0.2 C
Chișinău

Sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos: Obiceiuri și tradiții de Crăciun în stil vechi

Creștinii ortodocși care urmează stilul vechi sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul. Nașterea lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinismului, celebrată în întreaga lume.

În ziua de Crăciun, ortodocșii de rit vechi merg la biserică pentru Liturghie, iar apoi, la prânz, familiile se adună în jurul mesei tradiționale. În această zi, este dezlegare la toate felurile de mâncare, iar cei care au ținut post până acum pot să se răsfețe cu sarmale, piftie și colaci copți.

Colindătorii poartă trăistuțe în care pun darurile primite de la gazde, acest obicei simbolizând noroc și belșug în casa gazdei. Cadoul tradițional pentru colindători este pâinea (simbol al belșugului), pentru flăcăi se oferă colaci mari pregătiți special, iar pentru copii – colaci mai mici, hulubi, nuci și bomboane.

În această zi de Crăciun, copiii și adolescenții se îmbracă în costume populare tradiționale și colindă pe la casele vecinilor, vestind Nașterea Pruncului Sfânt.

Gospodinele pregătesc colaci mici și „ajunel”, pe care le leagă cu ață, împreună cu câteva flori de busuioc, și le agață de icoane, păstrându-le până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe. După această sărbătoare, colacii sunt scoși și dați animalelor pentru a proteja casa de spiritele rele și ghinion.

La masa de Crăciun, există tradiția de a pune sub fața de masă bani și fân, pentru a atrage bunăstarea în casă. Acestea sunt scoase abia pe 19 ianuarie, de Bobotează.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE