Majorarea ratei de bază a dobânzilor pentru creditelor investiționale, cu aproximativ 70%, a nemulțumit agricultorii din țară. Pe pagina sa de Facebook, fermierul din raionul Cahul, Sergiu Stefanco a criticat decizia Băncii Naționale, deoarece, spune el, acest lucru va afecta în egală măsură agenții economici, dar și agricultorii.
Fermierul a atras atenția asupra faptului că majorarea ratelor bancare va duce la creșterea semnificativă a plăților, astfel că agricultorii se vor pomeni în incapacitatea de a plăti bancilor creditele luate anterior. Stefanco a subliniat că ”economia a căzut la pământ, iar sistemul bancar inflorește”, în timp ce statul nu face nimic în această situație.
SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni
Am o întrebare retorică pentru actuala guvernare dacă într-adevăr le pasă de această țară și mă întorc la întrebarea pe care am pus-o în 2022, la fel, când s-a mărit rata dobânzii: ce treabă are dobânda bancară la creditele investiționale cu rata inflației, dacă creditele investiționale luate de către agenții economici sunt pentru a diminua inflația? Și atunci domnul Alexandru Trubca o zis că ”noi nu putem interveni în activitatea Băncii Naționale, dar noi nu vorbim de Banca Națională, noi vorbim de acea formulă de calcul a dobânzilor, unde este inclusă rata inflației, unde se poate corecta.
Fermierul a criticat și actualul guvernator al BNM, pentru că a permis acționarilor străini ai băncilor să își retragă dividende, în ciuda dificultăților economice.
SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni
Tot aseară am aflat o noutate Guvernatorul Băncii Naționale, care până la urmă este cetățean străin, a permis pentru prima dată acționarilor străini ai băncilor să scoată dividente, pentru că ei au făcut extra-venituri, băncile naționale au făcut extra-venituri în ultimii 3 ani de zile, toată economia se duce la pământ, dar sistemul bancar la noi înflorește. Unde este statul, aici? Analizați, distribuiți ca să înțeleagă toată societatea ce-i așteaptă pe cei care au luat credit ipotecar ”Prima Casă”, cei care au retehnologizat agricultura și afacerea, care au făcut investiții.
Director executiv Asociația „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, la rândul lui, a atras atenția asupra faptului că majorarea dobânzilor la credite va afecta și mai mult fermierii aflați în situație financiară dificilă, mai ales că mulți dintre ei așteaptă cu întârzieri plata subvențiilor de la stat. Fermierii au depus și o cerere la Ministerul Agriculturii pentru a fi discutată înghețarea creșterii ratei dobânzilor pentru creditele luate anterior de către agricultori.
Întrevederea va avea loc săptămâna viitoare, miercuri, 22 ianuarie.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv Asociația „Forța Fermierilor”
Într-adevăr, creditele care au fost luate anterior situației de creștere a inflației, vorbim inclusiv de aceste credite investiționale, nu influențează în niciun mod practic diminuarea inflației curente, pentru că ea se mărește din cauza scumpirilor pe care noi le avem la electricitate și la gaz, dar și mai mult pune presiune financiară pe agricultori.
Vor trebui să plătească mai mulți bani la bancă, bani pe care agricultorii nu prea îi au. Agricultorii așteaptă deja anul acesta, dar sunt și alții de anii trecuți care așteaptă să primească subvențiile pentru dobânzile achitate la credite, care utilizate conform legii care există de subvenționare, acești bani încă nu au venit și vin cu o mare întârziere și pun într-o situație dificilă și mai mare agricultorii.
Guvernul, Ministerul Agriculturii și BNM încă nu a venit cu o reacție la criticile fermierilor. Amintim că, pe 10 ianuarie, Banca Națională a Moldovei a anunțat scumpirea creditelor, majorând rata de bază la 5,60% anual, față de 3,6% anterior. Fostul premier Ion Chicu a criticat decizia, afirmând că „Gruparea PAS-istă nu știe alte soluții decât scumpirea exponențială a tot și toate.