1.1 C
Chișinău

Noua măsură de sprijin în criză? Permisele de conducere din Transnistria își vor pierde valabilitatea pe teritoriul Moldovei | VIDEO

Autoritățile din Moldova intenționează să anuleze prevederile care le permiteau locuitorilor din Transnistria cu permis de conducere de tip local, să obțină carnete de conducere moldovenești printr-o procedură simplificată, adică fără a susține examen.

Potrivit unui proiect de lege, permisele de conducere moldovenești vor fi eliberate locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului doar după susținerea examenelor teoretice și practice pentru categoria de vehicule. Documentul va fi examinat și, posibil, aprobat în ședința de Guvern, miercuri, 15 ianuarie.

Guvernul va examina, în data de 15 ianuarie, un proiect de lege, conform căruia șoferii din regiunea transnistreană vor fi obligați să obțină permise de conducere moldovenești doar după susținerea examenelor teoretic și practic. Se estimează că, astfel, vor fi reduse riscurile de corupție în procesul de obținere a permiselor, crește siguranța la trafic și calitatea acestui proces.

În același timp, autoritățile de la Chișinău dau asigurării că această inițiativă nu reprezintă o presiune asupra locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului, ci este destinată armonizării regulilor cu standardele Uniunii Europene.

Guvernul va examina, la 15 ianuarie un proiect de lege, conform căruia șoferii din regiunea transnistreană vor putea obține permise de conducere moldovenești doar după susținerea examenului la teorie și practică.

Autoritățile argumentează că, astfel, vor putea reduce riscurile de corupție în procesul de obținere a permiselor și vor îmbunătăți siguranța rutieră și calitatea procesului de obținere a carnetelor. Totodată, autoritățile de la Chișinău asigură că această inițiativă nu reprezintă o presiune asupra locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului, ci este destinată armonizării regulilor cu standardele Uniunii Europene.

„Având în vedere parcursul european al Republicii Moldova și procesele interne de aliniere la standardele UE în contextul declarării integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic național, în sensul evitării oricărui dubiu privind procedura de obținere a permiselor în stânga Nistrului și în municipiul Bender, se propune modificarea procedurii de echivalare a permiselor de conducere deținute de către cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și în municipiul Bender”.

Se precizează în proiectul de lege. De asemenea, se menționează că permisele de conducere de tip transnistrean își vor pierde valabilitatea pe teritoriul Moldovei.

„Având în vedere parcursul european al Republicii Moldova și procesele interne de aliniere la standardele UE în contextul declarării integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic național, în sensul evitării oricărui dubiu privind procedura de obținere a permiselor în stânga Nistrului și în municipiul Bender, se propune modificarea procedurii de echivalare a permiselor de conducere deținute de către cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului și în municipiul Bender”.

Autorii proiectului afirmă că modificările propuse la regulamentul privind procedura de susținere a examenului pentru obținerea permisului de conducere sunt destinate alinierii la standardele internaționale și asigurării unei evaluări stricte a candidaților, subliniind că Moldova a aderat la Convenția de la Viena privind circulația rutieră din 1968, care prevede că permisele de conducere trebuie eliberate doar după verificarea acestora de către autoritățile competente.

„Procesul de pregătire și susținere a examenelor pentru obținerea permisului de conducere, practicat de structurile competente de pe malul stâng al Nistrului și în municipiul Bender, nu este similar cu cel prevăzut de reglementările naționale, care adoptă norme și practici ale UE”, se menționează în proiect.

Menționăm că, până acum, permisele de conducere eliberate în Transnistria erau echivalente cu cele naționale, în cadrul unui proces administrativ simplificat.

Solicitantului îi era suficient să confirme absența restricțiilor privind dreptul de a conduce vehicule, conform înregistrărilor din Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Serviciilor Publice, și să prezinte un certificat medical, permisul de conducere de tip transnistrean, pașaportul și o cerere standard. Acum, dacă modificarea va fi adoptată, aceste cerințe vor include și susținerea examenelor teoretice și practice.

Un alt argument al autorităților moldovenești este că: „Procesul de pregătire și susținere a examenelor pentru obținerea permisului de conducere, aplicat de structurile
competente de pe malul stâng al Nistrului și în municipiul Bender, nu este similar cu cel prevăzut de reglementările naționale, care adoptă norme și practici ale UE.” Acest lucru este menționat și în proiectul de lege.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE