Societatea pe acțiuni „Moldovagaz”, împreună cu întreprinderea de stat „Energocom”, au exprimat în 2 ianuarie disponibilitatea de a sprijini „Tiraspoltransgaz” în organizarea achizițiilor de gaz natural pentru malul stâng al Nistrului.
Pe 31 decembrie a fost testat cu succes traseul de tranzit prin coridorul Transbalcanic și achiziția pe bursa de gaze din Bulgaria, care poate fi activat din cauza interdicției aplicată de Ucraina de a transporta combustibilul albastru pe teritoriul său.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energeticii, Constantin Borosan, „Tiraspoltransgaz” a refuzat ajutorul. Amintim că regiunea Transnistria a rămas fără gaz după ce Ucraina a oprit tranzitul combustibilului rusesc pe teritoriul său, iar „Gazprom” a oprit livrările către Moldova, legându-le de datoria „Moldovagaz”.
„Moldovagaz” împreună cu „Energocom” sunt pregătite să ofere sprijin, inclusiv asistență tehnică și comercială, „Tiraspoltransgazului” în organizarea achizițiilor de gaz natural pe orice platformă europeană de gaze, la condiții de piață, pentru a asigura locuitorii de pe malul stâng al Nistrului cu resurse energetice în condițiile crizei.
Acest lucru este menționat într-o scrisoare adresată conducerii „Tiraspoltransgaz” din partea președintelui interimar al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban. În document se precizează că gazul natural poate fi livrat prin diverse rute alternative de transport până la granița Republicii Moldova, pe baza unui contract de agenție cu „Tiraspoltransgaz”.
Scrisoarea subliniază că, din cauza imposibilității înregistrării „Moldovagaz” ca participant pe piața europeană a gazelor, compania a încheiat un contract de agenție cu „Energocom”. În cadrul acordului, la 31 decembrie 2024, a fost realizată cu succes o achiziție de gaz natural din Bulgaria, pe platforma Balkan Gas Hub, pentru „Moldovagaz”.
Cantitatea de gaz achiziționată a fost de 240 MWh, care a fost transportată prin Coridorul Transbalcanic prin Bulgaria, România și Ucraina până la punctul de interconectare în Cahul, la granița Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă pe site-ul „Moldovagaz”.
În plus, prin aceeași rută, spune Ceban, poate trece și gazul rusesc către regiunea Transnistreană, care ajungea acolo înainte de 1 ianuarie, când Ucraina a întrerupt tranzitul acestuia prin teritoriul său. Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, „Gazprom” a primit propunerea corespunzătoare din timp.
Ceban consideră că, în această situație, nu ar trebui să fie adus în discuție subiectul datoriilor, ci este important să se asigure aprovizionarea regiunii cu gaze. Reglementarea datoriilor trebuie să fie un subiect de negocieri, a subliniat șeful „Moldovagaz”.
VADIM CEBAN, președintele consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”
– În ceea ce privește livrările prin Coridorul Transbalcanic, am contactat „Gazprom” încă din februarie anul trecut și am discutat despre această posibilitate. Ultima adresare a fost în decembrie anul trecut. Până acum nu am primit răspuns la această solicitare.
Tehnic și comercial, este posibil. Așteptăm un răspuns din partea „Gazprom”. În ceea ce privește „Tiraspoltransgaz”, care speră la continuarea livrărilor din partea „Gazprom”, nu pot să fac comentarii până nu primim un răspuns de la „Gazprom”. Singura lor posibilitate de a obține gaz este să plătească pentru el. Suntem gata să-l livrăm pe baza unui acord de agent, semnat
cu „Tiraspoltransgaz”.
În ceea ce privește datoriile, din punct de vedere juridic și comercial, „Tiraspoltransgaz” datorează „Moldovagaz”. Avem titluri executorii pentru mai mult de 9 miliarde de dolari. Prin urmare, toate acțiunile noastre se bazează pe punctele concrete ale contractului de livrare semnat între „Moldovagaz” și „Tiraspoltransgaz”.
Întreprinderea de stat „Energocom” spune că este gata să ofere ajutor în organizarea achizițiilor de gaz și transportul acestuia în regiunea Transnistreană.
EUGEN BUZATU
„Noi, „Energocom”, putem acționa în calitate de „expeditor de marfă” pentru „Moldovagaz”. Adică, putem livra gazul în calitate de agent al „Moldovagaz” . Gazul trebuie plătit de cel care îl comandă, iar în acest caz este vorba despre „Moldovagaz”. Noi acționăm ca agent al „Moldovagaz”.”
