Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a susținut cea de- a doua conferință de presă după victoria sa la prezidențiale. Poziția sa cu privire la mai multe subiecte a provocat reacții pe scena internațională, iar în unele țări, precum Danemarca, Panama sau Canada, chiar – panică.
Comentatorii au numit conferința „un nou spectacol marca Trump” care nu ar trebui subestimat și au afirmat că declarațiile făcute ar putea deveni agenda politică a celui de-al doilea mandat prezidențial al lui Donald Trump.
Cu 12 zile înainte de învestire, Donald Trump a convocat jurnaliștii la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, unde a vorbit practic despre toate problemele de actualitate. Unul dintre subiectele abordate a fost conflictul militar dintre Rusia și Ucraina. Trump a venit cu acuzații la adresa administrației actualului președinte Joe Biden, susținând că aceasta ar fi putut provoca
Rusia să atace Ucraina, deoarece Kremlinul a simțit o incompetență din partea Washingtonului. Totodată, Trump a declarat că, într-o anumită măsură, înțelege poziția Rusiei. „O mare problemă pentru Rusia, de-a lungul multor ani, a fost cea, despre care a vorbit Putin: nu puteți implica Ucraina în NATO.
Era ca și cum acest lucru ar fi fost bătut în cuie. Apoi, Biden a spus: nu, Ucraina trebuie să aibă posibilitatea de a adera la NATO. Iar acum, din perspectiva Rusiei, se pare că cineva îi stă la prag. Le pot înțelege sentimentele, în această situație”.
DONALD TRUMP, președintele ales al SUA
„O mare problemă pentru Rusia, de-a lungul multor ani, a fost cea, despre care a vorbit Putin: nu puteți implica Ucraina în NATO. Era ca și cum acest lucru ar fi fost bătut în cuie. Apoi, Biden a spus: nu, Ucraina trebuie să aibă posibilitatea de a adera la NATO. Iar acum, din perspectiva Rusiei, se pare că cineva îi stă la prag. Le pot înțelege sentimentele, în această situație”.
Trump a mai fost întrebat dacă susține poziția conform căreia „Ucraina nu ar trebui să adere la NATO niciodată”, la care a răspuns astfel: „Ei bine, punctul meu de vedere este că acest lucru a fost clar dintotdeauna. De fapt, eu cred că au avut o înțelegere, pe care apoi Biden a încălcat-o. Aveau un acord care ar fi satisfăcut atât Ucraina, cât și pe toți ceilalți. Dar Biden a spus: nu, Ucraina trebuie să aibă posibilitatea de a adera la NATO.”
DONALD TRUMP, președintele ales al SUA
„Ei bine, punctul meu de vedere este că acest lucru a fost clar dintotdeauna. De fapt, eu cred că au avut o înțelegere, pe care apoi Biden a încălcat-o. Aveau un acord care ar fi satisfăcut atât Ucraina, cât și pe toți ceilalți. Dar Biden a spus: nu, Ucraina trebuie să aibă posibilitatea de a adera la NATO.”
Potrivit lui Donald Trump, acest război „nu ar fi trebuit să aibă loc” și, dacă el ar fi fost președinte, „nu s-ar fi întâmplat niciodată”. Răspunzând la întrebarea despre posibilele termene de încheiere a conflictului ruso-ucrainean, Trump a declarat că speră ca acest lucru să se întâmple în decurs de șase luni și a mai menționat că știe despre disponibilitatea liderului Rusiei de a purta negocieri cu el, doar că acestea ar putea avea loc numai după învestire.
În cadrul conferinței de presă, Donald Trump a reiterat dorința sa de a prelua sub controlul Statelor Unite ale Americii Groenlanda, Canalul Panama și Golful.
Totodată, Trump a refuzat să excludă posibilitatea de a recurge la forță pentru a prelua aceste teritorii. „Nu, nu vă pot garanta niciunul dintre aceste puncte, dar vă pot spune un lucru: aceste teritorii ne sunt necesare pentru securitatea economică.
Canalul Panama a fost construit pentru forțele noastre armate… Canalul Panama este foarte important pentru noi. L-am cedat pentru un dolar, iar acum ei percep taxe mai mari pentru navele noastre decât pentru cele ale altor țări.
Negociem cu autoritățile din Panama. Au încălcat toate aspectele acordurilor, inclusiv cele morale. Canalul Panama este controlat de China. De China! Noi am cedat canalul Panamei, nu Chinei”, a declarat președintele ales al SUA.
DONALD TRUMP, președintele ales al SUA
„Nu, nu vă pot garanta niciunul dintre aceste puncte, dar vă pot spune un lucru: aceste teritorii ne sunt necesare pentru securitatea economică. Canalul Panama a fost construit pentru forțele noastre armate… Canalul Panama este foarte important pentru noi. L- am cedat pentru un dolar, iar acum ei percep taxe mai mari pentru navele noastre decât pentru cele ale altor țări.
Negociem cu autoritățile din Panama. Au încălcat toate aspectele acordurilor, inclusiv cele morale. Canalul Panama este controlat de China. De China! Noi am cedat canalul Panamei, nu Chinei”.
Comentând propunerea sa de a transforma Canada în cel de-al 51-lea stat al SUA, Donald Trump a declarat că administrația sa va acționa în această direcție folosind „forța economică” și a numit frontiera dintre cele două state „o linie trasată artificial”.
Declarațiile președintelui ales al SUA au stârnit mai multe discuții pe scena internațională și chiar panică în anumite țări. În Panama, autoritățile au declarat că „fiecare metru pătrat al
Canalului și al teritoriilor adiacente aparține și va continua să aparțină Panamei”.
Prim-ministrul Danemarcei, subliniind că „Groenlanda nu este de vânzare”, a afirmat „nici nu-i ajunge imaginație” pentru a-și închipui un scenariu în care insula ar putea fi ocupată cu forța de către
Statele Unite, care sunt „cel mai important și apropiat aliat” al Danemarcei. Ministrul de Externe al Franței, Jean-Noël Barrot, a răspuns declarațiilor lui Donald Trump afirmând că Uniunea Europeană „nu va tolera atacuri asupra granițelor sale suverane, indiferent de sursa acestora”.
Anterior, publicația americană The Hill a scris că, dacă Trump ar „ocupa” Groenlanda, acest lucru ar marca „sfârșitul Alianței Nord- Atlantice”. La rândul său, premierul Canadei a scris pe rețeaua de socializare X, că – citez – „Niciodată Canada nu va deveni parte a Statelor Unite”. El a adăugat că angajații și comunitățile din ambele țări beneficiază de parteneriatul reciproc în domeniul comerțului și securității.
Cu toate acestea, Trump a publicat o hartă pe care Canada este ilustrată drept cel de-al 51-lea stat al SUA. Ulterior, fiul lui Donald Trump a postat un meme, care îl reprezintă pe președinte cumpărând Canada, Groenlanda și Canalul Panama.