1.6 C
Chișinău

Locuitorii din Hagimus, speriați de întreruperea furnizării gazului: ”Moldova a promis ajutor, dar până acum nu l-a oferit”

Satul Hagimus din raionul Căușeni, conectat la rețeaua de gaz din Transnistria, se află în incertitudine din cauza riscului întreruperii furnizării combustibilului din regiune. Autoritățile locale se pregătesc pentru eventualitatea întreruperii gazului, iar școala și grădinița din sat se confruntă cu riscul de a fi închise din cauza lipsei unei surse alternative de încălzire. În același timp, primarul localității a declarat pentru Canal 5 că Guvernul încă nu a intervenit cu sprijin.

Îngrijorarea i-a cuprins pe localnicii din Hagimus în 1 ianuarie, după ce alimentarea Transnistriei cu gaz a fost întreruptă. Cei mai neliniștiți sunt oamenii pentru care acest combustibil este singura sursă de încălzire.

– Dar v-ați aprovizionat cu lemne?

– Nu.

– Dar sunteți doar la gaz?

– Doar la gaz.

– V-ați gândit cum o să vă descurcați?

– O să ieșim din situație.

– Cum credeți cine se face vinovat de această situație creată?

– La noi peste tot, cum nu ai da de vină e rusul, că nu plouă – rusul, că nu se face pâinea – rusul, la noi lumea este așa, cumătrism.

– V-ați gândit vreodată că în secolul 21, o țară care candidează la UE, să trăim ca în anii 90 la lumina lumânărilor și să aprindem două pietre și să ne încălzim?

– Nu, niciodată.

Unii au alternativă, pot trece la ncălzirea cu lemne, dar spun că n-ar mai vrea să revină la ceea de la ce-au pornit.

Noi avem lemne, ne-am aprovizionat, încă din vară.

– Dar în casă căldura o faceți la gaz sau la lemne, sau la ambele?

– Noi avem două case, la bucătărie ne încălzim cu gaz, iar în casă cu lemne.

– Situația este neplăcută, cu binele foarte repede te deprinzi.

– Politicienii între ei nu se înțeleg și suferim noi, oamenii de rând.

Și această femeie, dezamăgită, spune că lucrurile merg într- o direcție greșită, în loc să progreseze.

Daaa, îmi pare că ne întoarcem înapoi, nu știu de ce, dar așa-mi pare mie. Iarăși trecem la același opaiț, vă dați seama că iată venim seara de la lucru, iar în loc să facem o mâncare, ni s-a stinge lumina, ce o să facem noi? Mergem înspre rău, nu înspre bine, dar înspre rău.

Canal 5 a vizitat instituțiile de învățământ din sat pentru a vedea dacă au un plan de rezervă în cazul întreruperii livrărilor de gaz. Directorul interimar al grădiniței din localitate, unde sunt 65 de copii, a precizat că instituția funcționează normal atâta timp cât este gaz, dar există teama că, într-o zi, furnizarea ar putea fi întreruptă.

LUDMILA RUSU, director interimar al grădiniței de copii „Grigore Vieru”

– Căldură avem doar atunci când avem gaz.

– Dacă se sistează, automat aici nu este altă alternativă?

– Da, o altă alternativă nu avem.  Avem suspiciune de fiecare dată și frică că la un moment dat o să sisteze activitatea instituției din cauza gazului.

– Nu avem informații că, într- adevăr, sau astăzi, sau mâine se va închide gazul, de aceea, deocamdată, așa și ni s-a spus: să nu facem panică și să așteptăm informații concrete din surse veridice.

Am vizitat Centrul de Sănătate din localitate pentru a afla ce măsuri va lua în caz de întrerupere a furnizării de gaz, dar directorul nu era la muncă. Primarul localității a declarat pentru Canal 5 că situația este incertă și că deși există generatoare pentru lumină, întreruperea livrării gazului ar provoca mari daune instituțiilor care se încălzesc doar cu acest combustibil, iar guvernul, încă, nu i-au asigurat cu niciun ajutor.

VEACESLAV CUCEROVSHI, primarul satului Hagimus

– Gaze noi avem, lumină avem, însă suntem în zona de conflict unde țeava cu gaze vine din Transnistria.

– Eu, ca primar, retrăiesc de localitatea dată, din cauză că noi suntem în sezonul de iarnă. La noi școala, grădinița au încălzirea la gaz, dacă nu vin gazele, automat temperaturile joase afectează rețelele de căldură, care se află în aceste instituții de învățământ.

Și în timp ce pentru regiunea transnistreană, autoritățile au vrut s-o facă pe fratele mai mare și s-au oferit să acorde ajutor imediat, chiar dacă acesta nu a fost cerut, în ce privește localitățile din Zona de Securitate, guvernul așteaptă informații din teritoriu ca să știe dacă trebuie să acționeze, în loc să-i asigure pe acești oameni din timp cu tot necesarul.

VEACESLAV CUCEROVSHI, primarul satului Hagimus

Odată-n patru ore dăm darea de seamă la președintele raionului și dacă vedem că situația posibil să iasă de sub control, atunci ne implicăm, se implică și raionul, și Guvernul, și stabilim ca situația să nu iasă din comun.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat că acum caută soluții pentru conectarea instituțiilor publice la surse de energie alternative, inclusiv prin instalarea centralelor pe biomasă. Dar pentru că, toate acestea necesită timp, ar fi nevoie de ajutor de primă necesitate cum ar fi: plapume, gaz, medicamente și altele.

Deocamdată, dintre acestea, doar combustibilul este oferit și numai în unele cazuri.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE