Moldovagaz a început executarea deciziei guvernului privind conectarea a 14 localități aflate sub jurisdicția Moldovei, care anterior erau alimentate din sistemul energetic al Transnistriei, la conducta de gaz a țării noastre. În acest context, compania a prezentat la ANRE pachetul necesar de documente.
Operatorii sistemului de distribuție a gazelor din cadrul grupului „Moldovagaz” au înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică un proiect de completări precum și un Planul de dezvoltare a rețelelor, care preconizează conectarea mai multor localități situate în Zona de securitate, dar și pe malul drept al Nistrului, la rețelele de distribuție a gazelor ale întreprinderilor grupului.
Conform unui comunicat de presă, „inițiativa vizează localitățile conectate în prezent la rețelele deținute de SRL Tiraspoltransgaz. Proiectul aferent presupune construirea a circa 63,9 km de rețele de distribuție a gazelor de înaltă presiune, precum și a două conducte subacvatice de gaze prin râul Nistru.
Lucrările se vor desfășura în satele Firlădeni, Hagimus, Copanca, Gîrbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cochieri, Vasilievca, Corjova și Rog, care au aproximativ 12 mii de consumatori de gaze naturale. Prima fază presupune lucrări de proiectare, inclusiv lucrări geodezice și hidrologice, după care se va întocmi bugetul final.
Președintele interimar al Consiliului de Administrație al A.O. „Moldovagaz”, Vadim Ceban a declarat pentru Canalul 5 că, de obicei, implementarea unui astfel de proiect durează între 6 și 9 luni, ținând cont de toate procedurile, însă lucrătorii din domeniul gazelor vor încerca să finalizeze mai repede. Cât vor costa lucrările nu se știe încă, dar ulterior acestea vor fi incluse în tarif, susține Ceban.
prin tel VADIM CEBAN, președinte al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”
Bugetele nu sunt încă aprobate, adică sunt bugete preliminare. Le-am prezentat la ANRE. Cred că săptămâna viitoare ANRE va lua o decizie privind aprobarea acestor investiții și bugete preliminare. Îndată ce vor exista proiectele și documentația de deviz, vom spune exact care vor fi bugetele.
Acum discutăm despre posibilitatea unui aprovizionări cu gaz de rezervă pentru aceste localități. Nu au o altă variantă alternativă de aprovizionare cu gaz.
Construim un nou punct de distribuție a gazului și ne conectăm la rețeaua existentă de distribuție a gazului din interiorul localității. Prin urmare, acest lucru nu va afecta consumatorii din punctul de vedere al costurilor pentru finanțarea acestor investiții.
Sursa investițiilor sunt fondurile proprii ale „Moldovagaz”, iar acestea vor trebui să fie reflectate în tariful final, care va fi distribuit tuturor consumatorilor de gaz natural.
Conform deciziei luate pe 6 ianuarie de Comisia pentru Situații Excepționale, 14 sate din Zona de Siguranță aflate sub jurisdicția Chișinăului trebuie să fie conectate la rețelele de gaze administrate de malul drept al Nistrului. După ce, începând cu 1 ianuarie, „Gazprom” a oprit livrările, aceste sate, precum și întreaga regiune a Transnistriei, au rămas fără gaze.