1.6 C
Chișinău

Autoritățile au anunțat noi compensații: pentru energie electrică nu vor primi toți, iar pentru căldură încă nu există claritate.

După compensațiile mizere pentru gaz, autoritățile s-au gândit să adauge unele și pentru electricitate, însă nu pentru toți, ci doar pentru cei care au trecut deja prin filtrele de verificare și consumă până la 110 kilowați pe gospodărie. Potrivit ministrului Protecției Sociale, analiza consumului din anul trecut arată că, prin economisire, se poate respecta această limită. Așadar, puteți renunța la spălat și călcat, dar și la televizoare și internet. Veți ști, veți cere și veți înțelege mai puține, dar de ce ați aveți nevoie de aceste „luxuri”, mai ales când vi se cere să renunțați la ele pentru libertate și independență? Vor fi și indemnizații pentru căldură, numai că Alexei Buzu nu a spus clar cine și cât va primi. 

”Cine nu a reușit să se înregistreze pentru compensații acela a întârziat”. Cam asta reiese din cele spuse de ministerul Muncii cu privire la oferirea de ajutor, după creșterile de tarif pentru căldură și curent. Adică, noile compensații vor putea fi primite doar de persoanele deja înregistrate în sistem cu statutul de „vulnerabil”. În plus, trebuie să avem un anume consum lunar. Este posibil, spune ministrul, care invocă niște studii. Și cu toate că această cercetare arată că o gospodărie consumă în mediu 138 de KW pe lună, guvernul, care a decis fără să ne întrebe asupra politicii energetice, ne îndeamnă să fim solidari și să reducem această cifră.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Creșterea de tarif de astăzi, aprobată de către ANRE va fi acoperită de către compensațiile de către Guvern pentru toți beneficiarii de compensații, la un consum lunar de 110 KW, pentru ianuarie-martie 2025.  Pentru că cu toții trebuie să depunem un efort, să fim solidari și să consumăm energia mult mai eficient, Guvernul a luat decizia de a compensa 80 la sută din consumul mediu pentru această perioadă. Atunci când depunem un efort, avem un consum mult mai rațional și conștient este posibil să reducem consumul cu 20%.

În contextul în care prețurile la energie electrică și căldură au crescut semnificativ, ministrul Muncii, Alexei Buzu, nu a putut preciza cu cât vor crește compensațiile pentru cetățeni, menționând că acestea vor depinde de ajustările la buget. Fondurile necesare vor proveni, însă, tot din buzunarele cetățenilor.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale

ANRE a decis și asupra creșterilor de tarif pentru energia termică. La fel Guvernul va compensa aceste creșteri de tarif. Acele gospodării care beneficiază de compensații pentru această sursă de energie, pentru luna ianuarie vor avea o creștere a valoarei compensației.

Urmează să clarificăm acest lucru. Noi astăzi am văzut care sunt tarifele pentru energia termică. Acestea vor influența bugetul pentru luna ianuarie și urmează să clarificăm și bugetul final pentru compensațiile legate de consumul de energie electrică. Ceea ce pot să vă spun este că bugetul pentru luna decembrie este de aproximativ jumătate de miliard de lei, pentru luna noiembrie a fost de 334 milioane lei. În ianuarie bugetul va crește.  Atunci când comunic cifre, ele trebuie să fie măsurate de zeci de ori. Eu nu pot să comunic o cifră atât timp cât nu o cunosc.

Referitor la consumatorii care ar putea ajunge în imposibilitatea de a plăti facturile și să acumuleze datorii, Buzu nu a precizat dacă Guvernul va implementa un program de loialitate sau dacă datoriile vor putea fi reeșalonate. Înainte de a anunța noile compensații, Buzu a spus într-o emisiune la RliveTV că persoanele care nu își plătesc facturile riscă să piardă dreptul la compensații.

De această dată, ministrul a evitat să spună cum vor fi sancționați cei cu datorii, dar i-a încurajat să achite facturile.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Așa cum au beneficiat o bună parte din cetățeni de compensații în anii precedenți și în acest an beneficiază de compensații. Noi îi încurajăm să utilizeze aceste compensații pentru a achita facturile. Împreună cu colegii de la Ministerul Energiei, noi monitorizăm această situație, vedem dacă cresc datoriile în acest an comparativ cu anii precedenți și vom decide cum putem să intervenim.

Amintim că, spre deosebire de anii anteriori, bugetul alocat de stat pentru compensări a fost redus de mai mult de patru ori.

Autoritățile justifică această reducere prin faptul că tarifele nu sunt la fel de mari ca în 2022. În același timp, numărul celor care beneficiază de ajutor a scăzut din cauza restricționării cerințelor. Pe de altă parte, experții susțin că numărul celor care au nevoie de sprijin este mult mai mare și că acesta ar trebui să fie mai semnificativ, având în vedere scăderea considerabilă a puterii de cumpărare, adică sărăcirea populației.

În ceea ce privește agenții economici și întreprinderile cu un consum mai mare de energie, ministrul Muncii a anunțat că premierul Dorin Recean i-a solicitat ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, să elaboreze un program de sprijin pentru mediul de afaceri, care va fi prezentat în zilele următoare. De asemenea, Alexei Buzu nu a ezitat să încurajeze din nou cetățenii să economisească energie pentru a se încadra în limita de 110 kWh

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE