1.1 C
Chișinău

Până când Ministerul Economiei pregătește un plan de PR, experții vorbesc despre o situație catastrofală în țară și riscul de a se repeta inflația record din 2022 | VIDEO

În timp ce Ministerul Economiei se pregătește să cheltuie milioane de lei pentru o campanie de PR și promovarea unor realizări inexistente, experții avertizează că în Republica Moldova ar putea să se repete situația de acum trei ani, când țara s-a confruntat, cu o criză energetică.

Rezultatul acelei crize a fost o inflație galopantă, sărăcirea populației, falimentul afacerilor și probleme grave în bugetul de stat.

Fostul prim-ministru Ion Chicu, comentând intenția Ministerului Economiei de a cheltui 100 de mii de dolari pentru promovarea unor realizări inexistente, a scris pe rețelele de socializare: „Alaiba Maiei Sandu va cheltui 2 mln. de lei bugetari pentru propagandă – chipurile, moldovenii sunt atât de proști că nu înțeleg ce reforme utile face el pentru ei – de asta, trebuie să le explice pe așa bani mari.

Cum zic ei: „plătiți, proștilor”…

Între timp, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, inflația în Republica Moldova a atins 7% la sfârșitul anului 2024. Ministerul Dezvoltării Economice, condus de Dumitru Alaiba, prognoza o inflație de 4,8% și o creștere economică de 2,5%.

Cu toate acestea, nu există nicio creștere reală, inflația continuă să urce, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populației va continua să scadă, iar nivelul sărăciei să crească. Experții avertizează că, în 2025, situația va fi și mai îngrijorătoare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„Populația, care până acum plătea aproximativ 1 miliard de lei pe trimestru pentru energie electrică, va plăti acum să plătească între 2 și 2,2 miliarde, poate chiar mai mult.

Energia elecrtică, în bugetul gospodăriilor casnice ocupă cam 2 – 2,5 din cheltuielile totale – respectiv, se dublează, ceea ce ne dă cel puțin, 2,5% creștere la inflație. Inflația deja a început să accelereze – de la 4% anual noi am ajuns la 7%, iar scumpirea energiei electrice va duce la o inflație de peste 10%.”

Însă, potrivit economistului Vladimir Golovatiuc, situația nu se va opri aici. În analiza sa, el a reamintit cum s-au desfășurat lucrurile acum trei ani, când Republica Moldova a trecut printr-o criză energetică similară, care a început cu majorarea tarifelor la gaz și, ulterior, la alte resurse energetice, culminând cu o inflație galopantă și toate consecințele care au decurs din aceasta.

„Trei ani în urmă, după primul șoc sub formă de creștere a tarifelor pentru gaz, energie electrică și termică, inflația a început să crească – de la 7% în septembrie 2021 la 14% în decembrie 2021, iar apoi până la 35% în noiembrie 2022.

A intervenit Banca Națională cu o serie de majorări ale ratei de bază, de la 3,7% în vara anului 2021 la 21,5% în august 2022. Rata dobânzii la creditele pentru populație a depășit deja nivelul din septembrie 2021 cu 80%, iar în punctul de vârf a fost de peste 3 ori mai mare.

(…) Nu vreau să sperii pe nimeni, DAR dacă nu se va schimba abordarea în lupta împotriva inflației, atunci se va întâmpla cam ceea ce s-a întâmplat acum trei ani – o sărăcire continuă a populației, falimentarea afacerilor, probleme grave în bugetul de stat și așa mai departe.” a scris Vladimir Golovatiuc pe canalul său de Telegram.

VLADIMIR GOLOVARIUC, economist

„Trei ani în urmă, după primul șoc sub formă de creștere a tarifelor pentru gaz, energie electrică și termică, inflația a început să crească – de la 7% în septembrie 2021 la 14% în decembrie 2021, iar apoi până la 35% în noiembrie 2022.

A intervenit Banca Națională cu o serie de majorări ale ratei de bază, de la 3,7% în vara anului 2021 la 21,5% în august 2022. Rata dobânzii la creditele pentru populație a depășit deja nivelul din septembrie 2021 cu 80%, iar în punctul de vârf a fost de peste 3 ori mai mare.

(…) Nu vreau să sperii pe nimeni, DAR dacă nu se va schimba abordarea în lupta împotriva inflației, atunci se va întâmpla cam ceea ce s-a întâmplat acum trei ani – o sărăcire continuă a populației, falimentarea afacerilor, probleme grave în bugetul de stat și așa mai departe.

După majorarea tarifelor la gaz, electricitate și încălzire, Banca Națională a Moldovei a crescut, de asemenea, rata de bază aplicată operațiunilor de politică monetară pe termen scurt cu 2 puncte procentuale, de la 3,6% la 5,6% anual.

Asta va duce la scumpirea creditelor. Practic, evoluțiile urmează același scenariu de acum trei ani. Totuși, e puțin probabil ca această informație să fie inclusă în viitoarea campanie de PR a Ministerului Economiei.

La fel, nu se va menționa nici faptul că, la sfârșitul anului 2024, inflația a fost mult mai mare decât prognoza Ministerului condus de Dumitru Alaiba și că datoria publică internă a crescut semnificativ, ajungând la aproape 44 de miliarde de lei, față de 42,9 miliarde acumulate la sfârșitul lunii noiembrie.

Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, în perioada în care PAS a fost la guvernare, adică în ultimii trei ani și jumătate, datoria publică internă a crescut cu aproape 11 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere mai mare decât datoria acumulată în cei 26 de ani de independență ai Republicii Moldova, din 1991 până în septembrie 2016.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului și membru al Consiliului de Administrație al companiei Energocom, Alexandru Slusari, avertizează, de asemenea, că multe întreprinderi din Republica Moldova ar putea fi nevoite să-și închidă activitatea din cauza tarifelor ridicate la resursele energetice.

ALEXANDRU SLUSARI, FOST DEPUTAT

O parte dintre agenții economici mari, inclusiv investitori importanți, se gândesc serios, știu acest lucru cu certitudine, dacă nu ar fi mai bine să își închidă activitatea aici și să plece din Republica Moldova.

Restul afacerilor, în opinia lui Slusari, vor fi nevoite să majoreze prețurile la produsele lor, ceea ce va lovi din nou în bugetul consumatoriloR.

Însă este puțin probabil ca și această informație incomodă să fie inclusă în campania de PR a lui Dumitru Alaiba, în valoare de 100 de mii de dolari, deoarece scopul acesteia nu este să prezinte situația reală din economia națională și soluțiile pentru depășirea crizei, ci, citez, „să sublinieze cum reformele economice și digitale contribuie la construirea unei țări moderne, stabile și prospere, orientate spre Europa”. ”.Dar cine gândește altfel… Ați înțeles deja – agentul Kremlinului

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE