Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, care prevede economisirea energiei electrice se pare că nu este luată în serios de admnistrația unui centru comercial din capitală. În incinta molului, starea de urgență în sectorul energetic nu este simțită. În niciunul dintre buticuri nu este deconectată lumina în vitrine și nici iluminatul decorativ. Mai mult, funcționează și scările rulante, dar și ascensorul.
Deși din 1 ianuarie, în țara noastră au intrat în vigoare măsuri stricte pentru reducerea consumului de energie electrică, adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale, nu toți agenții economici țin cont de ele. Iar un exemplu în acest sens este la unul dintre mall-urile din capitală.
Acolo, parcă nimeni nici nu a auzit de criza energetică. Peste tot, decorațiunile de iarnă sunt iluminate, vitrinele din magazine sunt și ele iluminate și decorate cu diverse ornamente specifice sărbătorilor. Totodată, deși s-a recomandat ca de la 1 ianuarie, să se limiteze utilizarea ascensoarelor și a scărilor rulante, acestea continuă să activeze. Administratorul centrului comercial nu a fost de găsit pentru a ne spune de ce nu se respectă prevederile deciziei CSE, iar numărul afișat pe pagina oficială era deconectat.
Echipa Canal 5 a vrut să vadă cum sunt respectate măsurile aprobate de autorități și în alte centre comerciale. Așa că am mers la un alt mall din Chișinău, singurul care chiar din prima zi s-a supus cerințelor autorităților de a economisi. Acolo, și acum chiar de la intrare se poate observa că brazii nu erau iluminați și nici decorațiunile de sărbători.
DORINA COJOCARU, PR manager, Centru comercial
Fiind în situația în care suntem, în spatele meu e cam întuneric, dar nu atât de întuneric încât să nu putem desluși produsul.
Într-o zi obișnuită, lucrurile ar sta în felul următor.
Am mers și prin centrul orașului și am observat că iluminatul decorativ este oprit în majoritatea zonelor, exceptând Pomul de Crăciun și Scuarul Catedralei. Oamenii spun că atmosfera sărbătorilor nu mai este aceeași și că, din contra, amintește de zilele sumbre ale anilor 90.
Pe scările astea, un om mai în vârstă chiar nu vede treapta, se poate împiedica și este o problemă.
Vin anii 90, dar acum, în această situație, faptul că ne-au tăiat gazul aici depinde de fapt de Zelenski mai mult decât de noi Eu prin asta am trecut în anii 90, când nu aveam cu ce plăti pentru locuință, pentru transport, salarii nu erau, asta ne așteaptă în curând.
Când am auzit că deconectează iluminarea decorativă mi-au dat lacrimile, pentru că era atât de frumos și bine.
Păcat că au deconectat luminițele de sărbătoare. V-ați fi bucurat dacă l-ar mai fi lăsat câteva zile? -Da, măcar până pe data de 10.
Toți oamenii cu care am stat de vorbă ne-au spus că nu văd cu ochi buni situația în care ne-am pomenit.
Nu ar trebui să trecem prin asemenea situații, suntem în secolul XXI, dar…mă rog.
Cum să economisești? Să nu faci baie? Sau să nu încălzești ceaiul?
Nu este ok, deoarece nu sunt oamenii de rând de vină, vina o poartă politicienii, care trebuiau din timp să se gândească la asta și să rezolve întrebările ca oamenii să nu sufere din cauza lor.
Amintim că, printre măsurile de economisire a energiei se numără oprirea iluminatului decorativ și reducerea cu 30% a iluminatului în clădirile publice și comerciale. De asemenea, administratorii blocurilor și clădirilor cu ascensoare sunt obligați să plaseze anunțuri prin care recomandă evitarea utilizării ascensorului între orele 7:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a preveni blocarea acestora.