7.7 C
Chișinău

Chișinău ratează șansa de a restabili încrederea cu Tiraspolul: „Nu există dorința asta, nu există o astfel de abordare” – Valentin Krîlov | VIDEO

Chișinăul ratează oportunitatea de a restabili încrederea Tiraspolului, oferind soluții pentru depășirea consecințelor crizei energetice, care sunt evident inacceptabile. Despre aceasta a vorbit expertul politic Valentin Krîlov.

Potrivit lui, în loc să promită ajutor în organizarea achiziției de gaze pe piețele europene, autoritățile moldovenești ar fi putut să găsească resurse pentru a asigura malul stâng al Nistrului cu gaz.

Pe de o parte, acest lucru ar putea ajuta regiunea să facă față dificultăților apărute după refuzul companiei Gazprom de a livra gaz, iar pe de altă parte, ar rezolva problema deficitului de energie electrică de pe malul drept, a subliniat expertul.

Expertul politic Valentin Krîlov consideră că, oferind ajutor regiunii Transnistria pentru a ieși din criza energetică, Chișinăul ar putea stimula încrederea în procesul de negociere cu Tiraspolul. Cu toate acestea, potrivit opiniei sale, acțiunile Chișinăului, care a propus Tiraspolului să cumpere gaz la prețuri de piață, nu contribuie la acest lucru, deși asta ar fi benefic pentru ambele părți.

VALENTIN KRÎLOV, expert politic

Când există dorința și, mai presus de toate, intenția de a restabili, măcar parțial, încrederea între Chișinău și Tiraspol, chiar acum ar fi un moment bun pentru a rezolva problema și de a direcționa gazul european, adică gazul livrat prin anumite țări ale Uniunii Europene, precum Bulgaria, România, apoi în Moldova, și mai departe, printr-o cale inversă, să ajungă în Transnistria pentru producția de energie electrică necesară malului drept al Nistrului. Aceasta este o problemă tehnică normală, care ar putea fi rezolvată în comun.

Tiraspolul nu dispune de resursele financiare necesare pentru a cumpăra gaz natural la un preț evident exagerat pentru a-l procesa ulterior. Transnistria nu are posibilitatea de a împrumuta bani pentru a achiziționa gaz, a-l prelucra și apoi să returneze o parte din el.

Expertul consideră că organizațiile internaționale implicate în procesul de negociere între Chișinău și Tiraspol ar putea juca un rol mai activ în depășirea crizei energetice din Moldova.

VALENTIN KRÎLOV, expert politic

Chișinău, așa cum se spune în popor, ține o „figă în buzunar” sau poate chiar două atunci când poartă negocieri pe această temă sau face schimb de scrisori, iar cetățenilor le spune: „Am propus, dar Tiraspolul a refuzat.” Adică, cum s-ar zice – „noi nu suntem de vină, am vrut cu adevărat să ajutăm, dar Tiraspolul nu vrea să accepte acest ajutor”. Nu este însă adevărat sau nu este așa cum se prezintă.

De aceea, nu există motive să afirmăm că ar exista vreo speranță sau semne că procesul de negociere ar putea primi un impuls pozitiv prin formarea încrederii între părțile implicate, pentru a putea spera cu adevărat la progrese în această direcție.

Anume acum… Nu întâmplător, se spune că prietenul la nevoie se cunoaște. Ei bine, poate nu prieteni, dar măcar parteneri de negociere… Nu, nu există dorința asta, nu există o astfel de abordare.

Expertul consideră că autoritățile moldovenești se bucură de ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană și încearcă să extragă avantaje politice din această situație.

VALENTIN KRÎLOV, expert politic

Zilnic găsim dovezi directe și indirecte, precum că autoritățile oficiale de la Chișinău, practic, ar putea chiar să fie satisfăcute de ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Tiraspolul nu dispune de resurse financiare suplimentare pentru a cumpăra gaz natural la prețurile mari și, clar, supraevaluate, pentru a-l procesa ulterior.

Transnistria nu are unde să împrumute bani pentru a cumpăra gaz, a-l procesa și a returna o parte din acesta. Și chiar nu despre asta este vorba. Dar cine îi propune ceva Tiraspolului? I se spune pur și simplu: „Cumpărați gaz european cu ajutorul nostru și utilizați-l.” Dar aceasta nu este o discuție reală.

Amintim că, la 2 ianuarie, companiile “Moldovagaz” și “Energocom” și-au exprimat disponibilitatea de a oferi suport tehnic și comercial operatorului transnistrean “Tiraspoltransgaz” în organizarea achizițiilor de gaze naturale la burse, printr-o rută alternativă.

În special, s-a propus transportul prin Coridorul Transbalcanic. Potrivit lui Vadim Cheban, președintele interimar al Consiliului de Administrație al “Moldovagaz”, pe această rută ar putea fi importat, printre altele, gazul rusesc, care era livrat regiunii până la intrarea în vigoare, pe 1 ianuarie 2025, a interdicției Ucrainei de a tranzita gazul prin teritoriul său. Conform secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, propunerea a fost respinsă la Tiraspol.

De asemenea, președinta Maia Sandu a declarat anterior că Tiraspolul a respins și ajutorul umanitar propus de Chișinău, inclusiv – produse alimentare și medicamente. Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a calificat informațiile despre faptul că autoritățile de la Chișinău ar fi propus ajutor Tiraspolului drept o minciună.

“Nu aceasta este scopul lor, scopul lor este sufocarea”, a declarat liderul regiunii, comentând mesajele despre ajutorul din partea autorităților moldovenești.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE