Doar abia când s-a declanșat cu adevărat criza energetică în regiunea transnistreană, Guvernul Republicii Moldovei a început să se preocupe de securitatea energetică a 14 sate din Zona de Securitate, aflate sub jurisdicția Chișinăului, deși acest lucru era previzibil încă din vară, după cum a recunoscut chiar prim-ministrul Dorin Recean.
Racordarea acestor localități la sistemul de gaz al Republicii Moldova nu va putea fi realizată nici până la sfârșitul iernii, iar în unele cazuri acest proces poate dura de la 6 până la 9 luni, în plus, investițiile vor fi incluse în tarife.
Racordarea localităților din Zona de Securitate, aflate sub jurisdicția Chișinăului, la sistemul de gaz al Republicii Moldova va dura câteva luni. Lucru confirmat pentru Canal 5 președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, comentând decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a asigura cu gaz natural 14 sate din regiunea transnistreană.
El a menționat că este prea devreme pentru a vorbi despre un termen exact, dar a subliniat că „Moldovagaz” va lua toate măsurile pentru a furniza cât mai repede gazul necesar acestor localități. Potrivit lui Ceban, suma exactă a investițiilor nu a fost încă stabilită, acesta adăugând că aceste cheltuieli vor fi incluse în tarif.
VADIM CEBAN, director Molddovagaz
De obicei, acest proces durează între 6 și 9 luni, având în vedere toate procedurile, dar noi vom face acest lucru mult mai repede.
Pot să spun că ne vom strădui să realizăm acest lucru într-un termen foarte scurt.
Vom prezenta planul de dezvoltare la ANRE vineri, iar Agenția va aproba aceste investiții în scopuri tarifare. Vom investi conform legii și principiului eficienței.Facem investiții în fiecare an pentru dezvoltarea rețelelor, iar acestea sunt incluse în tarife.
Potrivit deciziei adoptate la 6 ianuarie de Comisia pentru Situații Excepționale, satele Pohrebia, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul
Dubăsari, Hîrbovăț și Varnița din raionul Anenii Noi, Fîrlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni, care au rămas fără gaz, urmează a fi conectate la rețelele de gaze administrate de malul drept al Nistrului. În plus, compania Premier Energy va conecta la infrastructura sa satele Varnița din raionul Anenii Noi și Copanca din raionul Căușeni.
În prezent, aceste localități depind de infrastructura energetică a regiunii transnistrene și, prin urmare, sunt expuse întreruperilor de energie electrică. Se estimează că lucrările de conectare la curent vor dura cel puțin 10 zile pentru Copanca și cel puțin 25 de zile pentru Varnița.
Comentând decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, prim- ministrul Dorin Recean a declarat anterior că guvernul va investi în dezvoltarea infrastructurii localităților de pe malul stâng al Nistrului aflate sub jurisdicția Chișinăului, pentru ca acestea să nu depindă de deciziile Tiraspolului.
Totuși, nu este clar de ce autoritățile moldovenești nu au întreprins acest lucru mai devreme, și nu în regim de urgență, când în regiunea transnistreană a izbucnit o criză energetică fără precedent. Planul de măsuri pentru aceste localități a fost adoptat doar pe 6 ianuarie, deși autoritățile știau încă din vară că o astfel de situație ar putea apărea.
Amintim că „Gazprom” a întrerupt livrările de gaze către Moldova începând cu ora 7:00 pe 1 ianuarie, după ce Ucraina a anunțat oficial că acordul de tranzit pentru 2025 nu va fi prelungit.
Pe 28 decembrie, gigantul rus a scris într-o scrisoare adresată „Moldovagaz” că compania „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată conform contractului în vigoare, ceea ce constituie o încălcare semnificativă a condițiilor sale” și că livrările vor fi oprite de la 1 ianuarie.
Începând cu luna decembrie 2022, gazul rusesc, în cantitate de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, a fost transmis de „Moldovagaz” în regiunea transnistreană, inclusiv la centrala termoelectrică din Moldova, care furniza 80% din energia electrică pentru malul drept al Nistrului.