În contextul crizei energetice din regiunea transnistreană, ministra Afacerilor Externe a Finlandei, Elina Valtonen a efectuat o vizită de lucru în țara noastră în calitate de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Oficialul străin s-a întâlnit cu ministrul de Eterne, Mihai Popșoi pe care l-a asigurat că OSCE se va implica în medierea dialogului între
Chișinău și Tiraspol pentru a depăși criza energetică. Întrebată de jurnaliștii Canal 5 dacă crede că partea moldovenească ar trebui să reia negocierile cu Gazprom pentru un preț mai redus la gaze și lumină, Elina Valtonen a declarat că ”nu are de gând să ofere sfaturi autorităților noastre” cu cine și ce să negocieze.
Oficialul străin a mai adăugat că Rusia folosește criza energetică din Transnistria drept un șantaj de a submina statalitatea economică și politică a RM și a dat asigurări că Finlanda va sprijini țara noastră pentru a face față crizei, însă nu a spus cum anume se va întâmpla acest lucru. Ministra de Externe a Finlandei a mers și în regiunea transnistreană, unde a avut o întrevedere cu liderul de la Tiraspol.
În timpul unei conferințe de presă organizată la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la care a participat președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Finlandei, Elina Valtonen și ministrul de externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, jurnaliștii Canal 5 au vrut să afle de la oficialul străin dacă crede că autorităților moldovenești ar trebui să negocieze cu partea rusă gaze și lumină la prețuri mai ieftine pentru consumatori, dar și dacă este necesar ca RM să găsească un compromis pentru a rezolva problema datoriei nerecunoscută de țara noastră către Gazprom, deorece procurarea gazelor și energiei electrice la prețuri ridicate duce la sărăcirea populației și creșterea inflației așa cum avertizează și experții.
Oficialul străin a ridicat din umeri și a spus că nu este împuternicită să ofere sfaturi Moldovei cu privire la negocieri, dar a acuzat Rusia că folosește criza energetică drept o armă împotriva Moldovei, fără a veni cu argumente.
ELINA VALTONEN, președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului afacerilor externe al Finlandei
Nu sunt aici să vin cu sfaturi cu referire la negocieri concrete cu prestatorii de energie. Pot să vă spun doar că, din păcate, în ultimii ani avem experiență, în ultimii ani și ultimii decenii Rusia prin interpușii săi, inclusiv Gazprom foarte activ folosește energia ca o armă. Eu presupun, este doar o presupunere că momentul acesta de întrerupere a furnizării de gaze, vine cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare… mă rog, iarăși, este doar o speculație.
Președintele în exercițiu al OSCE a dat vina pe Rusia de criza energetică din țară și a dat asigurări că Finlanda este dispusă să ajute Republica Moldova pentru a face față crizei energetice, însă nu a spus cum anume.
ELINA VALTONEN, președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului afacerilor externe al Finlandei
Suntem aici pentru a vă sprijini în această situație actuală, critică din punct de vedere energetic. Decizia Gazpromului de a stopa furnizarea de gaze în Republica Moldova vine să submineze stabilitatea economică și politică a țării dvs. Să slăbească securitatea în întreaga regiune.
Împreună cu colegii mei din țările Nordice și Baltice am adoptat o declarație comună cu privire la criza energetică din Moldova cu două zile în urmă. În această declarație chemăm la cooperare cu Comisia Europeană și cu alți parteneri și exprimăm suport pentru sectorul energetic al dumneavoastră.
De asemenea, ministrului afacerilor externe al Finlandei a declarat că OSCE va media dialogul dintre Chișinău și Tiraspol în vederea găsirii unui numitor comun pentru a ajuta populația contextul crizei energetice. Elina Valtonen a efectuat și o vizită în Transnistria unde s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Presa din regiune scris că oficialul străin și-a exprimat disponibilitatea de a nu împiedica reluarea livrărilor de gaze rusești către Transnistria, dar nici cum o va ajuta nu a menționat.
La rândul său, liderul de la Tiraspol a subliniat că ”situația din sectorul energetic are două componente: politică și economică. Acestea sunt absența unui proces de negocieri cu Moldova și „atitudinea incorectă a Moldovagaz în raport cu obligațiile sale față de Gazprom”.
Președintele a subliniat, de asemenea, că este necesar să se caute o soluție pe termen lung la criza energetică, decât o soluție lunară” și este de competența OSCE să contribuie la găsirea acestei soluții.
În timpul conferinței de presă susținută la Chișinău, Elina Valtonen a mai declarat că în timpul mandatului său de președinte în exercițiu al OSCE, își va reafirma angajamentul pentru soluționarea conflictului transnistrean pe cale pașnică.