Cum susține secretarul de stat al Ministerului Energiei din Moldova, Constantin Boroșan, pe 2 ianuarie „Tiraspoltransgaz” a refuzat această formă de colaborare. La rândul lor, autoritățile regiunii Transnistrene neagă faptul că Chișinăul le-ar fi oferit ajutor.
VADIM KRASNOSELSKI, șeful autoproclamatei RMN
– Acum circulă multe informații conform cărora, se spune, Moldova ar dori să ne ajute, iar noi refuzăm. Este o minciună. Până în prezent, nu au existat propuneri din partea Chișinăului sau a altor state pentru a oferi ajutor Republicii Moldovenești Nistrene. Nu există niciuna.
Mai mult, de mai multe ori am cerut ajutor Moldovei: să nu blocheze exportul-importul, să deschidă conturi bancare pentru antreprenorii noștri, să nu țină produsele noastre la graniță luni întregi, să aducă medicamente și așa mai departe. Măcar o dată Moldova a ajutat? Nu!
„Aceasta nu este scopul lor”, a declarat de asemenea Krasnoselski, vorbind despre Chișinău. „Scopul lor este sugrumarea. Așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei, când medicamentele și echipamentele de protecție au stat în Moldova timp de 2 luni. Și atunci spuneau că Chișinăul vrea să ajute”, a subliniat liderul republicii nerecunoscute.
La cererea Canalului 5 de a comenta declarațiile lui Krasnoselski, Biroul Politic pentru Reintegrarea a declarat că „propunerile Chișinăului către Tiraspol sunt trimise prin canalul de comunicare existent între reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
În acest context, s-a menționat că încă la începutul lunii decembrie 2024, atunci când circumstanțele indicau posibilitatea întreruperii sau reducerii volumelor de livrare a gazului natural, Chișinăul a transmis în scris Tiraspolului disponibilitatea de a ajuta la reducerea consecințelor negative pentru populația ambelor maluri ale Nistrului în legătură cu situația de criză preconizată. Tot atunci, Chișinăul a informat
Tiraspolul despre disponibilitatea sa de a analiza posibilitatea de a atrage resursele existente, precum și ajutorul acordat de partenerii internaționali, pentru a acoperi nevoile specifice ale populației vulnerabile, spitalelor, școlilor, centrelor sociale etc., pentru a preveni dezvoltarea negativă a situației.
Din păcate, câteva zile mai târziu, la apelul Chișinăului de a adopta o abordare constructivă pentru elaborarea unui răspuns durabil la circumstanțele de criză anticipate, Tiraspolul a răspuns negativ, iar acest răspuns a inclus, de asemenea, o retorică agresivă și încercări nejustificate de a acuza Chișinăul de oprirea livrărilor de gaz din partea Gazprom către regiunea transnistreană.”
Propozițiile Chișinăului către Tiraspol sunt trimise prin canalul existent de comunicare între reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
Încă la începutul lunii decembrie 2024, când circumstanțele indicau posibilitatea întreruperii sau reducerii volumelor de livrare a gazului natural, Chișinăul a transmis în scris Tiraspolului disponibilitatea de a ajuta la reducerea consecințelor negative pentru populația ambelor maluri ale Nistrului, având în vedere situația de criză preconizată.
Tot atunci, Chișinăul a informat Tiraspolul despre disponibilitatea sa de a analiza posibilitatea de a atrage resursele existente, precum și ajutorul oferit de partenerii internaționali, pentru a satisface nevoile specifice ale populației vulnerabile, spitalelor, școlilor, centrelor sociale etc., în scopul de a preveni dezvoltarea negativă a situației.
Din păcate, câteva zile mai târziu, la apelul Chișinăului de a adopta o abordare constructivă pentru a elabora împreună un răspuns durabil la circumstanțele de criză anticipate, Tiraspolul a răspuns negativ, iar acest răspuns a inclus o retorică agresivă și încercări nejustificate de a acuza Chișinăul de întreruperea livrărilor de gaz natural din partea Gazprom către regiunea transnistreană.
Reamintim că „Gazprom” a întrerupt livrările către Moldova începând cu ora 7 dimineața pe 1 ianuarie, în noul an. Acest lucru s- a întâmplat după ce Ucraina a anunțat oficial că acordul pentru tranzit pentru anul 2025 nu va fi prelungit. Pe 28 decembrie, gigantul rus i-a reproșat „Moldovagaz” într-o scrisoare că „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată conform contractului în vigoare, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a condițiilor acestuia”, iar livrările vor fi oprite din 1 ianuarie.
Începând din decembrie 2022, întregul gaz rusesc în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi a fost livrat de „Moldovagaz” către regiunea Transnistreană, inclusiv către Termocentrala de la Cuciurgan, care asigura 80% din furnizarea de electricitate pe malul drept al Nistrului.