Uniunea Europeană îndeamnă Transnistria să accepte gazul și ajutorul umanitar oferite de Republica Moldova, în contextul crizei energetice din regiune, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazelor naturale pe teritoriul său.
Comisia Europeană a subliniat că guvernul moldovean a propus deja reserse electrice și ajutor umanitar, dar aceste oferte nu au fost acceptate. Lideri de opinie din regiunea transnistreană afirmă însă că ajutorul oferit este mai degrabă o impunere a achiziționării de gaze scumpe.
Potrivit unei scrisori, ajunsă în posesia jurnaliștilor din presa străină, Comisia Europeană declară că autoritățile din regiunea transnistreană ar trebui să înceteze să mai respingă ofertele de aprovizionare cu energie alternativă, după ce sute de mii de persoane din regiune au rămas fără încălzire și apă caldă.
Astfel, potrivit Politico, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri externe, Anitta Hipper a declarat, cităm: ”Din câte înțelegem, Guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie electrică, precum și ajutor umanitar Transnistriei, care deocamdată nu au fost acceptate. Îndemnăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a rezolva situația în interesul populației locale.” A menționat Hipper.
ANITTA HIPPER, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri externe
”Din câte înțelegem, Guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie electrică, precum și ajutor umanitar Transnistriei, care deocamdată nu au fost acceptate. Îndemnăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a rezolva situația în interesul populației locale.”
În reacție, politologul moldovean din regiunea transnistreană, Anatolii Dirun a scris pe canalul său de Telegram că Bruxelles-ul, dar și Chișinăul, confundă conceptele de ”asistență” și ”impunerea cumpărării” de gaz european scump pentru Transnistria.
”Cu alte cuvinte, atunci când Chișinăul oferă o astfel de „asistență”, ar trebui să spună direct cât vor plăti locuitorii Transnistriei la noile tarife.
Dacă Chișinăul sau Bruxelles-ul ar oferi ajutor sub formă de livrări umanitare și gratuite de gaz pentru 2-3 luni, atunci am putea vorbi despre o dorință reală de a ajuta oamenii.” a adăugat analistul.
ANATOLII DIRUN, analist politic din regiunea transnistreană
”Cu alte cuvinte, atunci când Chișinăul oferă o astfel de „asistență”, ar trebui să spună direct cât vor plăti locuitorii Transnistriei la noile tarife. Dacă Chișinăul sau Bruxelles-ul ar oferi ajutor sub formă de livrări umanitare și gratuite de gaz pentru 2-3 luni, atunci am putea vorbi despre o dorință reală de a ajuta oamenii.”
Amintim că, după ce Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, împreună cu întreprinderea de stat „Energocom”, au exprimat în 2 ianuarie disponibilitatea de a sprijini „Tiraspoltransgaz” în organizarea achizițiilor de gaz natural pentru malul stâng al Nistrului, secretarul de stat al Ministerului Energeticii, Constantin Borosan, a declarat că Transnistria a refuzat oferta.
Iar anterior, președintele Sandu a declarat că Tiraspolul ar fi respins și un ajutor umanitar, propus de Chișinău, fiind vorba de produse de încălzire, alimentare și medicamente.
Potrivit liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ”informațiile potrivit cărora Moldova ar dori să ne ajute, iar noi refuzăm, sunt minciuni. Până în prezent, nu au existat propuneri din partea Chișinăului sau a altor state pentru a oferi ajutor Republicii Moldovenești Nistrene.”, a declarat Krasnoselski.
Comunicatorul Guvernului a declarat însă că ar exista și o scrisoare în limba rusă cu răspunsul Tiraspolului la susținerea oferită, însă nu Daniel Vodă nu a făcut-o publică.
Amintim că regiunea Transnistria a rămas fără gaz după ce Ucraina a oprit tranzitul combustibilului rusesc pe teritoriul său, iar „Gazprom” a oprit livrările către Moldova, legându-le de datoria „Moldovagaz”, pe care Chișinăul nu o recunoaște și face trimitere la un audit internațional.
O verificare paralelă al Curții de Conturi a arătat însă restanțe către Gazprom de aproape 591 de milioane de dolari, fără penalități.