2.2 C
Chișinău

Moldova și România, în topul mondial al deserturilor: Papanașii și plăcintele moldovenești, printre cele mai apreciate dulciuri

Republica Moldova și România au obținut o mențiune notabilă în clasamentul global al celor mai bune deserturi realizat de TasteAtlas. România ocupă locul 64 cu desertul său tradițional, papanașii (gogoși), iar Moldova se află pe locul 98 cu plăcintele moldovenești.

Plăcintele moldovenești, caracterizate printr-un aluat pufos și diverse umpluturi, de la brânză dulce, cartofi și varză, până la gemuri sau cireșe acre, au ajuns pe locul 98 în topul mondial al celor mai apreciate deserturi. Aceste plăcinte, prăjite sau coapte, sunt servite de obicei calde și sunt perfecte atât ca gustare, cât și ca desert, potrivit explicațiilor oferite de TasteAtlas.

Papanașii românești sunt un desert clasic, în formă de gogoașă, cu o bilă mică pe vârf. Aceștia pot fi prăjiți sau fierți și sunt preparați dintr-un aluat cu brânză de vaci sau urdă, ouă și făină. Papanașii prăjiți se servesc de obicei cu smântână, gemuri de fructe sau zahăr pudră, iar cei fierți sunt mai mici și acoperiți cu pesmet și zahăr. Deși simplu, acest desert a cucerit inimile multor oameni și se află în topul celor mai apreciate dulciuri la nivel mondial.

Pe locul întâi în clasament se află Pastel de Belém, un tart cu cremă de ou tipic portughez, umplut cu o combinație de lapte, ouă, zahăr, lămâie și scorțișoară. Această prăjitură, creată de călugării de la Mănăstirea Jerónimos din Lisabona în 1837, este atât de populară încât doar cele produse la Fábrica Pastéis de Belém poartă numele de Pastel de Belém, restul fiind denumite pastel de nata.

Locul al doilea este ocupat de Pastel de nata, o tartă cu cremă de ou, care se servește de obicei cu scorțișoară și cafea. Acest desert a fost creat inițial de călugării din Lisabona în secolul al XVIII-lea, din albușurile de ou rămase de la alte preparate.

Pe locul al treilea se află Karipap, o plăcintă prăjită sau coaptă cu umplutură de curry de pui și cartofi, originară din Malaezia, care a devenit rapid un snack popular în alte țări asiatice, precum Thailanda și Singapore.

Aceste clasamente globale nu sunt doar o listă a celor mai bune preparate, ci și o oportunitate de a promova mâncărurile tradiționale și de a stimula curiozitatea celor care nu le-au gustat încă. Conform TasteAtlas, ratingurile sunt acordate de utilizatori autentici, iar rezultatele reflectă aprecierea celor cu cunoștințe temeinice în domeniul gastronomiei.

Topul global se bazează pe 367.847 de evaluări ale 11.258 de preparate din întreaga lume, realizate de utilizatori care au evaluat diverse preparate din meniurile tradiționale din diferite colțuri ale globului.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE