1.6 C
Chișinău

Deputații PAS, care ridică zeci de mii de lei salarii și pensii grase, dau lecții de independență moldovenilor: ” Independența energetică costă”

Deputații PAS, care ridică zeci de mii de lei salarii și pensii grase, iar unii dintre ei – sunt chiar milionari, dau lecții de independență moldovenilor. Aceștia au făcut postări pe rețelele de socializare, unde au scris că – citez – „independența energetică costă”. Mai mult, politicienii spun că facturile mai mari nu reprezintă o tragedie și se poate de trăit fără curent. Totul se întâmplă în condițiile în care oamenii au ajuns să nu mai facă față scumpirilor în lanț iar sondajele arată că 60% dintre moldoveni trăiesc în sărăcie, iar 20 la sută – abia reușesc să se mențină deasupra „liniei de plutire”.

Vicepreședintele Parlamentului, deputatul PAS, Doina Gherman, cea care, potrivit declarației de avere, are un salariu de peste 50 de mii de lei pe lună, îndeamnă cetățenii să accepte tarifele mari ca „preț al libertății”. Chiar dacă, spre deosebire de majoritatea moldovenilor, ea, probabil, că nu va simți scumpirile, ne întrebăm numai, dacă, atunci când oferă lecții despre indepensență, se gândește la oamenii care se vor vedea nevoiți să achite noile facturi din salariile mizere.

”Am intrat în noul an cu grijă, dar și cu încredere. E primul an în care putem deveni 100% independenți energetic. Independența nu este ușoară. Și costă.

Vecinii noștri plătesc cu vieți omenești și tragedii zilnice. Noi – cu facturi mai mari. Acum câteva luni se distribuia o minciună teribilă, cum că se pregătește mobilizare militară în Moldova. Singura mobilizare la care suntem chemați, e să consumăm responsabil energia electrică. Și să ne păstrăm unitatea și umanitatea”,  a scris Gherman pe pagina sa de Facebook.

DOINA GHERMAN, deputat PAS

”Am intrat în noul an cu grijă, dar și cu încredere. E primul an în care putem deveni 100% independenți energetic. Independența nu este ușoară. Și costă. Vecinii noștri plătesc cu vieți omenești și tragedii zilnice. Noi – cu facturi mai mari. Acum câteva luni se distribuia o minciună teribilă, cum că se pregătește mobilizare militară în Moldova. Singura mobilizare la care suntem chemați e să consumăm responsabil energia electrică. Și să ne păstrăm unitatea și umanitatea”.

lar deputatul PAS Oazu Nantoi, cu un salariu de aproape 40 de mii de lei și o pensie de 25 de mii, spune că nu există motive de panică, în cazul în care vom rămâne fără energie electrică și sugerează să ne amintim de anii 90.

OAZU NANTOI, deputat PAS

Eu consider că acum este important să nu ne lăsăm pradă acestui val de panică. Nu mai spun despre aceea că primii 15 ani din viața mea am trăit fără electricitate și nu am murit.

Și fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a plecat de la PAS, s-a dovedit a fi expert în libertate și independență. Milionarul s-a întrebat pe rețelele de socializare cât costă libertatea unui om. ”Presupun că răspunsul e complicat. Ne-am obișnuit cu libertatea. Poate doar părinții și buneii care ne mai sunt în viață țin minte câte puțin din ce înseamnă lipsa de libertate. Cât ar fi fost gata să plătească pentru libertate buneii noștri deportați în Siberia? Hai să ne aducem aminte cât costa libertatea de a călători pentru rudele noastre care au decis să plece peste hotare în anii 2000? Sute de EUR? Mii de EUR? Zeci de mii de EUR? Eu nu știu cât costă libertatea, dar sunt sigur că ea costă mai mult decât toți kWh de energie electrică consumați de un om, de o familie într-o viață. Cât costă libertatea unei țări, a Moldovei”?, a scris Spînu pe rețelele de socializare.

ANDREI SPÎNU, fost ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

”Presupun că răspunsul e complicat. Ne-am obișnuit cu libertatea. Poate doar părinții și buneii care ne mai sunt în viață țin minte câte puțin din ce înseamnă lipsa de libertate. Cât ar fi fost gata să plătească pentru libertate buneii noștri deportați în Siberia? Hai să ne aducem aminte cât costa libertatea de a călători pentru rudele noastre care au decis să plece peste hotare în anii 2000? Sute de EUR? Mii de EUR? Zeci de mii de EUR? Eu nu știu cât costă libertatea, dar sunt sigur că costă mai mult decât toți kWh de energie electrică consumați de un om, de o familie într-o viață. Cât costă libertatea unei țări, a Moldovei?”

Oamenii de rând au criticat declarațiile politicienilor. Aceștia susțin că fiind milionari, având salarii și pensii de zeci de mii de lei, dar și locuințe în alte țări poți să nu-ți mai faci griji de situația din țară.

El are 27 de mii de lei pensie plus salariu, da, el poate să trăiască ca împăratul, dar pensionarii.

– Despre cine vorbiți?

– Oazu Nantoi.  – Spînu la fel a spus să nu vă faceți griji.

– Da, Spînu să-și mai ia un apartament la București, prin toate țările, Spînu să aibă apartamente și la el este totul bine și frumos. El dacă nu o să fie aici lumină poate să se ducă la București, în alte țări, pentru el aceasta nu e o problemă.  Nu mai vreau să aud de ei, de PAS, de Maia Sandu și de toată gașca ei.

70 de mii – 75, plus că li se acordă o compensație pentru transport de 4.500 de lei în fiecare lună, mai mult decât pensia mea.

Oazu Nantoi  Nu ar trebui să vorbim așa, pentru că noi mergem înainte, internetul și toate acestea sunt progres. Iar cu lumânările?!

Sunt mulți tineri care stau și se legănă pe scaun, se rotesc, stau și își petrec timpul de muncă și primesc astfel de bani. 

Ați văzut ce casă are?

Cine? Spînu

– Ce casă?

– Cu două sau trei etaje.

Autoritățile noastre se mândresc cu faptul că pentru aceste tarife exorbitante ne dau căldură, gaz, electricitate și că trebuie să ne închinăm în fața lor și să le mulțumim pentru asta. 24,05

Precizăm că, mai multe țări europene continua sa cumpere gaz ruasesc. „Gazprom” furnizează gaze în Turcia prin

conductele „Fluxul Albastru” și „Fluxul Turcesc”, care trec prin Marea Neagră. Livrările de gaze rusești către țările Uniunii Europene prin conducta „Fluxul Turcesc” au crescut cu 40,5% în perioada ianuarie – iulie 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 9,26 miliarde de metri cubi, conform unui calcul al „Vedomosti” bazat pe datele rețelei europene de operatori de sisteme de transport al gazelor.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE