Criza energetică din Moldova ar putea să se agraveze după sărbătorile de iarnă, când consumul de electricitate va reveni la valorile obișnuite. O spune Alexandr Slusari, membru al consiliului companiei de stat „Energocom”.
El preconizează o creștere a prețurilor la electricitate pe bursele de energie, unde Chișinăul suplimentează deficitul apărut după oprirea livrărilor către malul drept al Nistrului din partea Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan.
Slusari consideră că, în aceste condiții, țara ar putea să se confrunte cu o creștere a prețurilor, ceea ce ar putea duce la un colaps economic. Totodată, Slusari subliniază că nu vede ca autoritățile să pregătească un plan de acțiune pentru această situație și soluții destinate mediului de afaceri.
Situația aprovizionării cu electricitate pe malul drept al Nistrului s-ar putea înrăutăți, afirmă Alexandr Slusari, membru al consiliului companiei de stat „Energocom”. El explică acest lucru prin faptul că, până pe 10 ianuarie, după încheierea vacanțelor de iarnă, cererea de electricitate va crește în Moldova, România și Ucraina, ca urmare a reluării proceselor economice la scară largă. Astfel, va fi necesar să se achiziționeze energie suplimentară la prețuri de pe piețele bursiere.
În contextul creșterii prețurilor de achiziție, nu există nicio certitudine că Moldova va reuși să rămână în intervalul de 140 de euro stabilit de regulator pentru tariful final, subliniază expertul. De asemenea, există probabilitatea ca cererea să nu poată fi acoperită.
ALEXANDR SLUSARI, membru al consiliului companiei de stat „Energocom”
– Dacă încep să crească prețurile bursiere, putem să ne așteptăm la două probleme. În primul rând, va crește prețul mediu la care achiziționăm energia electrică și nimeni nu poate prognoza dacă vom depăși cei 140 de euro prevăzuți în tarif.
Dar, din punctul meu de vedere, dacă tariful va fi majorat până la 5-5 ceva, așa cum a cerut Premier Energy, mă tem serios de un colaps economic. A doua problemă apare în legătură cu logistica.
Având în vedere faptul că și Ucraina are nevoie de energie și noi suntem împreună membri ai sistemului ENTSO-E, există niște limitări comerciale și tehnice la frontieră. La un moment dat, dacă consumul din partea Moldovei va crește, putem să ne așteptăm ca, într-un anumit moment, să nu putem asigura malul drept al Nistrului cu suficientă energie electrică.
Dacă o astfel de situație va apărea, Alexandr Slusari consideră că Moldova va avea două opțiuni.
ALEXANDR SLUSARI, membru al consiliului companiei de stat „Energocom”
– Sau trebuie să ieie din energia de avarie care o 100 de euro mai scumpă decât prețurile bursiere sau deconectările. Deconectările nu așa cum în Transnistria dar oricum ceva o să fie, adică provocările sunt mari.
– Criza aceasta cu scumpirile, RM nu este pregătită economic. Patru ani, Guvernarea se ocupa cu ce vreți numai nu cu dezvoltarea economică și oamenii nu sunt gata să plătească, economia nu este gata să plătească așa tarife mari. Fără ajutorul din partea statului, aici putem să vorbim de compensarea, plafonarea, diferite variante, eu nu văd planul de la Guvernarea. Mă tem că economia nu ba face fața.
Slusari consideră puțin probabil ca malul drept al Nistrului să primească energie electrică de la centrala termoelectrică de la Cuiurgan, chiar dacă „Gazprom” va relua livrările de gaz către regiunea transnistreană. Expertul afirmă că Chișinăul trebuie să prezinte un plan care să permită populației și agenților economici să facă față poverii aduse de scumpirea energiei electrice.
Amintim că, după ce „Gazprom” a întrerupt furnizarea gazului natural către Moldova, MGRES-ul a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului. Până atunci, centrala furniza aproximativ 80% din necesarul de energie. Deficitul creat este suplinit de Chișinău prin achiziții din România și de pe burse, la prețuri mult mai mari.