1.6 C
Chișinău

Veaceslav Ioniță: Creșterea tarifelor la energie electrică ar putea face ca inflația cumulativă să ajungă la 80%.

Majorarea tarifelor la energia electrică ar putea duce la o creștere semnificativă a inflației în Moldova, avertizează experții economici. Potrivit calculelor realizate de Veaceslav Ioniță, bazate pe cerințele furnizorilor, prețurile de consum ar putea crește cu până la zece procente, iar inflația cumulată din 2020 ar putea ajunge la 80%. Acest lucru va reduce și mai mult puterea de cumpărare a locuitorilor, amplificând sărăcia în rândul populației.

Creșterea tarifelor la energie electrică va duce la o creștere a inflației de până la 10%. Această prognoză a fost făcută de economistul Veaceslav Ioniță, pe baza cerinței furnizorilor de a mări prețul serviciilor lor de peste două ori.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

0.22-0.55 – Energia electrică în bugetul gospodăriilor casnice reprezintă aproximativ 2-2,5% din toate cheltuielile, iar acest procent se va dubla. Astfel, se estimează o creștere de 2,5% a inflației. Inflația actuală a început să se accelereze, nu chiar atât de rapid, dar de la 4% anual am ajuns la 7%. Scumpirea energiei electrice va duce inflația până la 10 la sută.

Creșterea inflației va afecta și mai mult puterea de cumpărare a populației. Cele mai vulnerabile vor fi categoriile sociale neprotejate, care alocă o mare parte din veniturile lor pentru serviciile comunale, subliniază expertul.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

– Dacă se ne uităm comparativ cu 2022 când am ajuns aproape la 35 la sută în luna octombrie 10 la sută nu aratat atât de grav, cu atât mai mult că noi mulți ani de zile am fost deprinși cu acest 10 la sută. Dar să nu ne uităm că atunci inflația venit după după ce mai mică inflație din istoria noastră, practic n-am avut inflație. Iar acuma vine un maraton întreg de scumpiri. Deja inflația cumulativ fața de 2020 este de aproape 70 la sută și ne ducem la 80 la sută. Evident asta va crea o nemulțumire foarte mare.

Dacă nu vor fi găsite soluții pentru atenuarea consecințelor acestei creșteri, populația Moldovei se va confrunta cu o nouă undă de sărăcie energetică, avertizează Veaceslav Ioniță. Potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, anunțate în noiembrie, inflația de la începutul anului 2024 a fost de 5,9%.

Conform prognozei publicate în aceeași lună de Banca Națională a Moldovei, inflația anuală medie pentru 2024 este de 4,6%, iar pentru 2025, nivelul acesteia a fost ajustat de la 5,3% la 4,9%.

Conform Monitorizării indicatorilor calității vieții din statele Comunității Statelor Independente, ponderea populației din Moldova care trăiește sub pragul sărăciei, definit la nivel național, este în continuă creștere. Dacă în 2020 acest procent era de 26,8% din întreaga populație, în 2023 a ajuns la 31,6%. Aceeași tendință se observă și în cazul celor care trăiesc sub pragul sărăciei extreme. În 2020, acest procent era de 10,8%, iar în 2023 a crescut la 13,8%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE