1.6 C
Chișinău

EXCLUSIV// Andrei Safonov: ”Criza energetică din Transnistria, este o provocare grandioasă din partea Chișinăului, ei vor să submineze regiunea”

„O provocare grandioasă din partea Chișinăului” astfel, politologul transnistrean Andrei Safonov a numit actuala criză energetică din regiune, al cărei impact principal s-a resimțit anume în stânga Nistrului. Potrivit lui Safonov, scopul acestor evenimente este de a submina domeniile industrial, energetic și social ale regiunii, de a obliga Tiraspolul la reintegrare și, posibil, chiar de a provoca un „scenariu portocaliu” pe malul stâng.

Odată cu oprirea tranzitului de gaze rusești, în Transnistria, au fost sistate livrările de agent termic și apă caldă, prețul pâinii a crescut, iar aproape toate întreprinderile industriale s-au oprit.

Totuși, nu există panică în regiune, a declarat președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria, Andrei Safonov, în cadrul unui interviu pentru Canal 5. Potrivit lui, această situație este provocată în mare măsură de acțiunile Chișinăului, din cauza cărora suferă acum nu doar locuitorii Transnistriei, ci și populația de pe malul drept.

ANDREI SAFONOV, președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria

Ideea principală a fost exact de a submina domeniile: industrial, energetic și social ale Transnistriei, iar, de asta a și fost lansată această provocare de proporții, legată de oprirea livrărilor de gaze. Apropon așvrea să amintesc că Transnistria s-a adresat Chișinăului și a propus să transmitrem solicitări comune Moscovei și Kievului pentru a nu întrerupe tranzitul gazelor. Chișinăul a respins atât prima, cât și a doua opțiune.

Recentele propuneri ale companiilor „Moldovagaz” și „Energocom” de a oferi asistență regiunii transnistrene pentru achiziționarea de gaze pe burse la prețuri comerciale au fost calificate de Andrei Safonov drept o „capcană”.

ANDREI SAFONOV, președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria

„Achiziționarea gazelor de pe bursele europene reprezintă o capcană, în sensul epuizării bugetului transnistrean, iar când se va constata că resurse financiare nu sunt, ni se va spune: „Dați-ne fabricile, uzinele sau faceți concesii politice”. Având în vedere declarațiile domnului Serebrian, cu privire la creșterea simpatiei față de reintegrare, se pare că acest scenariu a fost planificat de mult timp, iar o astfel de variantă nu este acceptabilă pentru Transnistria”.

Potrivit lui Andrei Safonov, actuala criză a gazelor a demonstrat că o colaborare cu Rusia prin intermediul „Moldovagaz” pentru aprovizionarea Transnistriei cu gaze naturale și-a epuizat eficiența. „Astăzi, ‘Moldovagaz’ este un partener nesigur, care riscă să fie naționalizat. Prin urmare, Transnistria trebuie să stabilească relații directe cu Rusia, fără niciun fel de intermediari”, a subliniat expertul.

ANDREI SAFONOV, președintele Asociației Politologilor Independenți din Transnistria

„Obiectivul strategic trebuie să fie clar – reluarea tranzitului de gaze prin Turkish Stream, dacă nu se va lua o decizie privind tranzitul prin Ucraina, deși aceasta ar fi cea mai bună soluție. Dar aici nu putem ghici. În orice caz, suntem interesați de livrări directe de gaze din Rusia. Prin ce conductă – aceasta e deja mai puțin important”.

Comentând informațiile, potrivit cărora Chișinăul a recurs la manipularea cu documentele de la „Gazprom”, prezentând o scrisoare adresată către „Moldovagaz” drept o solicitare pentru „Tiraspoltransgaz”, Andrei Safonov a numit acest act o „falsificare primitivă” și o „tentativă a părții moldovenești de a transfera datoria istorică pentru gaz, în valoare de 709 milioane de dolari, pe responsabilitatea Transnistriei”. De asemenea, expertul nu a exclus posibilitatea ca, după naționalizarea „Moldovagaz”, Chișinăul să încerce să revendice drepturile asupra Centralei de la Cuciurgan, subliniind că acest pas reprezintă o „escaladare semnificativă a conflictului”. Potrivit lui Safonov, în spatele autorităților de la Chișinău ar putea sta o putere mai influentă – anumite cercuri din Vest și din România, care, profitând de situație, vor să inducă o catastrofă umanitară în regiune, să sufoce Transnistria, să oprească definitiv fabricile, să le priveze de mijloace circulante, să slăbească bugetul regional și să provoace astfel un „scenariul portocaliu” și o explozie socială pe malul stâng al

Nistrului. Până acum, reprezentanții oficialilor de la Chișinău nu au comentat aceste afirmații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE