Întreprinderea de stat Energocom a achiziționat 30 de MW de energie electrică suplimentară din România. Asta, din cauza creșterii consumului de energie electrică în Moldova, după sărbători.
Achizițiile de la compania românească sunt prevăzute pentru perioada 10 – 31 ianuarie. Prețul este ținut secret, deocamdată. Totul – în stilul puterii PAS. În același timp, Energocom susține că acesta este mai mic decât cotațiile bursiere actuale și promite că îl va face public ulterior.
Energocom a semnat un contract de achiziție de energie electrică în volum de 30 de MW cu OMV Petrom din România, pentru perioada 10-31 ianuarie. Potrivit comunicatului de presă al companiei de stat, în conformitate cu cerințele acordului, prețul nu este încă anunțat, deocamdată.
În același timp, se comunică faptul că acesta este mai mic decât ofertele actuale de pe piață, cu mențiunea că, din cauza reluării activității economice, care va duce la creșterea consumului de energie electrică atât în România, cât și în Republica Moldova, în următoarele săptămâni, sunt așteptate fluctuații de preț, iar contractul cu OMV Petrom va reduce din cantitatea de electricitate cumpărată pe bursă, care la fel e caracterizată de volatilitate.
Pentru a afla mai multe detalii, Canal 5 a discutat cu directorul general interimar al companiei Energocom, Eugen Buzatu.
EUGEN BUZATU, director general interimar „Energocom”
Noi am semnat un comtract cu livrarea a 30 MW bandă la un preț mai jos decât prețu de piață.
OMV Petrom e o companie. E o joint venture, hai așa să zicem, unde inclusiv și statul Român are acțiuni acolo.
Noi colaborăm cu OMV din 2022 și am colaborat cu ei și pe aspectele de gazele naturale și pe cele de energie electrică. Da e un partener al nostru, partener nu doar Energocomului da și întregii Republicii Molodova.
A fost o muncă comună a tuturor.
Nu vă pot spune prețul, deocamdată. Deocamdată nu vă pot dezolva pentru că, să zicem așa, e un secret comercial.
Noi o să ieșim cu un comunicat unde o să punem mixul nostru de prețuri și, mă rog, portofoliu nostru
Responsabilul de la „Energocom” ne-a mai spus că a fost cumpărată energie electrică de la OMV Petrom, care deține centrala termică din comuna Brazia, încă din octombrie-decembrie 2022, când Moldova s-a confruntat cu o criză similară. În acel moment, centrala termică de la Cuciurgan a încetat să mai furnizeze energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
La 10 ianuarie anul curent, Energocom prognoza o creștere cu 2% a consumului de energie electrică pe malul drept. Compania a declarat că volumele necesare de curent au fost deja rezervate în România.
De menționat că, la sfârșitul anului trecut, expertul în energetică Serghei Tofilat a declarat că prețul energiei electrice în Moldova s-ar putea tripla, începând cu data de 25 ianuarie. El a explicat acest lucru prin faptul că, după încetarea livrărilor de la Gazprom, centrala electrică de la Cuciurgan nu va putea produce energie electrică pentru malul drept. Ca urmare, aceasta va trebui să fie cumpărată la prețuri de piață.
Ca exemplu, el a citat bursa românească OPCOM, unde în noiembrie prețul mediu ponderat per megawatt-oră a fost de 188 de euro, în timp ce Chișinăul a cumpărat energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan cu 61 de euro.
Începând cu luna ianuarie, malul drept este alimentat cu energie electrică din producția proprie, care reprezintă aproximativ o treime din consumul total, restul fiind importat.
Amintim că, începând cu 3 ianuarie, tariful la energia electrică a crescut cu 75% pentru consumatorii Premier Energy – până la 4 lei 1 ban per kilowatt în loc de 2 lei 34 de bani cât era anterior. Consumatorii FEE Nord plătesc acum 4 lei 68 de bani, în loc de 2 lei și 84 de bani.