Au băgat țara în stare de urgență și au plecat în vacanță. Parlamentarii au închis ușa instituției, deși același lucru nu este posibil pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, care sunt obligați să rămână în locuințele lor, în frig și fără lumină, iar cei de pe malul drept nu pot fugi de prețurile majorate pentru resursele energetice.
După ce am observat cât de preocupată este autoritatea legislativă de criza energetică, Canal 5 a încercat să afle care sunt măsurile pe care le iau președintele și Guvernul pentru a rezolva această situație.
După ce au proclamat stare de urgență și Guvernul a avertizat asupra unei ierni dificile, deputații au ales să plece în vacanță, ca în cele mai bune vremuri.
Echipa Canal 5 a încercat să afle dacă vreun deputat din majoritatea PAS este îngrijorat de situația locuitorilor din Transnistria, unde mai mult de 300.000 de persoane îndură frigul în case de mai bine de o săptămână. Totuși, atât deputații, speakerul Igor Grosu, cât și responsabilii de comunicare aveau zi liberă.
MARIA STOIAN, reporter Canal 5
– Criza e criză, starea de urgență e stare de urgență, dar vacanța deputaților e sfântă.
Asa ca, parlamentarii au încheiat la 26 decembrie sesiunea din anul trecut, au ascultat colinde ….. au făcut fericiți o poză de grup ….. și au mers liniștiți să se odihnească, să petreacă Revelionul și toate sărbătorile de iarnă. Asta e adevărata grija de popor, cu ghilimelele de rigoare, desigur.
Am trecut drumul la Președinție să vedem ce făcea șefa statului într-o zi luni, pe timp de criză.
– Nu știu poate astăzi e zi liberă?
– Nu.
– Bine, atunci dar așteptăm.
Am cerut ca purtătorul de cuvânt al Președinției să iasă pentru a ne răspunde la câteva întrebări, însă acesta ne-a spuns că nu poate veni și ne-a sugerat să-i trimitem în scris tot ce vrem să știm.
– Alo.
– Alo, dl Zaharov?
– Da, eu sunt.
– Am nevoie de o reacție din partea Președinției, puteți să vă apropiați? Noi suntem în fața porții.
– Nu pot să mă apropii acum la dvs.
– Deci, să vă adresăm întrebările în scris?
– Da, exact.Lucru pe care l-am și făcut.
Întrebat dacă atât Maia Sandu, cât și reprezentanții Președinției au fost în stânga Nistrului pentru a vedea care este situația sau dacă au de gând să meargă, cum răspund la acuzațiile locuitorilor de acolo că autoritățile de la Chișinău se fac vinovate de provocarea crizei, dar și de ce dau vina doar pe Federația Rusă pentru faptul că Moldova a rămas fără gaz, Igor Zaharov a declarat că, „Criza din stânga Nistrului este consecința directă a refuzului Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale.
Conform contractului, compania are obligația de a livra gaze naturale până în septembrie 2026.
Oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar guvernul, alături de partenerii săi de dezvoltare, a oferit sprijin concret, inclusiv medicamente, generatoare, calorifere electrice și alte bunuri necesare. Din păcate, aceste ajutoare au fost refuzate de așa-zisa administrație de la Tiraspol.
Mai mult decât atât, a fost propusă achiziționarea de gaze naturale de pe piața europeană, însă și această soluție a fost respinsă de regimul de la Tiraspol” , a subliniat Zaharov.
Rugat să ne precizeze dacă a fost șefa statului în stânga Nistrului sau dacă va merge, consilierul pentru afaceri europene și comunicare strategică al Maiei Sandu a declarat că acesta este comentariul Președinției Republicii Moldova, iar alte răspunsuri sau comentarii nu ne poate oferi.
Ținem să precizăm însă că, deși de înrăutățirea situației în estul țării se știa de mult timp, Maia Sandu i-a convocat pe Igor Grosu, Dorin Recean și vicepremierul Oleg Serebrian, cu doar o zi înainte de deconectarea gazului pentru Moldova. Atunci, Sandu a declarat că Chișinăul este gata să ajute regiunea transnistreană, dar administrația de acolo a refuzat suportul.
Am mers și la Guvern pentru a afla dacă, timp de șase zile, reprezentanții Executivului au fost în stânga Nistrului pentru a vedea care este situația sau dacă vor avea de gând să meargă. Nu am avut posibilitatea să discutăm cu premierul, Dorin Recean, însă i-am adresat toate întrebările noastre purtătorului de cuvânt, Daniel Vodă.
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului
– Reprezentanții Guvernului au fost în stânga Nistrului ca să vadă care este situația, având în vedere că chiar dacă ei au refuzat ajutorul?
– Răspunsul este da.
Da, dar locuitorii de acolo cumva acuză autoritățile de la Chișinău că anume autoritățile de la Chișinău s-ar face vinovate de această criză. Ce le spuneți în acest context locuitorilor din stânga Nistrului?
– În cazul de față Chișinăul are o poziție absolut constructivă, suntem aproape de cetățeni.
Întrebat dacă Ucraina și Chișinău nu au nicio vină în toată această situație, având în vedere că se arată cu degetul doar spre Federația Rusă, Daniel Vodă a declarat că:
DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului
– Ați văzut să împărțim vina aleatoriu să zicem.
– Dar se aude doar Federația Rusă.
– Dragi colegi, avem o situație foarte obiectivă, Republica Moldova, malul drept nu are gaze naturale pe care să le ofere gratis, avem doar cele pe care le cumpărăm.
– Atunci când utilizăm gaze naturale – plătim pentru ele. Republica Moldova nu are datorii, dar Federația Rusă a venit și a spus că aveți o datorie, iar noi zicem că nu noi Guvernul, dar un audit internațional a invalidat-o.
De cealaltă partea, oamenii critică reprezentanții conducerii de vârf a țării pentru o astfel de atitudine.
– Nici nu am cuvinte.
– De ce?
– Sunt indignată. Nu îmi pot imagina cum trăiesc oamenii acolo fără gaz, fără lumină, iar unde sunt copii mici? Este un coșmar, desigur.
– Domnul nostru Recean, Grosu, Maia Sandu
– toți sunt în vacanță. Nici nu vreau să vorbesc despre ei, sunt… știți, îmi vine să plâng, vă spun sincer.
– Dar cine este vinovat? De ce o pun mereu pe seama Rusiei? De ce nu se învinovățesc pe ei înșiși?
– Așa și nu au plecat în teritoriu ca să vadă cum oamenii acolo se descurcă pentru că nu este gaz. Ce părere aveți despre Dorin Recean, Maia Sandu, Igor Grosu?
– Chiar în acest moment, ei spun că Rusia e de vină, că Rusia grevează regiunea transnistreană și cu asta se termină. Cum nu ai face, Rusia e de vină, dar de ce nu se împacă, noi vrem cu toată lumea să trăim bine.
– Mi se pare că nu îi interesează nici Transnistria, nici măcar Moldova.
– Dar acum este iarnă acolo, au rămas fără gaz, fără nimic.
– Știu că au rămas fără gaz, dar cred că, Doamne ferește, și noi vom rămâne fără gaz.
– Dar cum credeți, cine este vinovat în această situație, Chișinău sau Rusia?
– Chișinău, desigur, Chișinău. Ar fi trebuit să meargă la timp, să semneze contractul și să vorbească și cu Ucraina și să rezolve această problemă.
– Se pare că Maia Sandu este prietenă cu Zelenski și cred că ei ar fi rezolvat această problemă, dar au lăsat totul să meargă de la sine, așa.
Amintim că, pe 16 decembrie 2024, Republica Moldova a intrat în stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost solicitată de Guvern și aprobată de Parlament în legătură cu situația din sectorul energetic.