11.1 C
Chișinău

Cum ajung bunurile confiscate să rămână în depozite timp de 3 ani: Ce se întâmplă cu produsele nedeclarate

Tot mai multe produse sunt confiscate de vameși din cauza nedeclarării acestora de către cetățeni la intrarea în țară. După ce sunt ridicate, mărfurile ajung în depozitele Serviciului Vamal, unde pot rămâne chiar și trei ani, până la o decizie finală a instanței. Cele mai multe produse confiscate sunt articole vestimentare, care pot fi păstrate în depozit până la soluționarea cazului.

În depozit sunt și articole de valoare mare, cum ar fi telefoane, ceasuri și bijuterii, care sunt păstrate într-un seif special. În plus, produsele alimentare confiscate sunt depozitate în frigidere, pentru a le conserva până la o decizie finală. De exemplu, în frigider au fost păstrate cașcaval și icre roșii, care au fost trecute ilegal prin vamă.

Responsabilii Serviciului Vamal menționează că soarta mărfurilor confiscate depinde de decizia instanței. Dacă se dispune confiscarea, bunurile sunt transmise către Serviciul Fiscal de Stat, care decide ulterior vânzarea, reciclarea sau distrugerea lor, în funcție de tipul produsului. Cele mai frecvente mărfuri nedeclarate sunt articole vestimentare, produse de larg consum, alimente și piese auto uzate. Mărfurile sunt de obicei găsite în portbagajele autovehiculelor, microbuzelor sau în spații construite artizanal.

Orice bunuri care depășesc valoarea de 430 de euro trebuie declarate la trecerea frontierei, cu excepția celor care sunt destinate uzului personal. Conform datelor Serviciului Vamal, anul trecut au fost reținute mărfuri în valoare de 38 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE