11.1 C
Chișinău

Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de profit din energia ieftină și cere reluarea livrărilor de gaze rusești | VIDEO

Gazul furnizat către malul stâng al Nistrului a fost un ajutor umanitar și tehnic oferit Transnistriei de către Federația Rusă, în timp ce Chișinăul primea energie de la Centrala Termoelectrică Moldovenească la prețul de șase cenți per kilowatt, pe care o revindea propriilor cetățeni de trei ori mai scump, obținând astfel milioane de euro profit.

Despre aceasta a declarat liderul nerecunoscutei Republici Nistrene, Vadim Krasnoselski, în cadrul unui briefing susținut după ședința Consiliului de Securitate din 8 ianuarie.

El a făcut apel către Chișinău să inițieze un dialog pentru soluționarea crizei energetice din regiune, care riscă să degenereze într-o adevărată catastrofă umanitară. Oficialii de la Chișinău nu au venit, deocamdată cu un comentariu la declarațiile lui Krasnoselski.

Potrivit lui Vadim Krasnoselski, înainte de întreruperea livrărilor de gaze rusești, Moldova primea energie electrică de la Centrala Cuciurgan la prețuri foarte mici, după care majora semnificativ tarifele pentru consumatorii interni, obținând profit pe seama propriilor cetățeni.

VADIM KRASNOSELSKI, liderul de la Tiraspol

În ce privește gazul rusesc – oare nu voi, domnilor din Moldova, primeați energie electrică ieftină datorită acestui gaz? Economii de sute de milioane de dolari anual doar la acest capitol. Și din modestie, acum nu vă amintiți despre asta.

La fel, treceți sub tăcere și faptul că, primind energie ieftină cu doar șase cenți per kilowatt, o vindeați cetățenilor de două sau chiar de trei ori mai scump.

De ce oamenii din țara voastră plătesc atât de scump pentru electricitate, dacă o primeați ieftin din Transnistria? Răspundeți-le oamenilor, propriilor voștri cetățeni, la aceste întrebări”.

Кrasnoselski a declarat că gazul livrat către malul stâng reprezintă un ajutor umanitar și tehnic pentru Transnistria din partea Rusiei, care se acordă încă din 2006, pe fondul blocadei economice aplicate de Moldova regiunii transnistrene. Totodată, conform lui Krasnoselski, întregul ajutor este oferit în mod transparent și responsabil.

VADIM KRASNOSELSKI, liderul de la Tiraspol

Ni s-a propus să folosim fondurile obținute din consumul de gaz pentru buget, pentru a acoperi obligațiile sociale. Este adevărat. A existat un cont special pentru gaz, iar acest cont asigura îndeplinirea obligațiilor noastre față de cetățenii care locuiesc aici.

De fapt, acest ajutor tehnic, umanitar-tehnic, a fost oferit de Federația Rusă pe fondul acțiunilor distructive ale Moldovei de a limita activitatea economică în Transnistria.

De două ori pe lună trimitem rapoarte către Federația Rusă, către mai multe instituții responsabile de controlul utilizării fondurilor din ajutorul umanitar oferit de Rusia, totul este public și transparent.

Krasnoselski a mai subliniat că, în loc să contabilizeze ajutorul umanitar oferit Transnistriei de către Rusia, ar fi mai bine dacă autoritățile moldovenești ar fi mai transparente în fața propriilor cetățeni.

VADIM KRASNOSELSKI, liderul de la Tiraspol 0

I-aș propune domnului Serebrian să contabilizeze mai bine ajutorul de miliarde oferit Moldovei de-a lungul anilor de către România, statele occidentale și din alte surse și să arate clar unde a fost direcționat acest ajutor financiar. Ar fi cazul să faceți un audit, să numărați fiecare cent și să prezentați poporului din Moldova modul în care cheltuiți asistența primită.

În ceea ce privește ajutorul pe care Moldova îl oferă Transnistriei, Krasnoselski a menționat că până acum, Tiraspolul nu a primit scrisori oficiale din partea autorităților de la Chișinău.

El a făcut apel la autoritățile moldovenești pentru un dialog constructiv și negocieri la nivel internațional pentru a rezolva criza energetică din regiune, care, riscă să se transforme într-o catastrofă umanitară, iar cetățenii Moldovei suferă din cauza acesteia.

Krasnoselski consideră, în continuare, că cea mai bună soluție pentru toți ar fi reluarea livrărilor de gaze rusești mai ieftine, iar pentru asta, Moldova ar trebui să rezolve problema datoriilor sale față de Gazprom.

Amintim că din 1 ianuarie, din cauza opririi tranzitului gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei către Transnistria, regiunea se confruntă cu o situație de criză, fiind instituită stare de urgență. A fost sistată furnizarea gazului în localități, încălzirea și apa caldă pentru clădirile cu etaje, iar în zonele afectate se aplică deconectări de energie electrică.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE