10 C
Chișinău

Europa scoate gaze din rezervele sale cu o viteză alarmantă: Cum va influența această criză prețurile

Europa scoate gaze din rezervele sale cu o viteză alarmantă! Depozitele subterane care au funcția de amortizor în cazul în care intervin probleme de livrări, au ajuns în prezent șa un grad de umplere de 70%, comparativ cu cele 86 la sută în aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie digi24.ro. Chiar dacă nu există niciun risc de deficit imediat, golirea rapidă a depozitelor ar putea împiedica reumplerea lor în următorul sezon, lucru ce ar putea avea un impact major asupra preţurilor pe termen scurt.

Potrivit directorului de cercetare în domeniul gazelor naturale, Samantha Dart, „Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil, cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”.

Temperaturile scăzute din regiunea de nord-vest a Europei, ar putea însemna noi retrageri de gaze din depozite. De asemenea, continentul este din ce în ce mai expus la schimbările de pe piaţă deoarece se bazează pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul lăsat de stoparea tranzitului prin conductele din Ucraina.

Eventualitatea unor întreruperi neprogramate la principalii furnizori de gaze ar putea dezechilibra şi mai mult balanţa regiunii şi ar declanşa noi fluctuaţii de preţuri. De exemplu, în Norvegia, uzina de procesare a gazelor lichefiate și-a încetat activitatea până la data de 9 ianaurie din cauza unor probleme la un compresor.

Săptămâna trecută, cotaţiile la gaze au înregistrat o creștere de 4% şi, în prezent, sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe măsură ce piaţa se confruntă cu diminuarea stocurilor iar livrările sunt tot mai mici.

Amintim că prim-ministrul slovac, Robert Fico, într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului European şi Comisiei Europene, a tras un semnal de alarmă asupra impactului drastic pentru țările Uniunii Europene pe care îl va avea încetarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Asta după ce la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, principalele companii energetice din Europa Centrală au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitându-i să intervină pentru prelungirea acordului privind tranzitul prin peritoriul ucrainean. Republica Moldova este una dintre țările care va resimți direct efectele opririi tranzitului de gaz rusesc. Deși o parte din teritoriului țării noastre nu importă gaze rusești, totuși, regiunea transnistreană depinde în totalitate de acestea, atât pentru consum, cât și pentru producerea electricității la centrala MGRES. Guvernul Moldovei cumpără gaz mai scump de pe piața UE, pentru a înlocui 70% din alimentarea cu energie electrică a țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE