4.2 C
Chișinău

Consumul de energie electrică crește de la o zi la alta. Autoritățile îndeamnă la economisire mai strictă

 Deși suntem asigurați că vom avea lumină și nu vom rămâne pe întuneric, autoritățile, în continuare, ne îndeamnă să economisim. Acest lucru reiese, cel mai probabil, din vulnerabilitatea sistemului energetic, având în vedere fluctuații semnificative ale consumului de electricitate în ultimele zile.

Potrivit datelor, pentru luni, consumul de curent a fost cu 14% mai mare decât ziua precedentă – 5 ianuarie, iar pentru marți va fi cu 17% mai mic în raport cu ziua de luni.

Directorul general interimar al Energocom, Eugeniu Buzatu a anunțat că în scurt timp, însă nu a precizat în câte zile, va publica un comunicat cu privire la capacitatea de energie electrică importată din România, dar și cea produsă de țara noastră. Tot atunci va fi comunicat și prețul, mai spune Buzatu.

EUGENIU BUZATU, director general interimar al Energocom

Noi, în calitate de furnizor central livrăm niște energie, restul energiei putem s-o numim că e energie de import, doar cu mici excepții că mai achiziționăm și niște energie de la producătorii locali, conform dispoziției CSE.

În câteva zile o să ieșim cu un comunicat ca să nu perturbăm și să nu facem calcule pripite și vom comunica care este ponderea de import și ponderea producției locale. Deocamdată, asta vă pot spune.

Directorul interimar al Energocom a mai declarat că deocamdată despre deconectări în evantai nu poate fi vorba, deoarece compania face tot posibilul pentru a suplini necesarul de consum de energie electrică al malului drept al Republicii Moldova.

Săptămâna trecută, Alexandr Slusari, reprezentantul societății civile la Energocom, compania energetică de stat a țării, ne avertiza, în ce privește alimentarea țării cu electricitate, că provocările vin și vor începe undeva după 8 ianuarie.

”Sper ca până atunci Guvernul să vină cu planul de sprijin pentru agenți economici și populație” , atenționa Slusari. Acesta nu ne-a răspuns la apeluri pentru detalii despre capacitățile de energie ale țării pentru perioada următoare, scenariul anticipat, perioada dificilă și consecințele posibile.

Anterior, se preconiza că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 MWh, ceea ce constituie circa 28% din consum, în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă, însumat reprezentând aproximativ 10%. Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM.

Menționăm că Centrala Electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, furniza energie electrică malului drept în proporție de 80%, la un preț de 61 de euro per megawatt-oră, mult mai mic decât cel pe care Moldova l-a cumpărat acum doi ani din România, la preț ce varia între 100 și 351 EUR/MWh.

DIN POSTAREA LUI ALEXANDR SLUSARI

”Greul abia începe undeva după 8 ianuarie. Sper ca până atunci Guvernul să vină cu planul de sprijin pentru agenți economici și populație.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE