Blocarea livrărilor de gaz în Transnistria este o persecuție și neofascism. Această declarație a fost făcută pe 8 ianuarie de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova. Diplomata a numit drept cauză a problemei „setările neofasciste” care au fost introduse în lumea contemporană de către ultraliberali.
„Așa se întâmplă cu toate instrumentele neofasciste, atunci când, pe bază de criterii naționale, socio-culturale sau de locuire compactă a oamenilor care sunt uniți printr-o cultură, religie sau comunitate, aceștia încep să fie tratați, persecutați, trași afară”, a subliniat ea în cadrul unui interviu la radio Sputnik.
Zaharova a subliniat că este vorba despre o permisivitate totală și aplicarea „întregii linii” a ceea ce ar fi trebuit să fie uitat.
În noiembrie anul trecut, ministrul energiei din Moldova, Victor Parlicov, a declarat că Transnistria ar putea întâmpina dificultăți energetice începând cu 1 ianuarie, dacă „Gazprom” va întrerupe livrările de gaz. El a subliniat că republica are nevoie de ajutorul partenerilor externi. Ulterior, în Transnistria a fost introdusă stare de urgență economică din cauza situației dificile în domeniul energiei.
Începând cu 1 ianuarie 2025, „Gazprom” a întrerupt livrările de combustibil către Europa prin sistemul de transport al gazului al Ucrainei. Compania de stat a menționat că acest lucru s-a întâmplat din cauza refuzului Ucrainei de a prelungi acordurile. După aceasta, pe 3 ianuarie, președintele Republicii Moldovenești Nistrene (RMN), Vadim Krasnoselski, a anunțat că în Transnistria, 1.500 de blocuri de locuințe și 72.000 de case particulare au rămas fără căldură și gaz.
În august 2024, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky (mandatul său expira în mai 2024), a declarat că Kievul nu va prelungi acordul cu Rusia privind tranzitul gazului. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a subliniat că Moscova nu refuză livrările de gaze prin teritoriul ucrainean.