11.1 C
Chișinău

Meta renunță la programul de verificare a postărilor, înlocuindu-l cu „community notes” pentru a reduce cenzura

Mark Zuckerberg a anunțat schimbări semnificative în politica de moderare a conținutului pe platformele Meta, promițând să reducă cenzura și să acorde prioritate libertății de exprimare. Măsurile sunt menite să răspundă criticilor legate de cenzura politică și să refacă încrederea utilizatorilor. De altfel, lideri politici din Republica Moldova au atras atenția că și la noi, sub pretextul combaterii dezinformării, au fost cenzurate voci politice din opoziție, lucru care s-a făcut cu utilizarea fondurilor americane.

Mark Zuckerberg, fondatorul Meta, care deține platformele Facebook și Instagram anunță că va ”reduce drastic cenzura” în mediul online și va acorda ”prioritate libertății de exprimare” în urma revenirii lui Donald Trump, pentru a încerca să câștige încrederea viitoarei administrații de la Casa Albă. Despre asta scrie presa, inclusiv cea străină. Într-un mesaj video postat pe pagina sa oficială de Facebook, Zuckerberg a criticat guvernele și mass-media tradiționale pentru că au intensificat cenzura, instituită, spune el, în mare parte politic.

Totuși, potrivit lui Zuckerberg au existat și probleme reale precum drogurile, terorismul și exploatarea copiilor, care au fost tratate de platformele pe care le gestionează cu responsabilitate, prin sisteme complexe de moderare a conținutului. Dar, din păcate, a afirmat fondatorul Meta, aceste sisteme pot comite erori. El a spus că alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie au fost ”un punct de răscruce cultural către prioritizarea libertății de exprimare”.

MARK ZUCKERBERG, fondatorul Meta

Guvernele și mass-media tradiționale au făcut presiuni pentru a cenzura din ce în ce mai mult. O mare parte din acest lucru este în mod clar politic, dar există, de asemenea, o mulțime de lucruri rele legitime acolo, droguri, terorism, exploatarea copiilor. Acestea sunt lucruri pe care le luăm foarte în serios și vreau să mă asigur că le tratăm cu responsabilitate. Așa că am construit o mulțime de sisteme complexe pentru a modera conținutul, dar problema cu sistemele complexe este că fac greșeli, chiar dacă cenzurează din greșeală doar 1% din postări, asta înseamnă milioane de oameni, și am ajuns într-un punct în care sunt prea multe greșeli și prea multă cenzură. Recentele alegeri par a fi, de asemenea, un punct de cotitură culturală către prioritizarea exprimării. Prin urmare, ne vom întoarce la rădăcinile noastre și ne vom concentra pe reducerea greșelilor, pe simplificarea politicilor noastre și pe restabilirea libertății de exprimare pe platformele noastre.

Astfel, fondatorul Meta a anunțat că a desființat programul de verificare a postărilor al Facebook și Instagram, care va fi înlocuit de ”community notes”, similar cu cel folosit de platforma X, ce se bazează pe alți utilizatori care adaugă avertismente și context la postările controversate. Zuckerberg a declarat că ”verificatorii de fapte ai Meta au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și au distrus mai multă încredere decât au creat”. De asemenea, acesta a anunțat că va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, Facebook, Instragram și Threads. Președintele ales, Donald Trump, a apreciat schimbările și a sugerat că Zuckerberg le-ar fi implementat după ce l-ar fi amenințat cu ”închisoare pe viață” în cazul în care fondatorul Meta ar încerca să influențeze alegerile prezidențiale din 2024.

Amintim că, în luna noiembrie anul trecut, noul președinte ales al SUA, Donald Trump a declarat că principalele priorități vor fi lichidarea cenzurii din mediul online, funcționarii implicați vor fi trași la răspundere, iar marile platforme online vor fi scoase din afacerea cenzurii. Noul președinte a mai precizat că va interzice folosirea banilor federali pentru a eticheta discursul intern ca dezinformare sau informații greșite și va începe procesul de identificare și concediere a funcționarilor care au participat la cenzura internă.

Totodată, unii lideri politici al partidelor extraparlamentare din Republica Moldova au declarat că fonduri americane destinate combaterii propagandei și manipulării au fost folosite și în Moldova, acestea fiind utilizate pentru a înlătura vocile incomode actualei puteri, iar sub umbrela combaterii dezinformării și a propagandei a fost instaurată cenzura în mediul online de la noi. Ținem să precizăm că, acum doi ani, în țara noastră a fost înființat Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Dezinformării, o structură aproape invizibilă în spațiul public. Totodată, au fost create ONG-uri dedicate luptei împotriva dezinformării, printre care se numără și Asociația Stop Fals. Aceasta a sesizat Meta, compania-mamă a rețelelor sociale Facebook, Instagram, WhatsApp și alte platforme digitale, care a blocat, fără avertisment, conturile de Facebook și Telegram ale mai multor lideri politici, inclusiv pe cele ale liderului Blocului Politic „Victorie”, Ilan Șor, al bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, dar și ale unor deputați din opoziție.

De asemenea, în timpul campaniei electorale pentru alegerilor prezidențiale de anul trecut, pagina de Facebook a Canal 5 și canalul de Telegram al postului TV6 au fost închise. Mai mulți experți au condamnat aceste represalii împotriva politicienilor din opoziție și a surselor media, considerându-le un atac asupra libertății de exprimare.

în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, a fost închisă pagina de Facebook a Canal 5, dar și canalul de Telegram a postului de televiziune TV6. Mai mulți experți au criticat represiunile asupra politicienilor de opoziție și a surselor media de informare, drept un atac la libertatea de exprimare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE