11.1 C
Chișinău

Locuitorii din Varnița acuză autoritățile de la Chișinău de indiferență în fața crizei energetice: „Ne consideră de gunoaie” – „Au nevoie de noi doar la alegeri, iar după asta ne lasă pe cont propriu”,

Locuitorii din Varnița critică dur autoritățile de la Chișinău. Oamenii spun că, pe timp de iarnă, guvernarea i-a lăsat de unii singuri să se descurce în situație de criza, fără vreo speranți că situația s-ar putea redresa. Mai mult, cei de acolo s-au supărat pe șeful statului și pe premierul, Dorin Recean, care au mers în localitate, dar au evitat să discute cu ei. ”Au nevoie de noi doar la alegeri”, spun ei.

Deși satul Varnița se află pe partea dreaptă a Nistrului și se subordonează autorităților de la Chișinău, din 1 ianuarie, locuitorii de acolo au aceleași probleme ca cetățenii de pe malul stâng al Nistrului. Lipsa gazului, a încălzirii, deconectările de electricitate și o totală incertitudine în ziua de mâine îi preocupă acum. Oamenii spun că nu și-au putut închipui ca, în secolul XXI să trăiască astfel de vremuri „bune” – între ghilimele.

Căldură nu avem deloc. Am cumpărat calorifere, am cumpărat cămine, plite electrice ca să putem face ceva mâncare, dar ne stâng lumina. Azi trebuia să o stingă d ela 8.00 până la 12.00, dar nu au stins-o, dar în deal, unde trăim noi au stins și acum trebuie să o stingă de la 16:00 până la 20:00 seara. Ne ducem de la lucru în frig, fără căldură, fără lemne.

Apă caldă noi nu avem, încălzim cu ”ceainicul” și ne spălăm în secolul XXI.

Eu consideră că trebuiau să negocieze din timp și să găsească soluțiile cele mai bune pentru oameni. Nu trebuia să se bazeze pe centrala care lucrează pe cărbuni, dar ce facem mai departe? Gaz nu ne dau, niciun contract nu au, nu se știe

– va fi gaz sau nu va fi, trăim în nesiguranță.

Nu este comod să vii seara și să încălzești soba.

Oamenii sunt revoltați și de vizita neanunțată la Varnița a Maiei Sandu și a premierului Dorin Recean. Cei de acolo spun că au vrut să stea de vorbă cei de la conducerea țării, dar, nu au știut că vor veni. Reiese că guvernanții au nevoie de cetățeni doar la alegeri, iar după asta sunt lăsați pe cont propriu, spun oamenii.

Nu am văzut pe nimeni. Au fost la primărie. Au hotărât, nu se știe ce au hotărât, dar lumea nu știe nimic în sat. Vin oamenii și spun că nu au știut că vine Maia Sandu și Recean. De ce nu au spus la toată lumea din sat să iasă la un miting ceva, să vadă cum noi trăim în zona asta.

Cum am trăîit în 1992 cu copii de două luni în beci și nimeni nu a știut cum am trăit noi și acum, noi suntem cu separatiștii, dar noi suntem pentru Moldova. La votare pentru Moldova, dar acum, cu cine noi suntem?

Noi, cu copil mic, chiar am vrut să-l luăm și să ne ducem la Parlament. Dar unde să ne ducem cu copil de trei luni. El face treaba în pampers și stă în încăpere reci.

Acum e bolnav, dar pe nimeni nu-l interesează asta. De când spunea că o să stingă gazul, că o să stingă gazul, că nu-i de azi problema asta, dar de mai demult. Și iată că pe 1 ianuarie la ora 7:20 au stins”.

Sandu a venit, s-a arătat de ochii lumii făcând un cerc în jurul primăriei și gata, s-a dus. Ne consideră de gunoaie. De ce primarul nu a anunțat pe străzi că vine premierul Recean, președintele, de ce se face totul în taină? Anunțați poporul, de ce avem așa o casă de cultură frumoasă? Salariile se achită, dar noi nu am fost niciodată în casa de cultură.

La alegeri ne spun: veniți și votați, dar nici la alegeri nu a venit să stea de vorbă cu noi, s-a ascuns. Pentru ce ne trebuie atunci nouă așa președinte? Ei vreau în Europa, dar trebuie să facă asta frumos.

Locuiitorii din Varnița mai spun că, deoarece autoritățile nu au negociat cu Moscova problema gazelor, acum, oamenii vor trebui să achite un tarif mai mare pentru servicii. Ei se plâng pe situație, menționând că nu sunt gata să scoată din buzunare 17-18 lei pentru un metru cub de gaze și nici 4 lei pentru un kilowat de lumină, întrucât salariile pe care le primesc nu le ajung nici macar pentru strictul necesar.

Eu am un salariu de 5.000 de ruble, părinții – o pensie de 2.000 de ruble, cu așa bani noi nu facem față.

Eu am seră la Gura Bîcului și ea are gaz, dar fac focul în plită, pentru că este scump și noi din pensia pe care o primim nu o să ne ajungă și, probabil, o să dăm și noi focul în plită.

Directorul liceului teoretic din Varnița susține că instituția deocamdată activează în regim normal.

VALENTINA GOROBÎC, directorul liceului Varnița

Cu toate că în sat nu este gaz, școala are cazan pe biomasă și ne încălzim cu peleți.

În clasă, este, la moment, de la 15 la 18 grade, nu este tare cald, pentru că în timpul vacanței nu am încălzit, am făcut economie știind care este situația. Am economisit peleții pentru atunci când vor reveni copii la ore.

Nu știu dacă o să trecem la regim online, deoarece de două ori pe zi se deconectează lumina și online este imposibil, pentru că dacă nu este lumină, nu este nici internet.

Iar directorul grădiniței din Varnița susține că din cauza crizei gazelor nu se știe cât timp va activa instituția.

MARGARETA ȘMIGA, directorul grădiniței din satul Varnița

Avem generator în caz că se sistează livrarea gazelor sau liceul teorietic din Varnița o să ne aloce două clase, unde copilașii vor frecventa, voprbim de copilașii cu părinții care lucrtează.

Menționăm că, Varnița se află pe partea dreaptă a Nistrului și se subordonează autorităților de la Chișinău, iar la data de 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus ca ”„Premier Energy” să conecteze satele Varnița și Copanca la rețeaua sa.

Totodată, 14 localități vor fi integrate în rețelele de distribuție de gaze naturale ale operatorilor licențiați din cadrul „Moldovagaz”.Începând cu 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova a fost instituită starea de urgență în energetică pentru o perioadă de 60 de zile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE