Un tribunal din orașul belgian Liege analizează imunitatea juridică a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împotriva acuzațiilor de corupție, uzurpare de autoritate și distrugere de documente administrative în achiziționarea de vaccinuri împotriva coronavirusului. Hotărârea finală va fi pronunțată la 20 ianuarie.
Von der Leyen este acuzată de corupție în achiziționarea, în 2020, de vaccinuri împotriva coronavirusului de la Pfizer, în valoare de peste 35 de miliarde de euro, fără aprobarea țărilor UE.
Președinta Maia Sandu, deseori declara că ”UE înseamnă democrație, UE înseamnă respect pentru legi și politicieni onești.
Trebuie să ne aliniem la acest reper și să aderăm la UE.” Că acest lucru este departe de a se întâmpla este evidențiat de scandalul de corupție și procedurile judiciare care o vizează pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – o prietenă apropiată a Moldovei, așa cum obișnuiește să repete și Sandu, demonstrând relațiile personale calde cu șefa Comisiei Europene.
Între timp, un oficial european a fost acuzat de coluziune și corupție în atribuirea unui contract în valoare de 35 de miliarde de euro pentru achiziționarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri COVID-19 de la compania americană Pfizer la sfârșitul anului 2020, în condițiile în care studiile nu erau încă finalizate.
Iar contractul a fost încheiat prin SMS cu directorul general al Pfizer, fără aprobarea prealabilă a țărilor UE. Von der Leyen a șters ulterior mesajele sms.
”Această infracțiune nu numai că a afectat bugetele țărilor europene, dar a subminat și încrederea publicului în instituțiile europene.” , a declarat activistul belgian Frederic Baldan, care a acționat- o în judecată pe Ursula von der Leyen.
FREDERICK BALDAN, lobbyist belgian
Această infracțiune nu numai că a afectat bugetele țărilor europene, dar a subminat încrederea publicului în instituțiile UE.”
După cum a scris Politico, 215 milioane de doze de vaccin achiziționate de Pfizer au rămas nefolosite și au fost nimicite, ceea ce a dus la pierderi de circa 4 miliarde de EUR din bugetul UE. Totuși, în ciuda acestui fapt, în conformitate cu termenii contractului, UE continuă să cumpere vaccinuri de la Pfizer până în 2027.
Peste o mie de cetățeni ai Uniunii Europene s-au alăturat procesului împotriva Ursulei von der Leyen, inclusiv persoane care au suferit sau au pierdut persoane dragi atunci când au fost vaccinate în mod obligatoriu cu un vaccin testat insuficient, în timpul pandemiei.
Reclamanții consideră că Comisia Europeană a încălcat drepturile cetățenilor, iar Ursula von der Leyen este acuzată de obținerea ilegală de venituri, distrugerea documentelor administrative și uzurparea autorității la atribuirea contractului anume companiei Pfizer.
Potrivit lui Frederic Baldan, Von der Leyen nu avea dreptul să negocieze cu giganții farmaceutici, deoarece problemele legate de sănătate sunt de competența exclusivă a statelor membre ale UE, nu a Comisiei Europene.
Hotărârea finală a instanței privind imunitatea președintelui Comisiei Europene în legătură cu ancheta de corupție urmeză să fie pronunțată pe 20 ianuarie. Acesta este departe de a fi primul scandal de corupție din jurul Ursulei von der Leyen. Ea a făcut exact același lucru în timp ce era încă ministru al apărării în Germania.
Atunci ea a fost acuzată de utilizarea abuzivă a fondurilor. Este vorba despre așa-numitul „caz al consultanților”, când unii „consultanți” militari au primit contracte de mai multe milioane de dolari de la armata germană. În același timp, după cum a scris Spiegel, ministrul a negociat în modul text și apoi a șters pur și simplu mii de texte.
Ursula von der Leyen este cunoscută ca fiind mentorul și îndrumătoarea președintei Maia Sandu, care îi cântă diferambi și vorbește despre importanța aderării la Uniunea Europeană, deoarece UE înseamnă democrație, respectarea drepturilor omului, pace și lupta împotriva corupției.
Dar cum poate fi considerată model o structură zguduită de scandaluri de corupție la vârf? Și a cărei conducere este preocupată de îmbogățirea personală, ignorând regulile și normele de bază ale funcționării Uniunii Europene.
Faptul că UE este departe de a fi un punct de referință în lupta împotriva corupției este evidențiat și de raportul Transparency International privind Indicele de Percepție a Corupției 2023.
Concluzia acestuia: situația privind corupția în Uniunea Europeană se înrăutățește, iar nivelul acesteia în 2023 a fost cel mai ridicat din ultimii mai bine de zece ani.