Și ANRE vine cu un „cadou” pentru cetățeni la începutul acestui an, sub forma creșterii prețurilor la combustibil, lucru care nu este deloc pe placul oamenilor. Locuitorii Chișinăului sunt nemulțumiți: unii sunt deja dispuși să treacă la transportul public, având în vedere lovitura dată la buzunar.
Totuși, alții sunt convinși că majoritatea șoferilor vor strânge cureaua și vor rămâne la volan. Fermierii, la rândul lor, vorbesc despre creșterea costurilor de producție și necesitatea de a aduce modificări în legea accizelor.
În primele 10 zile ale noului an, prețul benzinei a crescut aproape cu 1 leu, de la 23 de lei la 24 de lei, iar prețul motorinei a crescut cu 62 de bani, mai exact de la 20 de lei la 20 de lei și 68 de bani. Firește, acest lucru a stârnit nemulțumirea șoferilor,asta mai ales în contextul crizei energetice.
La noi, prețurile cresc continuu. Niciodată nu am văzut ca prețurile să scadă puțin și apoi să crească de două ori mai mult.Aceasta este o lovitură foarte puternică, pentru că economia noastră nu este atât de dezvoltată, salariile sunt mici
– asta ne bate la buzunar, iar acum este și perioada de iarnă, când trebuie să plătim și pentru încălzire, energie electrică care s-a scumpit. Totul devine mai scump!
Desigur că nu este bine, dar ce putem noi face? Este pe seama ANRE, noi i-am ales așa că…
Ca de obicei dacă ceva se mărește, asta devine o problemă. Dacă salariul s-ar majora, ar fi foarte bine Dacă vor continua așa nici măcar cu trotinetele nu ne vom mai deplasa, dar pe jos.
Mare
Cu siguranță,
-bate puternic la buzunar?
–Bate și încă foarte
– cum considerați dvs, de ce au avut loc aceste majorări la începutil acestui an,
– cu războiul
Scump, dacă e să vă spun sincer, dacă lunar cheltui câte 6000 doar pe motorină
Cu toate acestea oamenii sunt convinși că majoritatea proprietarilor de automobile nu vor renunța totuși la „caii lor de fier” și vor fi nevoiți să plătească pentru combustibil mai scump.
Nu vor renunța la mașini chiar dacă combustibilul va fi 30-50 de lei. Oricum vor merge cu mașina.
Oricum vom cumpăra,///Lucrul meu este așa încât nu pot…
– indiferent de situație, suntem nevoiți să plătiți?
– da!
Cred că vor continua să plătească și se vor deplasa exact așa ca înainte.
Reprezentanții sectorului agricol, la rândul lor, vorbesc despre creșterea costului de producție din cauza majorării prețului combustibilului și despre necesitatea de a introduce modificări înlegea accizelor.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”
– Costul de producție al motorinei constituie aproximativ 10% din costul de producție al produselor agricole.
– În medie, volumul minim de motorină începe de la aproximativ 80 de litri pe hectar.
– Având în vedere prețul de astăzi de 20 de lei și 64 de bani, din această sumă, 3,70 bani reprezintă acciza.
– Iar această sumă, conform legislației europene, fiecare stat fie o rambursează fermierilor, fie o vinde minus suma accizei.
– Noi, ca fermieri, încercăm să obținem de la Guvern adoptarea acelorași legi și măsuri ca în Uniunea Europeană, referitor la rambursarea acestei accize.
Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, ANRE a aprobat majorarea comercială a prețurilor de vânzare cu amănuntul pentru principalele produse petroliere standard. Această majorare va fi valabilă pentru primele șase luni ale anului 2025. Se adaugă 3,24 lei pentru fiecare litru.
Începând din acest an, prețurile de vânzare ale combustibililor includ noile tarife ale accizei, stabilite prin modificările aduse Codului fiscal. Acestea prevăd o creștere a prețului unei tone de benzină cu puțin peste 578 de lei. O tonă de motorină a devenit mai scumpă cu 243 de lei.