Pe jos ar fi ajuns mai repede, decât cu mașinile de serviciu calde și confortabile. Maiei Sandu și Dorin Recean au avut nevoie de tocmai 9 zile ca să ajungă în satele din Zona de Securitate, afectate grav de criza energetică.
Joi, cei doi demnitari, împreună cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au mers în satul Varnița, Anenii Noi, pentru a discuta cu reprezentanții administrației publice locale, dar și să vadă cu propriii ochi în ce condiții trăiesc și încearcă să se descurce oamenii. Coincidență sau nu, dar tot astăzi ministrul Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen, se află într- o vizită oficială în Republica Moldova.
Deși, pe parcursul ultimelor două zile, jurnaliștii Canal 5 au discutat de mai multe ori cu purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, acesta nu ne-a informat despre vizita lui Dorin Recean, în localitățile afectate de criză, menționând doar că premierul se află în teritoriu. Și fiți atenți – noi am discutat cu Vodă în jurul orei 9 dimineața, când toată suita de oficiali deja se afla la Varnița.
Ca de obicei, acolo a fost prezentă doar presa pro-guvernamentală, și nu este prima oară când nu suntem anunțați despre agenda guvernanților. Ce declarații a făcut conducerea de vârf, dar și primarul localității, vedeți în continuare.
Abia la a noua zi de la începutul crizei energetice fără precedent din stânga Nistrului, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au decis să efectueze o vizită de lucru la Varnița pentru a evalua impactul crizei asupra localităților situate în Zona de Securitate și pentru a discuta cu oamenii care s-au pomenit în dificultate.
Potrivit lui Oleg Serebrian, la discuție au participat reprezentanți ai administrației publice locale din trei raioane – Dubăsari, Anenii Noi și Căușeni având în vedere că fiecare localitate se confruntă cu probleme diferite. Coincidență sau nu, dar în aceiași zi, ministra Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, în calitatea sa de președinte în exercițiu al OSCE.
OLEG SEREBRIAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare
– Unele au și probleme legate de gaz, și probleme legate de electricitate. Altele sunt foarte greu conectate la rețelele noastre, va dura trei-patru luni, este vorba de investiții foarte mari și lucrări de teren de durată.
– Vom încerca să discutăm cu cei de la Tiraspol despre situația localităților Varniția și Copanca, care pot conectate la rețelele electrice ale Republicii Moldova, dar folosind infrastructura, care este este temporar în administrația lor.
Deși imediat după demararea crizei, au făcut declarații că vor ajuta regiunea transnistreană și locuitorii de acolo, abia după nouă zile conducerea de vârf începe să ia în considerare modalitățile de a sprijini satele afectate. Deși vina principală pentru situația creată, o dau, în continuare, pe Federația Rusă.
DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova
– În primul rând, chiar imediat ce criza a apărut noi ne- am adresat celor din stânga Nistrului, cu o propunere ca ei să cumpere gaz, noi să le organizăm achizițiile de gaz, pentru că ei nu pot să o facă din punct de vedere tehnic. Dar am primit refuz. După cum ați observat sunt și în presă copiile scrisorilor care au fost adresate celor din stânga Nistrului cu această ofertă.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
– Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, sub formă de peleți. E nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice. Asta înseamnă centrale pe biomasă și așteptăm acum ca ministerul Dezvoltării Regionale și Insfrastructurii și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice așa încât să putem să oferim, deci autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice.
Totuși, de cealaltă parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că nu a primit propuneri de ajutor din partea Chișinăului.
Primarul satului Varnița a spus reporterilor Canal 5 că oamenii așteaptă soluții concrete și imediate. În condițiile în care interconectarea la rețeaua de gaze a Moldovei, promisă de Recean nu se va realiza curând, oamenii în case deja nu mai au gaz, iar pentru grădiniță, acesta va fi livrat doar zile numărate, atât cât a mai rămas în conducte, autoritățile locale au solicitat, ca o soluție, cel puțin să fie facilitată procurarea lemnelor de foc.
ALEXANDRU NICHITENCO, primarul satului Varnița
În localitatea Varnița este o situație foarte complicată, pentru că întreprinderile au fost deconectate de la gaz. Am fost deconectați cu o săptămână înainte de Anul Nou, iar la început au fost deconectate toți cetățenii.
Autoritățile ne- au propus ca alternativă să aducem curent electric din Moldova, iar din Transnistria să primim gaze naturale. Cât timp va dura acest proces și la ce preț? Ce preț? Nu pot să-l spun, trebuie să fie realizat un proiect pentru a stabili prețul. La grădiniță, avem gaz, dar va dura până când mai este în țevi, în Transnistria.
– Dar oamenii simpli acasă? – Oamenii simpli deja își bat capul. Adică, am discutat cu conducerea – poate să fie mai ușor cu procurarea lemnelor de foc.
Amintim că, din data de 1 ianuarie curent, gazul, agentul termic și apa caldă au fost oprite aproape peste tot în regiunea transnistreană. De asemenea, toate întreprinderile industriale și-au sistat activitatea, cu excepția celor alimentare. Potrivit autorităților din regiune, rezervele de gaz vor ajunge doar până în 20 ianuarie, iar aprovizionarea cu energie electrică poate fi asigurată doar până la sfârșitul iernii.