2.7 C
Chișinău

Tiraspolul acuză Chișinăul de manipularea documentelor Gazpromului. De ce?

Această istorie merită pe deplin să fie memorizată drept una dintre cele mai provocatoare în procesul de negocieri privind reintegrarea țării. Întrebarea este simplă: pentru ce regimul Sandu-PAS a transmis Tiraspolului o „scrisoare de dragoste”din partea companiei „Moldovagaz”, al cărei text seamănă izbitor cu notificarea venită din partea concernului „Gazprom”, doar că destinată malului drept? Ce este asta?

O provocare ieftină sau o nouă încercare a Chișinăului de a se dezice de datoriile istorice față de „Gazprom”?

În orice caz, acest lucru nu face deloc cinste actualei guvernări moldovenești. Ba mai mult, o discreditează complet.

Dacă e să povestim în două cuvinte – după ce „Gazprom” a trimis o scrisoare către „Moldovagaz” privind oprirea livrărilor de gaze naturale din cauza datoriilor istorice acumulate de Moldova și a încălcării sistematice de către Chișinău a obligațiilor contractuale, o notificare similară a ajuns și la Tiraspol.

Aceasta a fost adresată companiei „Tiraspoltransgaz”, având aproape cuvânt cu cuvânt textul copiat din scrisoarea concernului rus, doar înlocuind „Gazprom” cu „Moldovagaz” și „Moldovagaz” cu „Tiraspoltransgaz”. Esența a rămas aceeași — din cauza datoriilor acumulate și a încălcării sistematice a obligațiilor, livrările de gaze vor fi oprite. Cei din Transnistria au apreciat ideea „genială”.

Potrivit canalului de Telegram «ТСВ Приднестровье», care citează administrația autoproclamatei Republici, în acest fel, Moldova încearcă să transfere datoriile sale pentru gaz către Transnistria, rescriind documentele „Gazprom”-ului.

Conform declarațiilor șefului administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, aceasta nu este altceva decât o provocare și o minciună evidentă din partea malului drept al Nistrului.

VADIM KRASNOSELSKI, șeful administrației de la Tiraspol

În principiu, cum a procedat „Moldovagaz”? În loc să colaboreze firesc cu partea rusă, să clarifice obligațiile financiare și istorice, să discute despre arbitraj și alte subtilități juridice, pur și simplu, au copiat scrisoarea venită de la „Gazprom”, au schimbat numele destinatarilor și au trimis-o către „Tiraspoltransgaz”.

Chipurile, întreaga datorie ar fi pe seama „Tiraspoltransgaz”. Este o minciună directă și o provocare. Niciodată „Gazprom” nu a avut pretenții față de Transnistria sau față de „Tiraspoltransgaz”. Niciodată.

Faceți comparație. Iată scrisoarea trimisă la data de 28 decembriede „Gazprom” către SA „Moldovagaz”. Compania rusă informează: „SA «Moldovagaz» nu își îndeplinește obligațiile conform contractului privind gazele, motiv pentru care «Gazprom» limitează livrările de gaze către Moldova la 0 metri cubi”.

Iar acum, comparați textul celei de-a doua scrisori, din partea „Moldovagaz” către SRL „Tiraspoltransgaz-Transnistria”.

Chiar și la o privire superficială devine evident că formulările textului documentului coincid complet cu notificarea celor de la „Gazprom”. Singurele modificări sunt numele expeditorului și al destinatarului.
Astfel, datoria către furnizorul rus de gaze, menționată în mesajul „Gazprom” către Moldova, a migrat într-un mod atât de simplu, pe responsabilitatea Transnistriei.

Totuși, este de mult cunoscut faptul că problema datoriilor istorice pentru gazele malului stâng al Nistrului este una separată și nu a fost niciodată subiectul acordurilor bilaterale între „Gazprom” și „Moldovagaz”. În schimb, datoria malului drept al Nistrului, în valoare de 709 milioane de dolari, a fost întotdeauna fixată, documentată și necontestată în negocierile dintre „Gazprom” și Chișinău.

Numai diupă auditul organizat de PAS care a fost fabricat cu implicarea unei firme care nici măcar nu a fost aleasă prin concurs, fără acordul și fără prezența experților din partea furnizorului rus de gaze, autoritățile moldovenești au decis să nu recunoască datoria, cu excepția unei sume părți de 8,6 milioane de dolari.

Această decizie este și mai evidentă în contextul încetării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025. Potrivit mass-media transnistrene, în răspunsul trimis
conducerii „Moldovagaz”, „Tiraspoltransgaz” subliniază că toate pretențiile sunt nefondate și îi recomandă directorului interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, să-i adreseze toate întrebările direct furnizorului rus.

DIN SCRISOAREA „TIRASPOLTRANSGAZ”

„În disputa comercială dintre «Moldovagaz» și «Gazprom», «Tiraspoltransgaz» nu a figurat niciodată ca parte împotriva căreia «Gazprom» ar fi avut pretenții. În cazul în care «Moldovagaz» dorește să clarifice cu «Gazprom» obligațiile sale istorice legate de datorii, vă recomandăm să utilizați instrumentele juridice disponibile, în loc să pasați responsabilitatea.”

Am încercat să obținem un comentariu de la Vadim Ceban, însă acesta nu a răspuns la apelurile noastre. Nu au venit cu o reacție la istoria privind manipularea cu cifrele în documente nici autoritățile moldovenești.

În plus, potrivit mass-media transnistrene, Vadim Krasnoselski a declarat că negocierile privind livrările de gaze naturale atât către Moldova, cât și către Transnistria trebuie să fie purtate de SA „Moldovagaz” și de persoanele responsabile de sectorul energetic din Moldova, deoarece mingea se află acum pe terenul oficialilor de pe malul drept al Nistrului.

Tiraspolul le-a amintit autorităților de la Chișinău și despre propunerea de a se adresa împreună către „Gazprom”. Însă nici acest lucru nu au dorit să-l facă la Chișinăul nu a făcut-o nici pe asta.

În timp ce regimul Sandu-PAS nu are nicio idee despre cum va scoate Moldova din criza energetică pe care, pe care, tot ei au creat- o, nefiind capabil să poarte negocieri cu Ucraina privind tranzitul gazelor, Transnistria a trecut complet la un regim de economisire.
Centrala electrică de la Cuciurgan, care până acum asigura peste 80% din consumul de energie electrică la un preț redus pe malul drept al Nistrului, a oprit livrările. Rezervele de gaz acumulate în conducte vor ajunge pentru Transnistria doar câteva zile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE