Abia în a noua zi de criză, autoritățile de la Chișinău și-au amintit de locuitorii celor 11 sate din dreapta Nistrului, care sunt conectate la rețelele de gaz ale regiunii transnistrene și care, din 1 ianuarie, au rămas fără gaze și fără curent electric. Maia Sandu a vizitat localitatea Copanca, unde le-a transmis locuitorilor că vor fi conectați la energia electrică și la gazele utilizate de restul cetățenilor moldoveni, scumpite în ultima perioadă și mai mult, dar a fost întâmpinată cu scandal.
Dumneavoastră decideți dacă vreți să stați prin întuneric. Sunt oameni în localitatea dumneavoastră care vor să folosească curentul electric. Dumneavoastră puteți să folosiți curentul sau să nu folosiți, dar este bine ca oamenii care vor- agenții economici să se folosească. Prețul este acela pe care îl plătește toată țara.
Oamenii i-au reproșat Maiei Sandu că nu sunt dispuși să plătească 17-18 lei pentru un metru cub de gaze și nici 4 lei pentru un kilowatt de energie electrică, deoarece salariile pe care le câștigă nu sunt suficiente nici măcar pentru a acoperi nevoile de bază.
-Nu, noi rămânem așa.
-Lăsați așa cum am fost până acum, da așa preț pune-l lu’mă-ta!
-Corect spui, Sașa, corect.
O să stăm, da în întuneric, o să așteptăm.
Noi nu avem de unde să plătim atâția bani.
Salariile noastre sunt foarte mici. Luați tot satul și adoptați-l.
Dacă o să revină la normal, o să revină și prețul.
– Nu.
Mergi naibii în Chișinău.
Au urmat mai multe replici din partea localnicilor. Oamenii i- au spus Maiei Sandu că, în cei patru ani de guvernare, nu au observat nicio schimbare în bine, ba dimpotrivă, viața le-a devenit mai dificilă. Locuitorii au acuzat conducerea țării și de faptul că a știut de criza iminentă încă din vară, dar nu a făcut nimic.
Numai minciuni am auzit și am văzut. Lăsați-ne așa cum suntem, numai rău am văzut anii aceștia.
-Lăsați-ne așa cum cuntem.
-Ceea ce încerc să vă spun eu e că e bine să mai aveți o alternativă.
-Da, lăsați-ne cu alternativa, numai rău a fost în toți acești ani, nimin n-am văzut bun, numai rău.
-Ne vom încălzi cu tizic, dar nu vrem așa prețuri „europene”.
La rândul său, Sandu a declarat, ca de obicei, că „Gazprom” este responsabil pentru situație. Se pare că și salariile mici din Copanca sunt tot din cauza acestuia.
-Toată vara nu ați avut timp să vă faceți treaba?
-„Nu noi am planificat această criză.
-Nu ați planificat, dar Ucraina de când a spus că oprește gazul? Înseamnă că ceva nu merge, Moscova vrea să dea, dvs nu vreți să luați. Mereu Rusia e vinovată. 6.48
Precizăm că, cele 11 sate din dreapta Nistrului, conectate la rețelele de gaz natural ale regiunii transnistrene, achită pentru gaz și curent electric la fel cum achită și cei din Regiunea Transnistreană – 1 leu metrul cub de combustibil și aproximativ 0,7 lei moldovenești pentru un kilowatt de energie electrică. După ce livrările de gaz din partea Gazprom au fost oprite, autoritățile din Moldova au decis să conecteze aceste localități la sistemul energetic al Moldovei, însă locuitorii lor vor trebui să plătească aceleași tarife pentru gaz și electricitate ca și cei de pe malul drept al Nistrului.