5 C
Chișinău

Mark Zuckerberg vrea mai puțină cenzură și mai mult conținut politic pe platformele Meta. Cum vor fi verificate postările pe Facebook

Meta va reduce numărul moderatorilor care verifică postările, va „reduce dramatic cenzura” și va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, inclusiv Facebook, Instagram și Threads, a anunțat fondatorul Mark Zuckerberg, informează The Guardian.

Într-un mesaj video, Zuckerberg a promis că va acorda prioritate libertății de exprimare după întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă și a spus că, începând din SUA, va înlocui moderația independentă cu avertismente comunitare similare cu cele de pe platforma X, platforma de socializare deținută de Elon Musk, care se bazează pe alți utilizatori pentru a adăuga avertismente și context postărilor litigioase.

Zuckerberg a spus că „fact-checkerii Meta au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și au distrus mai mult încrederea decât au creat-o”. Echipele de moderare a conținutului companiei de tehnologie vor fi mutate din California în Texas „unde există mai puține îngrijorări cu privire la părtinirea echipelor noastre”, a spus el.

El a recunoscut că modificările aduse modului în care Meta filtrează conținutul va însemna că „vom opri mai puține lucruri rele”. Zuckerberg renunță la „fact-checkeri” Meta are peste 3 miliarde de utilizatori la nivel global.

Într-o declarație amplă, Zuckerberg a spus că Meta va „scăpa, de asemenea, de o grămadă de restricții pe subiecte precum imigrația și genul, care nu au legătură cu discursul de masă” și „colaborează cu președintele Trump pentru a respinge guvernele din întreaga lume care vânează companiile americane și vor mai multă cenzură”. El a citat Europa drept un loc cu „un număr din ce în ce mai mare de legi care instituționalizează cenzura și fac dificilă construirea de ceva inovator” și a spus: „Țările din America Latină au instanțe secrete care pot ordona companiilor să elimine lucrurile în liniște”.

Zuckerberg a formulat decizia de a scăpa de verificatorii de fapte ca o întoarcere la un argument în favoarea libertății de exprimare pe care l-a susținut la Universitatea Georgetown în octombrie 2019. El a spus că alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie au fost „un punct de răscruce cultural către prioritizarea cuvântului”.

Ce urmează după plecarea lui Nick Clegg Anunțul vine la câteva zile după ce Nick Clegg, fostul vicepremier al Marii Britanii, a anunțat că renunță la funcția de președinte pentru afaceri globale al Meta, fiind înlocuit de proeminentul republican Joel Kaplan. Consiliul de supraveghere al Meta, coprezidat de personalități, inclusiv fostul prim-ministru al Danemarcei Helle Thorning-Schmidt, a răspuns la anunțul despre abordarea nouă, bazată pe participarea la verificarea faptelor, printr-o declarație care spune:

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Meta în următoarele săptămâni, pentru a înțelege schimbările mai detaliat, asigurându-ne că noua sa abordare poate fi cât mai eficientă și prietenoasă cu comunicarea.” Acesta a salutat anunțul că Meta își va revizui abordarea privind verificarea faptelor, dar a spus: „Este esențial ca deciziile privind conținutul să fie luate cu contribuția maximă din partea vocilor din afara Meta, inclusiv a persoanelor care folosesc platformele sale în fiecare zi”.

„Am dori, de asemenea, să profităm de această ocazie pentru a-i mulțumi lui Nick Clegg, care, în calitate de președinte al afacerilor globale la Meta, a jucat un rol esențial în supravegherea creării consiliului de supraveghere și a fost un puternic susținător al libertății de exprimare pe platformele Meta. Așteptăm cu nerăbdare conducerea lui Joel Kaplan”, a mai transmis consiliul. „Prea multe greșeli și prea multă cenzură” În declarația sa de cinci minute, Zuckerberg a spus că „guvernele și mass-media tradiționale au făcut eforturi să cenzureze din ce în ce mai mult.

Multe dintre acestea sunt în mod clar politice, dar există și o mulțime de lucruri legitim rele, droguri, terorism, exploatare a copiilor. Acestea sunt lucruri pe care le luăm foarte în serios și vreau să mă asigur că le gestionăm în mod responsabil”.

„Am construit o mulțime de sisteme complexe pentru a modera conținutul, dar problema sistemelor complexe este că ele greșesc, chiar dacă cenzurează accidental doar 1% din postări, adică milioane de oameni, și am ajuns la un punct în care sunt prea multe greșeli și avem prea multă cenzură. Alegerile recente se simt, de asemenea, ca un punct de răsturnare cultural înapoi la prioritizarea discursului”, a mai transmis Zuckerberg.

El a spus că eliminarea unor restricții privind conținutul pe subiecte precum genul și imigrația ar „asigura că oamenii își pot împărtăși convingerile și experiențele pe platformele noastre” și a spus că focalizarea filtrelor care scanează postările pentru încălcări ale politicii va fi mutată doar pentru a aborda numai încălcări ilegale și de gravitate ridicată, bazându-se pe utilizatori să raporteze încălcările de gravitate mai mică înainte de a lua măsuri.

„Vom reduce dramatic cantitatea de cenzură pe platformele noastre”, a spus el. „Vom prinde mai puține lucruri rele, dar vom reduce, de asemenea, postările și conturile oamenilor nevinovați pe care le închidem accidental.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE