presă al așa-numitului Minister de Interne al regiunii, de la începutul anului, la linia fierbinte au fost făcute 13.600 de apeluri telefonice.

Oamenii întreabă, printre altele, despre prețul gazului și al electricității, despre graficul deconectărilor de curent și cel al întreruperilor de aprovizionare cu apă. Voluntarii – studenți ai diferitelor instituții de învățământ și oamenii simpl de diferite vârste și profesii oferă asistență locuitorilor orașelor și satelor din regiune.

Solicitările telefonice provin în principal de la pensionari care locuiesc singuri, precum și de la persoane vulnerabile. Cele mai frecvente solicitări sunt de a cumpăra alimente, produse de primă necesitate, calorifere, dicamente și ajutor la plata facturilor la utilități.

ALEXANDR TOLOCENKO, coordonator al grupului de voluntari

– Acum există adesea econectări în evantai, ascensoarele nu funcționează de regulă, pensionarii care locuiesc la etaje au probleme să coboare de la etajul șapte, de exemplu – pentru ei este un efort. 00,36

Centrele de încălzire și de cazare temporară continuă să funcționeze în regiune. În total sunt 30 de astfel de centre. De la 1 ianuarie, au fost înregistrate peste 130 de cereri. Unii oameni vin acolo doar pentru câteva ore în timpul zilei pentru a se încălzi, alții rămân peste noapte.

Există, de asemenea, și dintre cei care s-au mutat acolo pe perioada crizei energetice. În cea mai mare parte, transnistrenii continuă să se adapteze la viața din realitățile actuale, după cum descriu și pe rețelele de socializare.

O să vă arăt câte grade sunt în camera mea. Sunt 13 grade. Ieri erau 10, dar am găsit o întrebuințare pentru camera noastră, depozităm răcitura, alte alimente. E în regulă.
A 13-a zi fără gaz, încă nu am primit lumină. Peste tot e întuneric. Vom avea o cină la foc

Până pla data de 13 ianuarie, în Transnistria au avut loc 26 de incendii, provocate de cabluri rupte, sau cuptoare și aparate electrice defecte. De la începutul anului, 8 persoane s-au intoxicat cu produse de ardere la utilizarea aragazurilor, au decedat 2 pensionari din satul Ciobruci. 10 persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon ca urmare a utilizării aparatelor cu gaz, o femeie de 45 de ani a decedat la Tiraspol.

Amintim că, de la 1 ianuarie, furnizarea de gaze naturale către Transnistria a fost sistată din cauza încetării tranzitului prin Ucraina și a relațiilor financiare nesigure dintre Gazprom și Moldovagaz, ca urmare a datoriei către compania rusească.

Astfel, furnizarea de căldură și apă caldă a fost întreruptă pe malul stâng al Nistrului, alimentarea cu gaze a satelor și a sectorului rezidențial privat din orașe a fost întreruptă și au loc deconectări de curent în evantai. Situația a afectat și localitățile moldovenești situate în Zona de Securitate și care consumau anterior gaze de pe malul stâng.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE