5 C
Chișinău

Facturi de peste 6000 de lei și nemulțumiri majore: Moldovenii sunt șocați de scumpirile semnificative la serviciile comunale | VIDEO

Facturile pentru luna decembrie au început să sosească, iar cetățenii se confruntă cu scumpiri semnificative ale serviciilor comunale. Pe rețelele de socializare, mulți internauți au postat imagini cu facturi la gaz care ajung chiar și la 6000 de lei, stârnind o avalanșă de comentarii și nemulțumiri. Și echipa Canal 5 a reușit să discute cu unii locuitori ai țării.

Deși unii nu au primit încă facturile, mulți se tem deja de sumele mari pe care vor trebui să le plătească, iar compensațiile oferite de autorități sunt considerate insuficiente.
Ce ne-au declarat oamenii și la ce facturi se așteaptă, vedeți în continuare.

Au început să sosească facturile pentru luna decembrie, iar reacțiile oamenilor nu s-au lăsat mult așteptate pe rețelele de socializare. Mai mulți internauți au postat imagini cu facturile la gaz, în care suma totală ajunge chiar și la 6000 de lei.

Aceste postări au generat un val de comentarii și discuții aprinse, mulți dintre cetățeni exprimându-și nemulțumirea față de scumpirile semnificative ale serviciilor comunale, care au devenit o povară tot mai mare pentru familii.

„Compensația de 300 de lei îmi este rușine să o accept, așa că prefer ca acești bani să fie folosiți pentru cumpărarea de lumânări din farmacie”.

„Să achite diaspora și cei cărora le-au fost ridicate salariile și pensiile”.

„Demult propun ca toți locuitorii Republicii Moldova să plătească doar rata de 4,30 lei, iar cei responsabili de această criză să plătească restul”.

„Nu înțeleg ce așteptau… Țara este neoficial în faliment. Pensiile și prestațiile sociale sunt plătite din împrumuturi, iar în acest mod nu doar că vor fi rambursate, dar și cu dobândă. Din păcate, aceasta este situația într-o țară al cărei întreg sistem economic a fost distrus și care nu se va îmbunătăți în curând”, au subliniat unii.

Iată, pentru comparație, factura pentru gaz, încălzire, aragaz și apă caldă pentru luna decembrie într-o casă particulară de 150 m2 din nordul Italiei.

Și echipa Canal 5 a reușit să discute cu unii locuitori ai țării. Chiar dacă încă multora nu le-au venit facturile în poștă, aceștia deja se tem să-și imagineze ce sume vor trebui să plătească, iar compensațiile oferite de autorități sunt insuficiente, ne-au mai spus aceștia.

– V-au venit facturile pentru căldură, lumină, gaz?

– Nu știu, încă nu au venit. La ce cifre vă așteptați?

– Ei, cred că vor fi mari, nu pot să fie mici. V-ați gândit deja cum o să vă descurcați?

– Din salariu.

– Luna trecută câți ați achitat în total pe servicii comunale?

– În jur de aproape 3 mii. Eu încă lucrez, sunt la sat, nu sunt la oraș, plec din raion în sat. Cât de cât, știți, la sat mai faci un foc și ne descurcăm.

– Luna asta cât vă gândiți că o să vă vină? Mai ales că luna trecută a venit în jur de aproape 3 mii.

– Luna asta cred că va fi aproape 4, 5 mii, aici.

– Când vă vine, de obicei?

– După 10, pe 15-16, cam așa. Dar la ce cifre vă așteptați?

– Ei, nu știu ce o să facem cu pensia noastră de 3 mii de lei, cum se gândesc ei.

– O să apelați la copii, credit, ceva?

– Copiii abia se descurcă singuri, iar eu să mă mai adresez lor… Nu am la cine, o să vedem ce o să fie.

– La ce cifre vă așteptați?

– Ei, la vreo 1500. Cum vă pare?

– Am un apartament cu două camere.

– Acum s-a scumpit căldura.

– Vom vedea acum când vom primi hârtiile.

– V-ați gândit deja cum să vă descurcați dacă vă permite să achitați?

– Cât o să avem, atâta o să plătim, suntem 2 pensionari, eu cu soția.

– Care este pensia comună? Ce sumă aveți în total acasă?

– 3500.

– Numai pensia dumneavoastră?

– Nu, împreună cu soția. Și dacă dați 1500, vă rămâne 2000?

– Da. Și cum trăiți mai departe?

– Cum? Chefir și pâine.

– La gaz sunt o persoană, soțul este decedat, locuiesc singură în apartament și mi-au dat o compensație de 300 de lei.

– Este suficientă această compensație?

– Nu, nu este suficientă. Cu pensiile pe care le avem în ziua de azi, este imposibil. Chiar o consider o bătaie de joc.

– Luna trecută câți ați achitat?

– 2100 am achitat la gaz.

– Dacă data trecută ați plătit 2100, acum, luând în considerare că s-a scumpit, cât o să vă vină?

– Eu consider că acum, după cum am socotit, o să fie 3 mii și ceva, cu 16 și ceva acolo pentru cubul de gaz.

– V-ați gândit cum o să vă descurcați?

– Nu știu… Noi trăim din ajutorul pe care ni-l acordă copiii, care nu ne lasă să murim de foame și nu se îndură de noi, dar altfel nu vom supraviețui.

Cei intervievați ne-au declarat că autoritățile sunt de vină pentru aceste cifre colosale și pentru faptul că oamenii trebuie să sufere acum din cauza lor.

– Dar cum credeți, cine se face vinovat de toată această situație, că oamenii au ajuns să plătească mai mult, scumpindu-se gazul, lumina și căldura în plină iarnă, iar oamenii suferă din cauza asta?

– Ce cred eu? Cred că cei care conduc acest lucru, care iau deciziile și nu gândesc la impactul asupra cetățenilor, sunt vinovați.

– Cum credeți, cine se face vinovat pentru toată această situație și pentru scumpirile din plină iarnă? – Din punctul meu de vedere, nu oamenii simpli, cum suntem noi, ci guvernarea. Cred că conducerea țării este responsabilă, pentru că, dacă ar fi lucrat mai consistent și mai activ, poate că nu s-ar fi întâmplat aceste lucruri.

Menționăm că, serviciile comunale din Moldova au crescut semnificativ în ultimii patru ani, de când partidul PAS este la putere, afectând bugetele gospodăriilor și generând nemulțumiri în rândul populației.

Creșterea prețurilor la gaz, electricitate, apă și căldură a devenit o povară tot mai mare pentru cetățeni, în special în contextul veniturilor reduse. Această majorare a tarifelor a dus la o amplificare a crizei economice, iar mulți moldoveni consideră că autoritățile nu au implementat suficiente măsuri pentru a sprijini populația în fața acestor creșteri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE