Guvernul intenționează să contracteze un împrumut de 143,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”.
Până în prezent, nu este clar cine va rambursa acești bani și dacă costurile vor fi transferate asupra cetățenilor prin majorarea facturilor. Am încercat să obținem mai multe informații pe acest subiect, dar purtătorul de cuvânt al Termoelectrica, Ionela Vasilenco, ne-a spus că va reveni cu un răspuns ulterior.
Guvernul va lua un împrumut de 143,5 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru proiectul „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău”. Documentul care prevede acest lucru va fi aprobat în ședința Executivului din 15 ianuarie și va reprezenta 44% din totalul finanțării.
Printre condițiile negociate se numără un comision de 0,5% pe an, plătit pentru angajamentul băncii de a pune la dispoziție împrumutul, chiar dacă nu este folosit integral într-un an, dar și o dobândă variabilă de 6 luni + 1%. Asta înseamnă că dobânda va varia la fiecare jumătate de an, în funcție de schimbările pieței financiare, iar suma totală va fi acea rată de referință plus 1%.
Prima tranșă de 52,4 milioane euro va fi disponibilă timp de până la șapte ani, iar tranșele a doua și a treia, de 60,2 milioane euro și 30,9 milioane euro, vor avea termen de cinci ani.
Proiectul prevede instalarea a 2.500 de puncte termice individuale și conectarea a 1.665 de blocuri la un sistem de distribuție orizontală a căldurii.
În planuri intră 57 de proiecte-pilot pentru termoizolarea blocurilor și instalarea de sisteme de distribuție pe orizontală în apartamente, dar și reabilitarea rețelelor termice și construcția a două noi stații de pompare.
Proiectul de modernizare parțială a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău necesită o investiție totală de 326 milioane euro ce va veni din următoarele surse:
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – împrumut de 143,5 milioane euro;
Banca Europeană pentru Investiții – împrumut de 143,5 milioane euro; parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est – grant de 15 milioane euro și programul de Investiții de Vecinătate al Uniunii Europene – grant de 24,5 milioane euro.
Am solicitat mai multe informații de la Termoelectrica cu privire la acest proiect și împrumut, dar nu am primit încă un răspuns. De asemenea, am întrebat cine va rambursa banii și dacă acest cost va fi transferat asupra consumatorilor prin creșterea tarifelor.
Purtătorului de cuvânt al întreprinderii, Ionela Vasilenco ne-a solicitat să-i expediem întrebările, dar încă nu ne-a trimis un răspuns la acestea.
Proiectul de modernizare parțială a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – împrumut de 143,5 milioane euro;
Banca Europeană pentru Investiții – împrumut de 143,5 milioane euro; parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est – grant de 15 milioane euro programul de Investiții de Vecinătate al Uniunii Europene – grant de 24,5 milioane euro.