4.2 C
Chișinău

La o săptămână după întreruperea gazului, autoritățile Moldovei și-au amintit de satele conectate la sistemul energetic al Transnistriei. Ce ajutor le oferă acestea?

Comisia pentru Situații Excepționale a cerut companiei Moldovagaz să asigure livrarea de gaze naturale în 14 localități din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Dubăsari, conectate la rețelele din regiunea transnistreană, și unde concernul rus Gazprom a sistat livrările pe 1 ianuarie.

Totodată, potrivit Comisiei, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale Pemier Energy.

Satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului „Moldovagaz”.

Amintim că Guvernul de la Chișinău a promis să caute soluții pentru a nu lăsa în frig și întuneric locuitorii din estul țării, dar resursele cumpărate din România sau de pe piață ar costa mai mult.

Pe 26 decembrie a fost activată o Celulă de Criză, pentru gestionarea situațiilor de urgență în contextul crizei energetice. Dar, nici până astăzi nu se cunoaște de ce ajutor vor beneficia locuitorii din dreapta Nistrului conectate la rețelele de gaz natural ale regiunii transnistrene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE